Gerzic firade 300 – nu siktar ikonen på klubbrekordet: ”Fantastisk kärlek – har mycket mer att ge”
Nordin Gerzic, med sonen Isac i famnen, prisas av vd Simon Åström före sin 300:e allsvenska match i Örebro SK. Foto: ÖSK Fotboll.

Gerzic firade 300 – nu siktar ikonen på klubbrekordet: ”Fantastisk kärlek – har mycket mer att ge”

Nordin Gerzic skrev ett nytt kapitel i Örebro Sportklubbs historiebok genom att spela sin 300:e match i Allsvenskan mot Helsingborgs IF. Nu har lagkaptenen satt ett nytt mål: Att bli klubbens meste spelare i högsta serien någonsin. ”Om det vore upp till mig hade kontraktet varit förlängt för länge sedan”, säger mittfältaren efter 3–2-segern.

Det var en tagen och rörd Nordin Gerzic som fick motta blomster och hyllningar från Örebro SK:s ordförande Carl Pauly och vd Simon Åström före avspark i söndagens möte med Helsingborgs IF.

Lagkaptenen, vars resa till svartvit ikon, supporterfavorit och galjonsfigur varit allt annat än spikrak, gjorde nämligen sin 300:e insats i Allsvenskan iklädd ÖSK-tröjan.

– Det är klart att det är väldigt speciellt. Jag började ju förstå före matchen att det här var en stor grej. Sedan fick jag se min son Isac och min sambo Elin på innerplan i samband med hyllningarna. Då blev det … känslosamt. Jag ville lite mer än vad som kanske var hälsosamt under spelet sedan och överarbetade en del situationer, säger Nordin Gerzic till Svartvitt på Svenskafans utsände reporter.

Regnet öser ned över Eyravallen, som arenan även hette officiellt under den första, stundtals struliga tiden som Nordin Gerzic upplevde i ÖSK under början av 2000-talet, som är ekande tom efter slutsignalen.

– Det är klart att det är tråkigt att publiken inte får vara här. Men jag har alltid känt att jag har haft allas stöd under alla år. Folk har stöttat mig, hejat på mig och funnits där. Jag känner väldigt mycket kärlek från supportrarna och den är mycket ömsesidig från min sida. Jag kan bara hoppas att det fortsätter.

ÖSK kom ut starkt på konstgräset där regnet stod som spö i backen och gjorde förutsättningarna att spela bollen snabbt mycket gynnsamma. I den 13:e minuten hittade Nahir Besara in med bollen till Rasmus Karjalainen mitt framför gästernas bur i straffområdet. På ett tvättäkta måltjuvsmaner tryckte den finländske anfallaren in 1–0 bakom Alexander Nilsson.

Tio minuter senare var det Nahir Besara som överrumplade bortalagets målvakt. David Seger var påpasslig och hittade sin kollega med en passning som gick rakt igenom Helsingborgs försvarslinje. Den offensive stjärnan drog till direkt och ledningen var utökad.

– Vi började väldigt bra och hade kontrollen fullständigt. Men sedan hände det något efter 2–0-målet. Vi gick ned oss och hamnade i en hel del konstiga lägen. Det berodde ju på mitt misstag, säger Nordin Gerzic och skakar lätt på huvudet.

Kostsamt agerande

Med 27 minuter på klockan spelade lagkaptenen, som visserligen var hårt uppvaktad, fel på egen planhalva och bollen landade till sist hos Adam Eriksson på kanten. Den pigge ytterbacken slog en boll som skar rakt igenom ÖSK-försvaret och som nådde Anthony van den Hurk. Anfallaren var klinisk i avslutet, reducerade och gav ett hårt skade- och sjukdomsdrabbat Helsingborg välbehövlig energi.

Resterande delen av halvleken tryckte skåningarna fast ÖSK i defensiven. Oscar Jansson tvingades svara för högklassiga räddningar på både Anthony van den Hurks och Brandur Hendriksson Olsens frilägen och även för en fin parad på Mix Diskeruds skott.

– Det var tur att vi blev bättre i den andra halvleken sedan. Då gick vi ut och tog tillbaka initiativet, även om Helsingborg hade en del boll, konstaterar Nordin Gerzic.

Nahir Besaras straffmål tillika elfte fullträff för säsongen i den 81:a minuten såg ut att ha säkrat segern.

Men återigen klev Nordin Gerzic in i handlingen – på ett olyckligt vis. En misslyckad passning i känsligt område ledde fram till att Johan Mårtensson fick dra i nödbromsen och välta omkull en Helsingborgsspelare precis utanför straffområdesgränsen efter 88 minuter. Den följande frisparken skruvades elegant i mål av Max Svensson och ÖSK-managern Axel Kjälls vrede visste inga gränser vid sidlinjen.

– Det blev lite tufft för mig. Det är klart att jag inte skulle ha gjort de där misstagen, men ibland händer det i fotboll. Nu låg jag bakom två baklängesmål och det är varken roligt eller okej. Två felpassningar blev väldigt synliga den här gången. Men så länge vi vinner med 3–2 kan jag väl göra två missar i varje match, säger Nordin Gerzic med ett litet skratt.

Han drog en lättnadens suck när domaren Bojan Pandzic satte pipan i munnen och förkunnade att tillställningen var över.

– Vi lyckades hitta kraften att vinna. Där har vi höjt oss jämfört med i början av säsongen. Då hade vi nog förlorat en sådan här match eftersom vi hade tappat flytet efter ett misstag likt det jag gjorde. Men nu går vi ut för att vinna och spelar aggressivare med en högre press. Det belönar sig.

Oklar framtid

Legendariske Thomas Andersson, även känd som ”Kapten blod” efter sin uppoffrande insats i karriärens sista match när han blodig och med bandagerat huvud var med och stångade ÖSK upp i Allsvenskan på nytt mot Assyriska 2006, toppar alltjämt listan över antalet allsvenska matcher i klubben.

Mittbacken har gjort 312 framträdanden, att jämföra med de nu 300 gånger som Nordin Gerzic representerat ÖSK i högsta serien. Om 36-åringen, som fyller 37 år om ett par veckor, blir kvar i ÖSK över 2021 talar allt för att han slår noteringen.

Men det är absolut inte säkert att det blir någon fortsättning.

– Vi har suttit ned och pratat en gång. Då kom vi inte fram till så mycket åt något håll. Det handlar nog inte bara om mig utan mycket om hur den speciella ekonomiska situationen ser ut överlag just nu, betonar Nordin Gerzic.

Hur ser du själv på din framtid?

– Om jag hade fått bestämma hade ett nytt kontrakt varit klart för länge sedan (skratt). Så länge jag presterar, inte har några skador och motivationen är intakt ser jag ingen anledning att sluta. Jag känner att jag fortfarande utvecklas, mår bra i kroppen och har väldigt mycket mer att ge.

Vem är Nordin Gerzic, snart 37 år, jämfört med Nordin Gerzic, 24 år som nyligen börjat slå sig in i ÖSK runt 2008?

– Nu är jag Nordin som spelar i och för ett fotbollslag i stället för Nordin som spelar för sig själv. Jag var sådan förut, men nu handlar det bara om att vi ska vinna fotbollsmatcher som lag för mig.

Nordin Gerzic hyllades givetvis med gåvor även av supporterklubben Kubanerna. Han är nu medlem på livstid i föreningen och fick en tygpåse innehållandes ett diplom med en text om hans betydelse för Örebro SK och en t-shirt. Han skräder inte med orden när det gäller ÖSK-anhängarnas viktiga roll.

– De är helt fantastiska. Supportrarna är lika mycket ÖSK som vi spelare på planen och de som jobbar på kansliet.

Segern mot Helsingborg var ytterst betydelsefull av flera olika skäl. ÖSK har nu klättrat upp till en niondeplats i en haltande allsvensk tabell och tog ett stort steg mot att snart kunna bekräfta sin status i finrummet även 2021. Avståndet till just HIF på den negativa kvalplatsen är nu elva poäng stort.

Trots att Nordin Gerzic drömmer om att bli kvar i ÖSK en längre tid ligger hans fokus först och främst på de fem matcher som återstår av det minst sagt märkliga fotbollsåret 2020. Härnäst väntar ett bortamöte med ett pressat IFK Göteborg, den enda elitklubben utöver ÖSK som jubilaren representerat, på söndag.

– Vi ska fortsätta så här. Det gäller att bli ännu bättre. Vi vill sluta så högt som möjligt i tabellen och sedan ska vi börja förbereda oss för att få en riktigt bra utveckling 2021, säger Nordin Gerzic.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-10-26 21:50:00
Author

Fler artiklar om Örebro