Guld Alex har träffat Håkan Mild (I)
IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild har bråda dagar!

Guld Alex har träffat Håkan Mild (I)

I januari träffade jag IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild för ett samtal om läget med laget, klubben... allt. En överenskommelse om återkommande träffar under året gjordes. För en vecka sen var det därför återigen dags. Den här gången med mängder av supporterfrågor i bagaget. Så många frågor så en uppdelning är tvungen. Resultatet av träffen publiceras därför i två delar. Jag har i den första delen valt att fokusera på den rent spelmässiga delen – Försvar och mittfält. Håll till godo Kamrater!

Min bil tar svängen igenom ”Olaussons kurva” , som så många gånger förut. Väl framme vid Kamratgårdens parkering möts jag av staket och byggbaracker. En stor hög med bråte på en fallfärdig husgrund, är allt som nu vittnar om att ett av Göteborgs ädlaste kulturminnen legat på platsen. Det är inte sorgligt. Bara ett avslutat kapitel.
Ännu mer tydlig blir bilden av den övergångstid som nu råder - Från en tid i IFK Göteborgs historia till en annan, när jag väl kliver upp för trappstegen till andra våningen! Den andra våning av uppstaplade byggbaracker, som under bygget av den nya Kamratgården, utgör den sportsliga ledningens sporadiska tillhåll. U-lagets tränare Eijlert Björkman morsar glatt och skojar om det begynnande sopberg som tornar upp sig utmed barackkompelexets ena kortsida. Väl inne i korridoren på andra våningen, hejar både Teddy Olausson, Stefan Rehn och... vips så står jag inne på sportchef Håkan Milds nyinstallerade kontor. Ett rejält handslag inleder dagens inbokade besök. En timme av förfluten tid ska hinna passera innan det är tack och hej. En timme fylld av frågor och diskussioner.
 
 Här återges nu den första delen av två. En del där försvar och mittfält hamnar i första rum.
 
Så. Väl på plats, med lap-top inkopplad och inspelningsutrustning riggad... Vad kan väl passa bättre än att inleda med områdena: Bygge, baracker och intim komfort.
 
Håkan, bygget av den nya Kamratgården har nu inletts. Hur framskrider arbetet?
Jag har inte hört något annat än att allt går efter planerna.
 
Står ni ut i barackerna, eller har ni redan börjat bli griniga på varandra?
Nej, vi har det jättebra här. Våra tränare har det bra och våra spelare har det helt ok. Det är klart, det är lite trångt, men det är under en period och det kommer att bli riktigt bra när allt är klart.
 
Ett av de områden som många läsare på Alltid Blåvitt önskat att jag ska ta upp med Håkan Mild har berört IFK Göteborgs försvar. Nu är det ett tag sen insamlandet av läsarnas frågor startade, det ska nämnas, men aktualiteten i flera av de frågor som formulerats lever i mitt tycke kvar. Ett lags supportrar ägandes en katastrofal säsong bakom sig, där skador på nyckelspelare förstört om möjligt ännu mer, blir luttrade. Titeln på mötets första ämne får därför stå kvar. Oförändrat, så som det först myntades. Om inte annat som en påminnelse över hur snabbt det som först upplevs som ”lugna gatan”, kan bytas ut till kaos och misär.
  
Första ämnet ut - Backkris eller inte?
 
Om vi börjar med nyförvärvet Logi Valgardsson. Kritiserad och det snabbt värre.
Efter förra helgens ”enmans-show” blev det däremot annat ljud i skällan. Vad är ditt eget intryck av islänningen, efter en månad i klubben?
Först är det viktigt att förstå att det är tufft att komma till en annan plats, vare sig det handlar om fotboll eller något annat. En del lyckas, andra gör det inte. Men jag tror att Logi har alla möjligheter att lyckas. Det är en väldigt fin kille. Han är villig att lyssna och lära. Han kommer från Island. Han ska lära sig ett nytt språk, få nya kamrater och det tar tid. Vi har skrivit ett fyra-årsavtal, så vi får väl låta de där fyra åren gå, så vi kan utvärdera det hela, haha.
 
