Lagbanner
Intervju med Gefles Roger Sandberg: ”Erik Olsson kommer att konkurrera om en mittfältsplats”
"Framför allt var det tungt när Dahlberg bestämde sig, för det kändes som om vi hade bra chanser att behålla honom."

Intervju med Gefles Roger Sandberg: ”Erik Olsson kommer att konkurrera om en mittfältsplats”

Gefles tränare Roger Sandberg har egentligen börjat sin semester, även om han är redo att rycka ut om Hasse Berggren ringer. Men han tar sig tid för SvenskaFans denna fredagseftermiddag. Vi pratar om säsongen som varit och säsongen som väntar. Det jag inser är att det här är en tränare som har höga ambitioner för Gefle IF. Det hörs mellan raderna att han tror att truppen har högre potential än den fick visa i år. Roger överraskar genom att plussa mycket för en som nyligen fick A-lagskontrakt.

Ja, jag måste ju börja med att gratulera till det nya allsvenska kontraktet!
Tack så mycket, tack, tack!

Ni var bäst när det gällde där på slutet. Var det något speciellt ni gjorde under den sista matchen mot Helsingborg och i kvalmatcherna mot Ljungskile som ledde till att ni ordnade kontraktet?
Du tänker rent spelmässigt, eller?

Eller mentalt. Eller både och.
Nja, det är ytterst sällan det handlar om någon enskild händelse eller något enskilt beslut som får saker att vända. Känslan efteråt var att det var många faktorer inblandade. I grund och botten handlade det om att spelarna tog tag i det och verkligen gick ut och var bestämda. Samtidigt som det inte kändes som om vi hade kniven mot strupen, något som präglade oss framför allt i Norrköpingsmatchen på Strömvallen och i någon ytterligare hemmamatch precis innan. I de sista tre matcherna var det fokuserat, men ändå ganska avslappnat. Och vi spelade faktiskt rätt bra också, det var inte bara att vi gjorde fler mål än motståndarna.

Det är intressant det där. Att det inte kändes som om ni hade kniven mot strupen, för just i de tre sista matcherna hade ni ju verkligen kniven mot strupen, det handlade om att vinna eller försvinna.
Jag tror att det berodde på att det finns en viss erfarenhet i spelargruppen. Jag och alla andra försökte behålla lugnet och vi pratade väldigt mycket inför kvalmatcherna om att det faktiskt bara är en fotbollsmatch vi ska spela. Det är inte på liv och död, det är inte så att jorden går under om vi förlorar den kommande matchen. Utan tvekan har spelarna ett stort ansvar i ett sånt läge, och det var här man såg skillnaden mellan ett erfaret lag och ett mindre erfaret lag.

Tror du att ni har nytta av den här säsongsavslutningen till kommande säsong – att det liksom gällde allt eller inget för er på hösten, att ni slogs för era liv?
Ja, det är jag helt övertygad om! Om inte annat så kommer jag jobba för att vi bankar in det – att vi avslutade som vinnare trots allt. Det är inte lätt att vinna ett kval, men vi gjorde det väldigt bra. Dessutom på ett övertygande sätt. En av de faktorer vi ska ta med oss in i nästa säsong är att vi avslutade så starkt. En annan är att det blir en liten nytändning … ja, inte bara liten, utan en stor nytändning … att vi har en ny fotbollsarena med allt vad det innebär. Det är mycket som är positivt nu, och det ska vi fortsätta bygga på.

Om vi börjar från början med säsongen 2014. När du anställdes var det ännu inte klart att Alexander Faltsetas, Mikael Dahlberg och Jakob Orlov skulle lämna – med handen på hjärtat, vad tänkte du när dessa tre försvann en efter en?
Ja … jag är inte typen som gräver ner mig och bara ser problem, utan jag vill försöka se möjligheterna. Men naturligtvis var det lite tungt. Framför allt var det tungt när Dahlberg bestämde sig, för det kändes som om vi hade bra chanser att behålla honom. Och sedan när Orlov försvinner … ja, då har ju säsongen egentligen satt igång. Samtidigt, i Orlovs fall, handlade det ju om en hel del pengar för föreningen. Den försäljningen möjliggjorde att vi kunde få in flera nya spelare. Så den övergången var inte bara negativ. Det vi kände i det läget var att det var väldigt mycket erfarenhet som försvann. För redan innan det hade det försvunnit otroligt många allsvenska matcher med bland annat Mattias Hugosson och Daniel Bernhardsson.

Ni hade väldigt mycket att jobba med där i början kan jag tänka mig. Ni skulle skola in nya spelare, du skulle hitta din roll, du och Thomas skulle samarbeta för första gången, ni skulle hitta ett sätt att spela och så vidare. Om du skulle peka på det som var mest problematiskt under försäsongen 2014, vad skulle det vara?
Jag skulle säga att det var en fullt normal försäsong på många sätt och vis. Det är alltid så när man kommer ny till en förening – det tar ett tag att lära känna föreningen och gruppen. Det som var speciellt här var att det även med Geflemått mätt var en väldigt stor omsättning av spelare. Så det var många som var nya, det var nya förutsättningar för många. Så lära känna-processen tog kanske lite mer tid än den brukar göra. Det innebar ju att vi inte la så stort fokus på resultatet i träningsmatcherna, utan vi fokuserade mer på våra prestationer, att det skedde en utveckling. Och det blev verkligen en utveckling. När serien började var vi väl förberedda. Då var vi inte speciellt oroliga.

Och ni spelade väldigt bra i premiären mot Mjällby borta, när det snabbt blev en 2-0-ledning. Ja, det var nästan Gefles bästa match, försäsongsmatcherna inräknade, och det i den allsvenska premiären.
Ja, det var en väldigt bra match. Tyvärr så var det lite symptomatiskt för hela våren med alla de där tappade ledningarna. Vilket i sin tur innebar att det blev alldeles för många kryss. Man kan helt klart konstatera att om vi haft lite bättre utdelning under våren så hade det kanske blivit en lite skönare höst (skratt). Vi hade kanske kunnat fokusera på andra saker än vad vi nu blev tvungna att göra under sommaruppehållet. Ja, det är små marginaler helt enkelt.

Efter 12 omgångar stod Gefle på nio poäng. Vad var det som gjorde att ni började få med er trepoängare till slut?
Vi tog oss ur det tuffa läget tack vare hårt jobb, genom att återgå till grunderna och inrikta oss på försvarsspelet.

Man kan ju dela in säsongen i fyra faser. Först spelade ni bra utan att få med er poäng, började spela mer defensivt och tog fler poäng, åkte sedan på en rad förluster, för att till slut vinna tre raka matcher inklusive kvalet. Är det någon del under säsongen som du tycker laget spelade extra bra, där du var riktigt nöjd?
Det är lite olika det där, beroende på från vilket håll man tittar. Den här riktigt totala insatsen, där vi var nöjda både offensivt och defensivt … nja, den kanske fanns i någon enskild match, men det är svårt att peka på någon längre period. Och här kan vi verkligen utvecklas, försöka få till längre perioder av stabilt och gediget spel, både offensivt och defensivt. Ah, vi har förutsättningar att höja oss ytterligare steg nästa säsong.

Jag anar att du menar att ni var ojämna under delar av matcher, precis som under delar av säsongen. Ni kunde spela bra i en match för att plötsligt dippa i nästa.
Precis så är det. Och det är ju det som är den stora utmaningen, att hitta jämnhet. Samtidigt kan jag tycka att det blir lite överdrivet, att vi tappade så många ledningar, och att vi tappade matcher i slutskedet så väldigt ofta. För tittar man på statistiken stämmer det här inte helt och hållet. Om man fokuserar på sista kvarten plus övertid så tror jag att vi har 8-8 eller något liknande när det gäller gjorda och insläppta mål. Däremot hade vi ett tag negativ statistik när det gällde inledningen av andra halvlek.

Det är en match under säsongen som jag inte blir klok på, Kalmar borta, när det blev förlust 1-2. Då var vi inne i en ganska bra period i serien plus att Kalmar både innan och efter var väldigt svaga. Ändå blev vi i princip utspelade. Hur kunde det bli så? Vad gjorde ni för analys av den matchen?
Alltså, jag håller med dig. Det var en av våra absolut sämsta matcher. Som vanligt finns det en massa bidragande faktorer. Man ska ha klart för sig att Kalmar borta … ja, de har en fantastisk gräsplan. Och vi har haft problem på gräsplaner som har varit snabba. Dom här kortklippta, väldigt bevattnade gräsplanerna. I just den matchen hade vi stora tekniska problem. Ja, vi gjorde stora tekniska misstag, i passningsspelet och i bollbehandlingen överhuvudtaget. Jag håller med om att Kalmar inte hade varit något vidare dessförinnan. Men just i den matchen fanns det något desperat över deras uppträdande. De gjorde en bra match, det ska vi heller inte glömma. Efter segern mot oss gick de ner sig igen. Kanske för att de var lite nöjda. I och med att de vann över oss tog de sig upp på säker mark. Visst finns det matcher där man kan ställa sig frågan: Hur fasen kunde det bli så här?

Kanske var det bara mot Kalmar där vi var riktigt utspelade under 2014?
Sett över hela säsongen är det inte många matcher där vi är helt chanslösa. Det är nog bara mot IFK Göteborg på bortaplan. Annars är vi med i alla matcher. Jag tror det bara är fyra eller fem matcher som vu förlorar med mer än uddamålet. Så det är en styrka i sig. Och även om Kalmarmatchen borta är en av våra sämsta, så hade vi ett stolpskott i 88:e minuten någonting, där vi faktiskt hade kunnat ta ledningen och kanske vinna matchen. Men jag håller med om att det var en dålig match från vår sida, inget snack om den saken.

Om vi går över till nästa säsong. Du har varit inne på det här med jämnheten, är det något annat som du känner ”ja, det här borde vi utveckla till nästa år”?
Vi har analyserat säsongen och vi ser att det är många saker som vi vill jobba med och bli bättre på. Det kommer att ställas nya krav när vi kommer ut på en ny arena. Med större plan, med bättre plan och med snabbare underlag. Så vårt passningsspel ska vi fortsätta jobba med och utveckla. Och vi behöver arbeta med att inte tappa boll i utsatta lägen. Offensiva omställningar – där måste vi bli mycket bättre, där har vi massor att lära. Sedan ska vi jobba med att avstyra omställningar. Liksom att vi ska bli bättre på offensiva fasta situationer. Där borde vi kunna få ut mycket mer än vi får idag. Direkt återerövring av boll är också viktigt. När vi tappar boll högt upp i banan ska vi försöka ta tillbaka den och sedan skapa målchanser. Ja, det är några av de saker vi vill jobba vidare med. Men det är inte de här enskildheterna som är viktiga, utan helheten. Det är viktigt att poängtera. 

Det kan hända mycket med truppen fram till tävlingsmatcherna förstås. Men om vi leker med tanken att Johan Bertilsson ersätter Simon Lundevall rakt av, kommer det förändra Gefles sätt att spela?
Lundevall är en väldigt, väldigt duktig spelare, men han är också en sådan spelare som gör mycket på egen hand. Han kan driva bollen 60 meter och antingen gå på eget avslut eller göra ett instick eller sätta en passning på en forward. Och det är en väldigt bra egenskap. Men jag tror att Johan kan vara mer aktiv i själva speluppbyggnaden, i själva bollinnehavet på offensiv planhalva. Han kan nog dyka upp i fler lägen där man inte förväntar sig att han ska dyka upp. Sedan kanske Johan är en bättre avslutare i själva straffområdet, medan Simons styrka är att avsluta på distans.

Om vi går vidare till andra spelare i truppen. Vad behöver Dardan Mustafa, Emil Bellander och Tschutschu Tschakasua förbättra för att ta en startplats från Johan Oremo och Dioh Williams?
Först ska man ha klart för sig att det här handlar om unga spelare. Och i Dardans fall kommer han till Gefle utan erfarenhet av spel vare sig i Allsvenskan eller i Superettan. Det handlar om att anpassa sig till ett högre tempo, en högre belastning, ett hårdare motstånd. Vad de behöver är att träna på, träna konsekvent, vara väldigt noggranna i allt de gör, ja, verkligen vara ambitiösa fotbollsspelare in i minsta detalj. Gör de det så har de alla förutsättningar att bli riktigt, riktigt bra fotbollsspelare. Mycket handlar om deras eget ansvar, att de verkligen ska vilja.

