Guldskölden 2012: Johanna Frändén årets twittrare

Guldskölden 2012: Johanna Frändén årets twittrare

Sportbladets Johanna Frändén har de senaste åren varit tidningens utsände i Spanien därifrån hon skriver nyheter, bloggar och twittrar med fokus på den spanska fotbollen. Nu står det klart att hon som första kvinna vunnit SvenskaFans pris Guldskölden, detta i den nya kategorin Sveriges bästa sport-twittrare.

När vi når Johanna på telefonen för att gratulera till vinsten blir hon både överraskad och väldigt glad.
 
- Oj, vilken grej. Det känns fantastiskt kul, framför allt då jag inte drivit kampanj som vissa andra gjort, säger hon.
 
Varför tror du att så många röstat på dig?
 
- Kanske fick jag några genusröster när det blev ett stort rabalder om att jag var den enda kvinnan som var nominerad, men annars vet jag inte riktigt.
Jag försöker twittra om egna tankar och roliga funderingar och inte bara skicka vidare nyheter, dessutom har jag ju ett bra utgångsläge i Spanien som gör att jag kan sticka ut.
 
Vad har du för råd till andra twittrare som vill ha fler följare?
 
- Jag tror det är viktig att vara personlig men ändå ha lite distans till sig själv, samt humor. Och så kan det var lönsamt att twittra till andra som har många följare.
 
Nu stundar fotbolls-EM med premiär i dag, och precis som för två år sedan under fotbolls-EM är Johanna hemma i Stockholm för att medverka i SVT:s stora studiosatsning runt mästerskapet. Rollen blir lik den hon hade 2010.
 
- Jag ska ha en internationell utsikt och försöka bjuda på lite kuriosa och förmedla känslor från de andra länderna som är med i turneringen.
 
Johanna har dock inte titelhållarna Spanien som favoriter i år.
 
- Jag håller tyskarna som favoriter i år då det finns mycket frågetecken kring det spanska laget. Uppladdningen har inte varit optimal med den sena cupfinalen och vem ska ersätta David Villa till exempel?
 
Vinstmarginalen i Guldskölden till tvåan Marcus Leifby var nästan minsta möjliga då det endast skiljde tre röster efter flera omräkningar. Johannas skickar med några tröstande ord till sin Sportbladet-kollega.
 
- Öka frekvensen och kör mer intensivt!

Årets bästa sporttwittrare:
1.     Frändén, Johanna (Sportbladet), 28.0 %
2.     Leifby, Marcus (Sportbladet), 27,9%
3.     Niva, Erik (Sportbladet), 17,2%
4.     Lundh, Olof (Fotbollskanalen/TV4) 15,8%
5.     Karlsson, Kalle (Sportbladet) 10,9%

Resultaten i Guldskölden 2012

Anders Nettelbladt2012-06-08 07:45:00

Fler artiklar om SvenskaFans