Guldskölden: Årets Sportjournalist

Guldskölden: Årets Sportjournalist

Som återkommande besökare på SvenskaFans tillhör du dem som har bäst koll på de svenska sportjournalister. Vem ger dig den bästa informationen i TV utan att prata sönder matchen, vem skriver de mest initierade krönikorna och vem har egentligen bäst koll i studion?

För att ta reda på vilka som är de mest uppskattade sportjournalisterna i Sverige instiftade vi för fyra år sedan priset Guldskölden. Nu är det dags för årets tävling och precis som de tidigare åren är det ni SvenskaFans-besökare som utser vinnarna.


Här de tio nominerade i kategorin Årets Sportjournalist alla kategorier:


Patrik Ekwall, TV4/Fotbollskanalen

Reporter, bloggare, programledare. Ekwall har många strängar på sin lyra och spelar dem väldigt bra. Drar ett mycket tungt sportlass på TV4.


Roberto Vacchi, Eurosport
Den italienske dalmasen leder cykelsändningarna på Eurosport med passion och stor kunskap. Kan som ingen annan trollbinda sin publik genom ett fyra timmar lång etapp och att lyssna till en slutspurt med en exalterad Vacchi i högform är en upplevelse . Att många från våra nordiska grannländer helst ser på den svenska varianten av Eurosport från Touren och Girot säger en hel del om Vacchis förträfflighet.
Har genom sin initierade kommentering gjort att cykelsporten fått ett lyft i Sverige. 


Robert Laul, Sportbladet
Laul driver en av Sveriges mest besökta sportbloggar och befinner sig ständigt på nyhetsjakt och främst då vad gäller den svenska fotbollen där han har få övermän i Sverige.



Anna Brolin, TV 4

Anna har gjort kometkarriär inom sportjournalismen och har på bara några år gått från ingenstans till att vara en av landets bästa sportreportrar. Känns lika bekväm med att intervjua en kulstötare från Kazakstan som stjärnor som David Villa och Zlatan Ibrahimovic.


Jesper Hussfelt, TV 4
Bytte från Canal+ till TV4 för ett antal år sedan och kommenterar nu främst Serie A och Allsvenskan på TV4 där han också ofta agerar eminent studioankare. Skriver en oerhört intressant blogg på fotbollskanalen som inte alls fått det utrymme den förtjänar.


Erik Niva, Sportbladet
Inte mycket i fotbollsväg undgår norrlänningen Niva som inte bara bloggar och skriver krönikor, mycket framgångsrikt, för Sveriges största tidning utan också fyller en viktig funktion som sidekick i Euro Talk på FANTV.


Lasse Granqvist, Canal+/Radiosporten
Tog storslam när guldskölden delades ut för två år sedan då han vann i stort sett samtliga kategorier. Klarar av alla roller inom radio och TV lika bra och är en av svensk sportjournalistiks stora klassiker redan trots att han fortfarande har mycket kvar att ge.


Simon Bank, Sportbladet
36-årige Simon har länge varit en av den rosa tidningens främsta krönikörer och har fått mängder av priser för sitt skrivande. Utsågs bland annat till "Årets sportjournalist" 2005. Har utöver sitt krönikerande författat ett antal böcker och bland dessa märks "I huvudet på Zlatan Ibrahimovic" och "Genom helvetet : om fotboll, kärlek och anorexi". 


Olof Lundh, Fotbollskanalen/TV4
För några år sedan tog Olof steget från Expressen till TV4/fotbollskanalen och lite i skymundan har "den långe" tagit plats som en av Sveriges främsta krönikörer och TV-tyckare. Skriver med förkärlek om det svenska landslagets förtjänster och brister och har säkert en alldeles speciell plats i före detta förbundskapten Lagerbäcks hjärta.


Per Bjurman, Sportbladet
Dalmasen Bjurmans bloggande från New York, och främst då med NHL i fokus, har blivit ett oerhört uppskattat inslag på Sportbladets webbsida. Livebloggarna från bl.a. Madison Sqaure Garden har blivit smått kultförklarade. Blandar humor och analyser i en skön, och framgångsrik, mix.

Här röstar du!

***

Steg 1 Nominering (Pågår nu till den 10 februari)
Alla besökare och medlemmar på Svenskafans får vara med och nominera kandidater. Varje person får nominera en kandidat i varje kategori. Nominera nedan.

Steg 2 Omröstning (23 februari - 6 mars)
Till andra halvan av februari har vi fått fram fem finalister i varje kategori (de som fått flest nomineringar) samt tio i den stora kategorin. Nu får ni besökare och medlemmar rösta på era favoriter och samtidigt vara med och tävla om FM2010 för PC. Vi tävlar ut tre spel bland ni som röstar. OBS! Man kan bara rösta en gång.

Steg 3 Vinnarna prisas. Datum meddelas senare.

Nytt för i år är kategorin "Årets magasinprogram om sport". Det kan vara allt från Fotbollskväll, Hockeykväll, Laul Calling, Lund vs Ekwall etectra (programmen på FANTV är inte valbara eftersom de görs av oss).

 Årets kategorier är:
1. Årets Kommentator
2. Årets Expert/Bisittare
3. Årets Programledare
4. Årets Krönikör
5. Årets Sportblogg
6. Årets Magasinprogram
7. Årets bästa Sportjournalist 

SvenskaFans.com2011-02-23 17:30:00

Fler artiklar om SvenskaFans