Lagbanner
Intervju med Gefles SLO, Eric Stefansson: ”Det är viktigt att vi knyter till oss den yngre generationen!”
"Ett ärende som jag jobbade mycket med under förra säsongen var en sak som hade med bortamatcherna att göra. Gefles fans kunde förut bli omflyttade och bortskjutsade till andra sektioner."

Intervju med Gefles SLO, Eric Stefansson: ”Det är viktigt att vi knyter till oss den yngre generationen!”

Tycker du att du har blivit dåligt behandlad på en av Gefles bortamatcher? Har du åsikter om Gefle IF? Då ska du framföra detta till Eric Stefansson. Han är nämligen Gefle IF:s SLO. Och han vill inget hellre än att föra fram dina åsikter. ”Ja, lyft telefonen eller leta rätt på mig under en match”, uppmanar Eric i intervjun är här nere. För övrigt den första av två intervjuer som jag gjort före seriestart som även publiceras på Gefle IF:s hemsida.

Men innan vi låter Eric komma till tals, låt oss bena ut det här med SLO först.
Inför säsongen 2012 bestämde UEFA att alla länders elitklubbar måste ha var sin SLO, en förkortning som betyder ”Supporter Liaison Officer”. SLO:ns uppgift är att se till att kommunikationen mellan klubben och supportrarna fungerar. Tanken bakom det hela är att en klubbs supportrar ska ses som personer som kan bidra till sin klubbs utveckling.

Vad kul att du hade tid att svara på några frågor, Eric!
Det är bara kul.

I Tyskland har SLO funnits sedan 90-talet, i Sverige i bara två år. Vet du hur det har fungerat hos oss?
Det har fått ett väldigt bra genomslag. Folk verkar lita på oss och ha stor respekt för oss, och det är kul. Varje klubbs SLO samarbetar med andra klubbars SLO:n, vilket har gjort att de flesta arrangemang blivit säkrare, och vi har kunnat undvika ”tråkigheter”.

Jag såg att någon översatte SLO till ”supporterombudsman” – vad säger du om den översättningen?
Vi har haft en väldigt livlig diskussion om det där. Och supporterombudsman är ju inte riktigt rätt egentligen.

Okej?
Det är därför vi har valt att köra vidare på den vedertagna termen Supporter Liaison Officer, eftersom vi jobbar för föreningen men åt supportrarna. Vi sysslar med service i allmänhet för fotbollens, klubbens och supportrarnas bästa.

Ja, det är ju en klar skillnad. Vi kommer in på vad du gör exakt lite senare, men om vi börjar i en annan ände – hur kommer det sig att du fick frågan att bli Gefles SLO, tror du?
Jag tror att UEFA-kravet på att alla klubbar skulle ha en SLO dök upp lite hastigt för Gefle IF och andra allsvenska klubbar. Gefle tänkte nog på mig eftersom jag varit mycket i kontakt med dem som ordförande i Sky Blues och dessutom precis avgått ur den styrelsen. Det var inget lätt beslut för mig att hoppa på SLO-jobbet. Det hade varit mycket jobb med supporterklubben. Men det som gjorde SLO intressant var att det var en ny företeelse i svensk fotboll, och det kändes dumt att missa det tåget.

Blev det ungefär som du trodde det skulle bli att vara SLO?
Både ja och nej. Det som gör det här jobbet unikt är att det visserligen finns en mall att följa, men att det sedan är mycket upp till en själv hur man vill forma SLO-rollen. Dessutom är det upp till varje klubb att bestämma vad den har för behov. 

Vilka är det du har mest kontakt med?
Jag har ju en nära relation med Sky Blues ordförande Per Linderdahl, med klubbdirektören Eva von Schéele-Frid, vår säkerhetsansvarige Lasse ”Sassa” Sandberg och supporterpolisen. Sedan har jag ett stort kontaktnät med Gefles stampublik, och det är tack vare min tidigare roll. Jag har verkligen stor nytta av den nu.

Vad är det som är svårast med att vara SLO?
Det som är knepigt är att man måste ha en bra relation till både klubben och supportrarna, se bådas behov men inte trampa någon på tårna. Sedan är det svårt att få folk att få folk att förstå vad en SLO gör och vad man är till för. Och så kan det dyka upp saker som man inte har förberett sig för. Som på en bortamatch, att man hjälper någon till rätt sektion, var man köper biljetter och sådant.

Vad är det som är roligast med det här? När det är som bäst, vad är det som ger dig en kick?
Eftersom jag är van vid supporterlivet sedan många år är det roligt att fortfarande jobba nära supportrarna. Men sedan är det också kul att se jobbet från andra sidan, inifrån föreningen och se hur man arbetar där. Det är klart … det roligaste är ju när Gefle vinner och man är på plats.

Ja, det var faktiskt också en fråga jag hade – hur mycket kan du engagera dig i matcherna i och med att du jobbar före matcherna med förberedelser, under matcherna med service och efter matcherna med uppföljning och analyser?
Det blir svårast på bortamatcherna, det är mest jobb då. Där måste jag föra dialog med olika parter … och då är det svårt att hålla fokus på vad som händer i själva matchen. Det är ju viktigt att man visar sig på bortamatcherna, att man har en jacka eller tröja som talar om vem jag är. Mycket är vunnet bara genom att supportrar och andra vet att det är jag som är SLO, att man tänker ”till honom kan jag vända mig om det skulle vara något”.

Du ska vara en kontaktperson mellan föreningen och supportrarna, och du ska vinna båda parters förtroende. Hur gör man då?
Där tror jag att jag har mycket gratis tack vare att jag jobbade med Sky Blues tidigare. Jag känner fansen och de känner mig. Och kontakten med Gefle IF … ja, det var faktiskt föreningen som ville att jag skulle vara SLO. Dessutom fick jag mycket erfarenhet genom att jag satt som ordförande i Sky Blues när diskussionen med de vita och ljusblå tröjorna dök upp. Jag var tvungen att vara diplomatisk i den frågan. Ibland kanske supportrarna tyckte att jag var för diplomatisk, kanske påverkade det deras syn på mig ett tag. Hur som helst lärde jag mig mycket av det. Att sitta mellan två parter.

Har Gefles supporterkultur förändrats något under de senaste åren?
Våra toppar är ju bra mycket bättre nu, men det är inget jag kan ta cred för. Det beror på den nya styrelsen i Sky Blues och på att Gefle börjat spela mer offensivt. Det pratas mycket mer fotboll och Gefle IF … ja, engagemanget verkar vara större och utspritt på många fler. Och i speciella matcher, när det satsas mer från föreningen och fansen, då sluter alla upp i mycket större utsträckning. Det finns en väldigt aktiv kärna och det känns som om den kärnan har blivit större och större. I alla fall om man tittar på klacken och på alla bortaresor. Att få uppleva de här Europamatcherna förra året … det intresse som var runt dem, framför allt den sista i Sundsvall … vilket drag det var, hur många som åkte med … det var otroligt. Jag hoppas att allt det här fortsätter och utvecklas. I år är det verkligen ett nyckelår, för att få spelare att stanna kvar och sedan få börja på ny kula på den nya arenan.

Är det något som vi supportrar borde bli bättre på?
Det jobbas otroligt med att nå ut, bland annat i alla sociala medier. Och där kan man jobba ännu hårdare kanske. Försöka nå de som skulle kunna tänka sig att stå i klacken, alla som vill åka på bortamatcher. Och något som jag pratat med Sky Blues om till den kommande säsongen är att vi ska ha ett tält bakom den ena kortsidesläktaren, vi ska dra igång det i samband med hemmamatchen mot Elfsborg hemma. Där ska jag och folk från Sky Blues vara med för att hjälpa barn att tillverka egna flaggor. Dessutom ska tältet bli en plats där Sky Blues kan nå ut med information om föreningen, om bortaresor med mera. 

Det står i Svenska Fotbollförbundets dokument att en SLO ska framföra önskemål från supportrarna till klubben. Kan du ge exempel på några sådana önskemål som du har varit med att framföra till Gefle IF?
Först vill jag säga att det viktigaste för mig under de här två åren har varit att förankra min roll gentemot supportrarna. Men för att svara på din fråga – ett ärende som jag jobbade mycket med under förra säsongen var en sak som hade med bortamatcherna att göra. Gefles fans kunde förut bli omflyttade och bortskjutsade till andra sektioner bara för att man hade ett litet bortafölje. Så det tryckte jag mycket på. Och det gav utslag på en del arenor. I matchen mot Elfsborg på Borås Arena till exempel. Trots att det inte var mer än tio Geflefans på plats fick vi vara kvar på bortastå. En sådan sak borde förstås vara en självklarhet, men det krävs att vi fortsätter kämpa för att bortaarrangörer ska respektera vår rätt.

Några fler önskemål som du fört fram?
Ja, det är ju det här med dialogen med klubben, och kanske framför allt med Eva (von Schéele-Frid) och Leif (Lindstrand, ordförande). Både jag och Per Linderdahl (ordförande i Sky Blues) har velat ha dessa möten och jag vet att de mest inbitna supportrarna tycker de har varit bra. Sedan har Per lyft det här med presskonferenserna, något som för övrigt också varit en snackis på forumet på SvenskaFans. Här har det handlat om att förbättra klubbens image, att man ska göra ett mer proffsigt intryck. Och där tyckte jag det hade hänt en hel del till senaste presskonferensen.

Verkligen! Presskonferensen när Dioh Williams och Anders Bååth presenterades var kanonbra.
Och det har man Per att tacka för, men jag var nog med och bidrog lite. Det finns ju alltid saker som kan förbättras mellan supportrarna och klubben. Man måste ha nya mål att sträva mot. Men det jag tror är lite speciellt är att det är så väldigt bra dialog mellan oss fans och Gefle IF.

Vad kul att höra.
Ja, ibland kan jag känna att jag just i dialogen blir lite överflödig, eller kommer på mellanhand. Och det är bara kul att kunna konstatera.

Som SLO ska du tillsammans med klubben vara aktiv när det gäller publikrekrytering. Hur har ni jobbat med den frågan?
Nu är det så att jag är engagerad på ideell basis. Det finns ju en rad punkter som en SLO bör och kan syssla med. Ska man täcka in allt som Fotbollförbundet föreslår att man kan arbeta med då måste man arbeta som SLO på heltid. Men jag tycker vi tar tag i det här med publikrekrytering när vi riktar oss till barn och arrangerar flaggtillverkning från och med Elfsborgsmatchen. Barn är en målgrupp som vi har missat lite, ja, som vi glömt bort från och med 90-talet när vi låg i division 1 norra. För det är många som är födda på 80- och 90-talet som började heja på andra lag än Gefle. Man fastnade för Stockholmslagen och IFK Göteborg och allt vad det var. Det är viktigt att vi verkligen knyter till oss den yngre generationen.

Du har ju kontakt med andra klubbars SLO:n före en match och under en match. Sedan ska ni göra en analys efter varje match. Hur kan en sådan analys se ut? Vad kan ni ta upp i den?
Ja, vi analyserar arrangemang och publikservice. Det är ju viktigt att vi som SLO:n också gör en sån analys, så den inte enbart görs av de andra som jobbar med matcharrangemanget. Vi ser ju det hela ur supporternas ögon: Har det inträffat något under matchen? Har vi fått bra bemötande från polis och ordningsvakter? Fanns det fullt utbud i kiosken? Blev alla nöjda?

Minns du någon gång när du gjort matchanalysen och kommit fram till sånt som supportrarna varit missnöjda med?
När vi var på Grimsta förra säsongen då regnade det på oss i klacken några gånger, fast det var sol ute. Det var ju inte så uppskattat. Så det tog jag upp i min rapport, att Brommapojkarna riktade sin bevattningsutrustning mot bortaklacken.

Haha, den incidenten minns jag faktiskt!
Ja, det var en lite lustig grej.

Nu har du varit SLO i två år, har du någon dröm om att ”det här vore kul att jobba med någon gång framöver”? Eller tankar om att ”det här skulle jag vilja vara med och förbättra!”?
Ska man förbättra något så handlar det ju om att få fart på engagemanget för Gefle IF, och få med folk på tåget. Det är viktigt att folk förstår att om de har åsikter om Gefle IF är det bara att de framför de till mig, så framför jag åsikterna till klubben. 
 
Istället för att klaga och gnälla så kan man gå till dig – då är chansen mycket större att det händer något?
Ja, lyft telefonen eller leta rätt på mig under en match. Det kan vara ett stort steg att gå till klubben direkt och säga vad man tycker, ta det med mig så tar jag det vidare!

För du står ju bland ståplatspubliken varenda match, eller hur?
Jag försöker röra mig där omkring i alla fall.

Det kanske är lika bra vi ger alla din mejladress då?
Varför inte? Min mejl är eric.stefansson@geflefotboll.com
Vi kan lämna ut mitt mobilnummer också: 0730-33 70 63







 

HANS CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2014-02-25 16:31:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Andreas Dahléns comeback skapar framtidstro
Gefle IF november 2024 – kravlöst, planlöst, handlingsförlamat