Sen kommer det alltid att vara så att en del supportrar reagerar och det måste också få vara så. Det är helt naturligt. Man går på matcher och man vill se oss vinna och man kommer att ha åsikter om saker. Det är helt ok. Men när man säger saker, så bör man motivera det för sig själv först och stå för det man säger och förstå vilka konsekvenser det har. Om 1000 personer säger någonting, så blir det ibland lika med att det är sant, men det är inte säkert att det stämmer med verkligheten. Det tycker jag är viktigt att man kommer ihåg.
 
Rent sportsligt när det gäller Logi. Han drar sig inte för att fullfölja och köra på med offensiva räder, nu senast mot Odense, helt på egen hand. Sen använder han sin vänsterfot på ett utpräglat sätt. Känns det bra?
Ja, det gör det absolut. Alltså vi letade ju efter en vänsterback, sen vem det skulle bli, det visste vi inte riktigt. Det var ju tränarna som ytterst såg vad vi letade efter och det de såg visade sig var bra. Sen får framtiden utvisa resten.
                            
En läsarfråga handlar om Fredrik Risp och den så kallade ”Risp-affären”.Varför förlängde inte klubben med Fredrik?
Det utgår helt ifrån hur det ser ut i truppen. Hur ser det ut åldersmässigt? Spelare i den åldern som Fredrik är i ska kunna tillföra IFK Göteborg extra mycket. Han ska vara bland de bästa.
 
Det var han alltså inte?
Inte då åtminstone. Alltså, det blir bedömningar som görs. Rätt eller fel? Det finns inget agg eller något sådant omkring det här. Alla kan inte vara med, så är det bara.
 
Ytterligare en läsarfråga lyder så här:
 
En fråga som jag gärna vill ställa är hur IFK Göteborg jobbar med fasta defensiva  situationer. Det är ju uppenbart att det inte fungerar och att det måste göras något åt det. Förra året sa ledningen att dom inte tränade på fasta situationer för att det då skulle verka som att spelarna var dåliga på det och att de skulle få ännu sämre självförtroende. Nu säger Ragnar Sigurdsson att han vill köra man-mot-man markering. Nåt är fel här. Vad säger du om saken?
Det kan jag säga direkt att så fungerar det inte. Det där är en fråga som jag tycker ska ställas till tränarna.
 
Det är klart, men har du någon egen uppfattning om saken, alltså finns det här problemet?
Alltså, det är olika för varje individ. En del tycker det är oroande att inte markera och en del tycker det är oroande att markera. Ska en markering göras så måste vissa grejer fungera, men som jag säger så är det är det väldigt individuellt hur man upplever det. Sen har man sett genom åren att genom att köra både zon- och markeringsförsvar så täcker man mer, än vid bara markeringsspel. Det görs ju till exempel väldigt få mål på hörnor i dagens fotboll. Sen måste alla hela tiden vara med, det går inte att räkna med att någon annan ska göra ditt jobb på plan, så... Nu svarade jag inte på frågan, utan den hänvisar jag till våra tränare.
 
Ytterligare en läsarfråga.
Kan du fråga Håkan om det finns ett nytt kontrakt för Erik Dahlin? Eftersom han tränar med spelartruppen kan han ju knappast vara kontraktslös nu. Det är riktigt dåligt att inte klubben, genom hemsidan, går ut med sådan enkel information.
Har vi inte gjort det, så tar jag till mig det direkt. Erik har ett ”1+1 kontrakt”. Det gäller för 2011  och 2012.
 
August Strömberg från U-truppen tränar konstant med A-laget nu...
Det är riktigt. August har ett U-lagskontrakt som löper på, så ser det ut. Han har gjort det riktigt bra hittills.
 
Något helt annat. Hur ser du på truppen så här långt, håller den redan nu för allsvenskt spel?
Jag tycker truppen ser väldigt bra ut. Sen efter varje vecka som följer så kommer den att bli ännu bättre. Alla spelare är friska och intakta. Det är tufft att ta en plats i laget nu. Vi gör en riktigt bra match mot Odense, även om inte resultatet speglar matchen. Men tittar vi på spelet under matchen så har vi ett övertag matchen igenom. Vi borde vunnit matchen, men nu gjorde vi inte det. Det är ett stabilt spel vi visar upp. Sen är det en träningsmatch under försäsongen och då är inte resultatet viktigast. Samtidigt är det resultatinriktad verksamhet vi ägnar oss åt, så...
 
