"Givetvis förlorar vi!" - Veckans bajenpanel

"Givetvis förlorar vi!" - Veckans bajenpanel

Alla ska avgå. Ingen ska avgå. I takt med att resultatraden sviker går åsikterna isär i Bajenland.

Hammarby spelade 0-0 mot djurgården, tar 3 av 12 poäng i derbyn och är utan derbyseger. Vem ska avgå?

Theo

Avgå alla! Det är väl den enda lösningen? Mer seriöst så är det väl så att vi är i en svacka formmässigt och den här svåra perioden blottar väl främst att vi inte är "där" än utvecklingsmässigt som lag. Här tror jag att det finns två saker som skär sig: det tidigare förmedlade budskapet från ledningshåll att vi skulle växlat upp till hösten kontra de faktiska sportsliga resultaten. Vårt spel är på så många sätt väldigt bra och fortsatt lovande men de problem vi brottats med tycks svårlösta. Värvningarna vi gjort har väl dessutom förutom Berisha och Pinas knappast övertygat eller färgat på det sätt vi med rätta kunde förvänta oss. Personligen tror jag att den sportsliga ledningen förväntat sig mer av de spelare som kommit in och utgått från att de delvis skulle vara våra saknade pusselbitar. Offensiven med Saidi och Ludwigson till höger har däremot gjort allt annat än att övertyga.

Göran
Ingen skall avgå, i alla fall inte så länge som vi har chansen att komma bland de tre bästa. Konstig säsong där vi inte har kunnat vinna vare sig borta eller hemma mot våra toppkonkurrenter men ändå är med i kampen om topp-tre.

Leonard
Inte läge att ropa på avgång, men det är allmänt oroande att vi inte ser ut att kunna vinna mot topplagen i allsvenskan. I det stora perspektivet är klubben på rätt spår, det är bara att se till utvecklingen de senaste 10 åren. Vi får inte glömma att vi 2011 var ett Bojassen mål från ett nedflyttningskval till division 1. Natt och dag jämfört med nu.

Ytterligare en, i mitt tycke, bra första halvlek och en usel andra halvlek. Varför är Bajen så ojämna?

Theo

Det känns för min del som en inställnings- och ledarskapsfråga men även en konsekvens av taktiska beslut. Vi ska inte älta matchen mot Norrköping i all evighet men fan vad individer och kollektivet saknade beslutsfattande och noggrannheten. Liksom mot hyresgästerna så syns detta defensivt i kombination med det för mig totalt obegripliga beslutet att ersätta Saidi med Sadiku. Att säkra oavgjort i derbyt hade varit okej om vi vunnit de två tidigare matcherna eller legat nära serieledning. I det läget som var kändes det en aning som feghet och även framtvingat. Vi var knappast övertygande bakåt så jag kan inte klandra Cifuentes för att han känner behovet av att formera oss mer defensivt.

Göran
Det är en jättebra fråga som är svår att hitta ett rakt svar på. Tror mycket ligger i att vi inte avgör matcherna när vi spelar som bäst och då blir våra ”dippar” tydligare att se. Ingen skulle ha tänkt på en sämre andra mot Djurgården om vi gjort två mål i första.

Leonard
Tyckte att vi i perioder var väldigt bra i båda halvlekarna och förutom när vi blir nedtryckta av Djurgården i början av andra halvlek så är det vi som konstant för spelet. Det kommer alltid att finnas ojämna perioder i matcher, det går inte att ligga på 100% i 90 minuter sträck. Därför är det viktigt att kapitalisera på de övertag man lyckas skapa sig, något vi har haft svårt med hela säsongen. Jag tycker att vi rider ut Djurgårdens övertag på ett samlat sätt, förutom ett skott utifrån uppstod det knappt några farligheter.

Finns det taktiska förklaringar? I början av andra spelade vi utan yttrar och först Saidi och sen Besara spelade 10a bakom två centrala forwards. Pressen och återerövringsspelet som var så bra i början av säsongen, när såg vi det senast?

Theo

Lite som jag tidigare beskrev så uppfattade jag de taktiska skälen till spelet som en konsekvens av hur laget agerade. Tydliga ledare på planen lyser med sin frånvaro! Var är den som med sitt uppoffrande spel visar vägen, var är den som skäller ut laget och varför finns det ingen som plöjer ner Magnus Eriksson för att signalera att nu får det vara nog? Jag tycker att grunderna av det spelet finns kvar men några saker är annorlunda. Saidi bidrar inte alls på samma sätt till det spelet och blir dessutom en spelare som ofta tappar boll i sina försök. Ludwigson en aning ur form och på en högerkant kommer inte alls till sin rätt. Berisha fäktade ut med armarna ordentligt i vissa av dessa lägen och jag förstår honom. Han är inte en tokpressande Selmani men gör vad han kan, däremot kräver det en insats från övriga spelare också.

Göran
Det tror jag faktiskt att det kan göra. Martis taktik är ju som en öppen bok många gånger och det är bara att titta på Manchester City under Guiardiola för att se vad han vill åstadkomma. Är ganska övertygad om att Marti fokuserar på det egna spelet betydligt mer än vad han skulle ha gjort om han varit här ett par år. Så när motståndarna gör förändringar så är han kanske inte lika villig att förändra för att svara. Vår press borde vara bättre med Berisha in men det känns inte som att den synkar än.

Leonard
Såg ut som att vi försökte skapa någon slags diamant där? Har inte sett om matchen i efterhand så har inte så mycket mer att säga om de taktiska bitarna. Angående presspelet så kan det faktiskt vara så att de andra lagen har anpassat sig till Martis sätt att pressa i offensiv zon.

Hur går det mot Häcken?

Theo

Givetvis förlorar vi och behöver inse att vår resterande säsong kommer handla om förhoppningen att sluta på tredjeplats.

Göran
Det blir en mycket svår match mot ett mycket bra Häcken. Känns som att vi måste vinna för att haka på men får vi med oss ett kryss är i alla fall jag nöjd.

Leonard
Jadu... Vill inte ens tänka på det förens matchen faktiskt startar. Det ska dock sägas att Häcken befinner sig i en formsvacka efter två rätt labila insatser mot Degerfors och Kalmar. Det positiva är att Häcken inte kan "spela på kryss" då Djurgården då erbjuds möjligheten att erövra förstaplatsen. Av den anledningen tror jag på en mer färgstark tillställning än derbyt. Häcken har också förmågan att släppa till många målchanser vilket återspeglar sig i hur många mål de släppt in i år. 1-3 Hammarby! 

Jack Holm2022-09-16 11:10:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!