På vilket sätt blir spelet annorlunda om Anders Bååth och Robin Nilsson spelar på mitten jämfört med när Marcus Hansson spelar med Nilsson eller Nilsson spelar med Hansson?
Så stor skillnad är det inte. Det är ju relativt likartade spelare, det är inget snack om det. Och jämna spelare. Oavsett vem som spelar ska de ha ungefär samma roller och samma uppdrag på planen. Nu valde vi Bååth–Nilsson i de sista matcherna, men innan dess var det ju Hansson som spelade på mitten. Det handlade om ren och skär bedömning om vem som var i bäst form för tillfället. I de tre sista matcherna fanns det inte utrymme att tänka på något annat sätt. Det var de som vi trodde skulle göra det bästa jobbet just den dagen som vi tog ut.

Så det var mycket dagsformen som avgjorde?
Det var det. Absolut. Sedan har vissa en del spetskvalitéer som skiljer sig från de andras, men i grund och botten är det ganska likartade spelare.

För en utomstående känns det som om Bååth har störst offensiva kvalitéer i den trion, medan Nilsson har störst defensiva kvalitéer och störst lungor kanske.
Mm, det är en bra analys. Och Marcus någonstans mittemellan. Men ska man hårdra det kan man säga att det är tre relativt defensivt inriktade innermittfältare. Om man får leka med tanken vore det spännande att få in någon med en lite annan inriktning, någon som kanske skiljer sig lite grann från dem och har lite mer offensiv spelstil. Det ska sägas att Erik Olsson har tagit väldigt stora kliv under hösten, och jag tror att han kommer att vara med och konkurrera. Han är en mittfältare som är lite mer offensivt lagd.

Ja, de korta inhopp han har gjort i A-laget har varit väldigt bra.
Jag har jättehöga förväntningar på Erik. Nu blev det rätt lite speltid för honom i år, men det berodde på att de andra höll sig skadefria och inte blev avstängda.

Ni ska ta in en mittfältare och en mittback har det sagts. När ska dessa senast vara klara enligt din mening?
Om jag fick önska skulle jag gärna ha dem klara till träningsstart när vi kör igång i januari. Nu är det inte alls säkert att det blir så. Det viktiga är att det är rätt typer och rätt spelare. 

Letar ni efter unga utvecklingsbara spelare, eller kan ni lika gärna tänka er att ta in en 30-årig spelare som befinner sig i en bra fas i karriären?
Det viktigaste är att det är riktigt bra spelare som verkligen tillför något. Sedan kan man konstatera att vi behåller det mesta av vår rutin och erfarenhet. Det är inte många spelare vi tappar. Så skulle jag få välja skulle jag helst … ja, det är alltid roligt att jobba med unga och utvecklingsbara spelare med höga ambitioner. 

Är det spelledigt nu? När kör ni igång?
Vi gick på ledighet i fredags och kommer att vara lediga fram till efter nyår. Spelarna har fått med ett program som de ska köra som gör att de håller igång både styrkemässigt och konditionsmässigt. Men den gemensamma träningen drar igång 5 januari.

Du, Thomas och Hasse – hur jobbar ni innan det blir dags för julledigt?
Thomas har åkt utomlands, Hasse är kvar på kontoret och jag finns tillgänglig. När jag åker utomlands kommer Thomas tillbaka strax efteråt. Så vi överlappar varandra. Det kan vara så att vi behöver träffa någon spelare som är intressant. Men när det gäller träningsläger och sådant ska det mesta vara bestämt innan jag reser bort. 

Stort tack för att du ställde upp på den här intervjun, Roger.
Det vara bara roligt! Tack själv.

HANS CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2014-12-06 00:10:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Andreas Dahléns comeback skapar framtidstro
Gefle IF november 2024 – kravlöst, planlöst, handlingsförlamat