Notera att efter intervjun genomfördes har det spelats ytterligare en match. Då mot Elfsborg. En match som IFK Göteborg förlorade. Det spel som Håkan lyfter fram omkring matchen mot Odense, lös under matchen mot Elfsborg, mer eller mindre med sin frånvaro. Det är fortfarande en bit kvar tills allt stämmer. Något som rimmar väl med tanke på den tid som återstår till Allsvenskan 2011 sparkas igång.
 
Andra ämnet - IFK Göteborgs innermittfält
 
Ett antal läsarfrågor levereras nu till Håkan, alla i en följd. De handlar samtliga om IFK Göteborgs innermittfält. Även det är ett område som med enkelhet hade kunnat förpassats och det med direkt hänvisning till tränarna. Men inte den här gången. Håkan Mild tar istället bladet från munnen och visar sig uppriktigt engagerad! Frågorna först:
 
I allsvenskan ser vi ofta att de lag som har bäst innermittfältare också är de lag som oftast vinner matcherna. Varför köper inte Blåvitt en riktigt bra mittfältare som till exempel Pontus Farnerud? Då kan jag lova att vi är med och slåss om SM-guldet.
 
Vidare: Varför värvar inte Blåvitt en kreativ innermittfältare? Även Håkan och Jonas måste ju se att vi saknar en sådan typ av spelare. De kan inte skylla på att vi ställde över vissa spelare tidigare, för det har inte sett bättre ut innan heller. Inte på den positionen.
Då måste vi göra klart vad som menas med kreativ innermittfältare. Är det de som är på mitten, eller de som ligger mer offensivt till på mittfältet?
 
Till exempel att Sebastian Eriksson kliver upp mer i banan...
Om vi ser på hur vi spelade mot Odense så tycker jag att Sebastian ligger rätt. Vi spelar där ett 4-2-3-1 spel. De spelare som ligger framför våra mittbackar, de ska ligga i den boxen. (Här börjar Håkan att måtta med fingrarna över skrivbordet. Det som följer är inte helt lätt att återge i text, vilket Håkan är den förste att erkänna, men vi gör ändå ett försök.) Alltså, ska Blåvitt kunna vara offensiva på kanterna, då måste ytterbackarna kunna hänga med upp i banan. Då kan de inte ligga kvar nere i linje med mittbackarna, det fungerar inte. Men de två som ligger framför mittbackarna, de spelarna är fast stationära. De spelarna kan i och för sig gå ut mot kanterna, men de är viktiga att ha kvar om vi ska kunna använda flankerna. Det måste man förstå.
 
Ok, men jag tror många ser en Anders Svensson på mitten, eller en Thomas Olsson när han var som snabbast. Det du visar nu är lite av ett annat sätt att spela. Det är inte ett 4-4-2 spel, något som kanske hänger kvar lite fortfarande. Vad tror du själv?
Absolut. Det sättet där vi spelar försvar och mittfält, som i ett 4-4-2, det spelet finns inte.
 
Med andra ord kommer vi aldrig att få se ett 4-4-2 i Blåvitt igen?
Nej, så behöver man inte se det. Men man kommer att ha problem med tanke på hur fotbollen ser ut idag. Spelet i Europa idag går jävligt fort, så man hinner inte med vid ett 4-4-2 spel. Samtidigt är risken att man överetablerar centralt. Det blir helt enkelt för mycket spelare på mitten. Nu menar jag att det ofta överetableras för mycket centralt, om ett 4-4-2 får råda. Vi  har därför valt att spela 4-2-3-1. Då blir det också fler möjligheter till att anfalla och komma i fart på flankerna. Sen är ju frågan hur mycket man vill berätta om det här? Vill man berätta det här för hela världen, haha.
 
Och med respekt för just det faktumet avslutas här den första delen av mötet mellan mig och Håkan Mild. I del två behandlar vi områden som IFK Göteborgs ekonomi och framtiden för klubben. Naturligtvis med extra fokus på allsvenskan 2011.
Väl mött... snart igen!

Guld Alex2011-03-09 15:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg