Guldskölden: ”Alla borde testa att jobba lokalt någon gång”

Guldskölden: ”Alla borde testa att jobba lokalt någon gång”

I den elfte upplagan av det prestigefulla priset Guldskölden har två nya kategorier tagits fram. En av dem är ”årets lokalsportjournalist” och nu är det upp till fansen att avgöra vem av finalisterna som tar hem priset. En av de nominerade är Mittmedias Elena Lövholm. – Alla journalister borde testa att jobba lokalt någon gång, det är underskattat och ger mer än vad man tror, säger finalisten till SvenskaFans.com.

Hon fick beskedet av sin kompis Adam, men Elena var helt säker på att han hade missförstått.
–    Jag trodde inte ens nomineringsfasen var klar. Jag tänkte ”vad snackar du om?”. Sedan skulle jag gå in och visa honom och då såg jag att han hade rätt.

–    Jag blev ju jätteglad. Det som är roligt med det är att det är supportrar som stöttar och nominerar. Det är det som är hela grejen. Och jag har alltid tyckt att supportrar fyller en jädrigt viktig funktion, både när det gäller sporten men även för media. SvenskaFans tycker jag har gett en röst åt supportrar på ett sätt som är väldigt viktigt. Det är det som gör det hela så himla kul. 

Du är ju finalist i en ny kategori, lokalsportjournalist. Vad betyder det för dig?
–    Det är jättekul. Innan jag började på NA (Nerikes Allehanda) har jag bevakat hela allsvenskan, med ett helikopterperspektiv och försökt plocka russinen ur kakan. Det händer alltid någonting någonstans. Men nu handlar ju allt om att veta precis allt om ett enda lag, om alla spelare. Det är en helt annan nivå. Man får jobba på ett helt annat sätt när det är lokalt, vilket är så jävla intressant. Och den omställningen är otroligt spännande och jätterolig.

Elena bevakar den allsvenska klubben Örebro på mycket nära håll och berättar om skillnaderna mellan att jobba på den rikstäckande SVT-redaktionen i Stockholm, där hon arbetade innan hon flyttade till Närke, och att jobba inom lokaljournalistiken.

–    Man måste bygga en relation med alla, och man kan inte skriva allt man får veta heller för då pajar man relationen. Man får istället tänka att ”den här grejen håller jag på för att det kommer i längden gynna mig”. De kommer fortsätta berätta saker för mig om jag inte släpper precis allt. Och den balansgången är otroligt intressant alltså.  Ingenting som man någonsin behövt tänka på tidigare, på samma sätt.

–    Jag tycker alla borde testa att jobba lokalt någon gång, det är underskattat och ger mer än vad man tror.

Varför tror du att just du är en av finalisterna?
–    Jag vet inte. Jag kan tänka mig att det fanns några stycken som tyckte om det jag gjorde på SVT och sedan hängt med mig hit. Nu bevakar jag ju ett lag som har lite intressanta profiler, alla är ju till exempel intresserade av Alexander Axén, så jag kanske fick med mig några läsare på tåget när jag stack hit.

Vad skulle du säga kännetecknar en bra lokaljournalist?
–    Det är viktigt att man hittar lokala förankringar i större saker som händer. Att man visar hur till exempel Örebro är relevant i ett sammanhang. Som till exempel när hela den här matchfixningsgrejen hände, då ville vi rota fram någon lokal uppföljning på det för att sätta Örebro i relation till det som har hänt. Och då fick vi fram en bra grej på Nordin Gerzic som berättade att han också blivit erbjuden pengar för att lägga sig en match. Det lokala är superviktigt, men också att sätta Örebro i ett större sammanhang.

Om du nu skulle gå och vinna den här kategorin, vad skulle det betyda för dig?
–    Jag skulle bli så himla glad. Jag fortfarande är ganska ny på det här och sitter varenda dag och försöker vara ödmjuk, ställa massa frågor och ta reda på så mycket som möjligt och förstå att det är ny mark för mig. Jag måste fortsätta lära mig.
Bara nomineringen är ju en ytterligare motivation, att fortsätta göra skäl för den nomineringen om du förstår vad jag menar. Det skulle vara en jävligt fin uppmuntran på vägen.

Om du fick välja någon annan som du tycker förtjänar att vinna i kategorin, vem skulle du välja?
–    Jag har ju röstat på Tomas Nilsson. Jag tycker han är fantastisk. Han jobbar ju på Helsingborgs Dagblad och alla de grejer han rotade fram hos Helsingborgs IF, med alla de konstiga spelaraffärerna och deras ekonomiska situation, alltså… Jag tycker han är helt överlägsen i vår kategori. Honom vill jag lyfta fram.

–    Sedan vill jag lyfta fram min kollega Eric Fiedler. Han är nyhetschef på sporten hos oss i Örebro och i Dalarna. Han har varit min klippa sedan jag började på NA. Jag hade inte kunnat ett piss om det inte vore för honom. Han ska ha massa, massa kärlek. En svinduktig människa.

Hur trivs du i Örebro?
–    Jättebra! Det enda jag saknar med Stockholm är derbydagarna. Jag älskar Örebro. Jag har min familj här, alla mina bästa vänner. Och jag har fått ett jättebra jobb här som jag alltid känner ett sug att gå till.

*** *** ***

Vem ger dig den bästa informationen i tv utan att prata sönder matchen, vem skriver de mest initierade texterna och vem har egentligen bäst koll i studion?

Rösta fram årets sportjournalister. Kvar till final är de som efter första nomineringsfasen fick flest röster i respektive kategori. Fem nominerade i nio olika kategorier. Och som vanligt är det du som besökare på SvenskaFans.com som bestämmer.

» Här lägger du din röst
 

Kajsa Kalmeus2017-05-23 09:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans