Tele2 Arena, 2023-05-24 19:00

Djurgården - Häcken
1 - 0

Genombrottsmatch för Bergvall och omdiskuterad straff när Djurgården vann mot Häcken
Berg, Radetinac och Finndell firar straffmålet mot BK Häcken.

Med segern hemma mot BK Häcken har Djurgården nu vunnit samtliga fem hemmamatcher i Allsvenskan. En omvtistad straff och Lucas Bergvall blev segeraktörerna för DIF när Blåränderna tog kliv i tabellen. Forum 1891 har rapporterat kring matchen i denna artikel.

Med en knackig start i Allsvenskan och tre raka förluster mot de regerande svenska liga- och cupmästarna BK Häcken var det sannerligen en tuff utmaning som Djurgården gick till mötes under onsdagskvällen. Djurgården hade inför matchen 13 poäng mot BK Häckens 19 och alltså en chans att hamna endast tre poäng bakom Häcken.

Lagkaptenen bänkad - supertalang från start
Magnus Eriksson, som gjorde det o så viktiga 1-0 målet mot Mjällby, togs av runt 60-minutersstrecket i söndags. Till synes var det tidiga bytet för att spara kaptenen inför dagens match mot Häcken, men så var inte fallet då Eriksson fick inleda från bänken och 17-årige supertalangen Lucas Bergvall fick chansen från start. Bergvall startade på ett mittfält tillsammans med Hampus Finndell och Rasmus Schüller som var tillbaka från skada. Ytterligare en spelare som var tillbaka från skada, något tidigare än vad man kanske trodde, var Jacob Widell Zetterström, som återvände till elvan efter att han skadat tummen i samband med utvisningen mot IK Sirius under våren.

Backlinjen med Andersson, Danielson, Löfgren och Johansson har sakta men säkert börjat ristas in i sten, och det var även den uppställningen som fick förtroendet från start idag. På topp valde Bergstrand och Lagerlöf att fortsätta med trion Wikheim, Berg och Radetinac. De två norrmännen haft väldigt svårt att hitta formen från tidigare år, men med tanke på höjden som de besitter verkar det vara så att tränarparet vill fortsätta försöka luska fram den. Evighetsmannen Haris Radetinac, 37 år gammal, 20 år äldre än startelvans yngsta spelare Lucas Bergvall, har fått sitta på bänken under inledningen av säsongen, men har ännu en säsong visat att han är för viktig för laget för att inte starta. Noterbart är att Asoro fortsatt är skadad och att Edvardsen fick starta på bänken även idag, trots det sena målet mot Mjällby.

Bud på mål direkt
Efter att Samuel Gustafsson valt sida stod det klart att DIF skulle inleda matchen med att anfalla mot Sofialäktaren, vilket inte vanligtvis är fallet. Med klacken framför sig visade på bra intentioner direkt efter avspark. Hampus Finndell lassade ut bollen till Piotr Johansson, som släppte vidare till Haris Radetinac, yttern skickade in ett inlägg som båda de offensiva norrmännen hade chansen att trycka in i mål, men bollen kom inte riktigt rätt för någon av dem. Blåränderna fortsatte att trycka på de första minuterna och kunde även ropa på straff, men det visade sig att bollen i fråga hamnade på kropp på högerbacken Fridriksson.

Lucas Bergvall visade även han direkt vad han ville få utav den här matchen. Den unge mittfältaren fick en roll där han hade som uppgift att följa Gustafsson i defensiven, han var intensiv i sitt presspel och bjöd på en närmst internationell teknik när han flera gånger vände upp och hittade ytor. Schüller och Johansson drällde med bollen efter att Bergvall vann en frispark, vilket ledde till en lovande omställning efter minuterna sju, men bra hemåtjobb av Berg och tryggt agerande av JWZ löste den situationen. Bra start av Djurgården som inledningsvis visade att de inte vill ge något enkelt till de regerande mästarna.

De två lagen bjöd verkligen upp till match, även om de heta målchanserna uteblev. I den 27:e minuten kom däremot en ypperlig sådan för bortalaget. Efter flipperspel på Häckens planhalva studsade bollen något oturligt bakom Djurgårdsförsvaret som hade en löpduell med Traoré att se fram emot, men firma Löfgren-Danielson lyckades hinna ikapp den stekhete anfallaren, som fick passa bollen till Sonko, vars avslut inte var speciellt mycket att skriva hem till Hisingen om. Det första avslutet från Blåränderna kom i den 34:e minuten efter att Wikheim kom iväg på en dribblingsräd och serverade Radetinac till höger i straffområdet, avslutet gick på mål och returen hann inte Oliver Berg komma fram till. Minuten senare var Radetinac i farten igen, men denna gången blockades skottet ut till hörna.

17 år och bäst på plan i första halvleken
Lucas Bergvall gjorde en monsterhalvlek och det var inte konstigt att han skulle stå för Djurgårdens hetaste chans i halvleken. Efter ett inlägg från Johansson nådde 17-åringen högst med huvudet och fick av en hård nick, som dessvärre räddades ut till hörna av Abrahamsson. Bergvall lossade även av ett skott på den efterföljande hörnan, men detta blev blockat. Vid den här punkten var stämningen på arenan så pass elektrisk att det susade varje gång Bergvall rörde bollen.

I slutet av den första halvleken var de båda norrmännen nära på att iscensätta 1-0 till Djurgården. Oliver Berg lyckades få igenom bollen till Gustav Wikheim på egen planhalva, vilket öppnade upp för en löpduell mellan Wikheim och motståndarförsvaret. WIkheim tog sig fri, men avslutet som togs med fel fot gick utanför.

Kall på utvisning - igen
Precis innan halvtid kom Gustafsson och Finndell in i en het nickduell där den sistnämnde löpte in i situationen och möttes med vad som av den blårandiga sidan såg ut att vara en armbåge. Finndell blev liggande och fick läkarvård efter tacklingen där reprisbilderna visade att det var en axel som mittfältaren fick på sig. Det är värt att nämna att den gulsvarta kaptenen kom undan en utvisning i säsongens tidigare möte, men denna gången borde det nog inte ha varit en utvisning.

Giganten utbytt - missar derbyt?
Elias Andersson, som tillsammans med Marcus Danielson var en av två spelare som Thomas Lagerlöf förkunnade varit bäst hittills i blårandigt, fick en smäll som tog illa precis innan paus. Vänsterbacken kunde inte ta sig av planen på eget bevåg och det verkar som att han riskerar missa derbyt. Ett tungt slag för Djurgården som har litat mycket på Andersson när spelet har knackat mycket. In kom Pierre Neurath Bengtsson som äntrade den allsvenska planen för första gången 2023.

Den andra halvleken inleddes med hot mot mål direkt. Djurgården kom framåt i form av Gustav Wikheim, men det var Lars Olden Larsen och Jacob Widell Zetterström som stod för den hetaste duellen. Larsen kom fri bakom Johansson och nickade ned bollen mot mål, ”JWZ” fick sträcka sig till en TV-räddning för att rädda bollen.

Mål på omtvistad straff
I den 70:e minuten träffade ett inlägg av Gustav Wikheim handen på Lundal Fridriksson. Efter vilda protester av högerbacken steppade Oliver Berg upp till straffpunkten och satte 1-0 till Djurgården. Ett väldigt skönt mål för stjärnförvärvet från Kalmar FF som hittills under både säsongen och matchen har haft det väldigt svårt att prestera upp till förväntad nivå. Reprisbilderna efter händelsen tydde på att straffen var felaktigt dömd, då bollen ser ut att ta på den isländske högerbackens bröst. Direkt efter målet blev både målskytten Berg och landsmannen Wikheim utbytta, in kom Edvardsen och Fallenius.

Det kanske var en petitess när det kommer till matchen som helhet, men det hade varit direkt felaktigt av mig som skribent att inte nämna Lucas Bergvalls snurrfint i den 77:e minuten. Ynglingen kommer ut ur en knepig situation genom att bjuda på en typ av läckerhet som man helt enkelt inte brukar se i Allsvenskan. Sök upp händelsen i efterhand om möjlighet ges.

Mot Mjällby var det Fallenius som assisterade Edvardsen, i den 83:e minuten var det sånär att Edvardsen fick betala tillbaka genom en passning snett inåt bakåt, men Fallenius missade i bollmottagningen och han fick knappast av ett skott.

Den första halvlekens store spelare och matchens genombrottsman Lucas Bergvall fick tacka för sig på grund av kramp i den 87:e minuten, in kom lagkapten Magnus Eriksson. Det var givetvis inget dåligt byte att kunna göra i slutskedet av en allsvensk stormatch, även om det är märkvärdigt att en spelare som Eriksson inte fick mer speltid.

Ödesderby väntar
Djurgården spelade av matchen på bästa vis även om Häcken tryckte på. Efter vinst i samtliga allsvenska hemmamatcher denna säsong är det nu dags för Djurgården att möta sitt mardrömsmotstånd AIK. För tredje gången på en vecka står Blåränderna som hemmalag på söndag. Djurgården har verkligen chansen att få fart på säsongen på riktigt samtidigt som man spär på krisen som pågår i rivalen. Tar man inte chansen finns dock risken att man fungerar som en språngbräda för svartgult och återinföra orosmolnen över Kaknäs.

* * *

Hur går dina tankar kring matchen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.