Guldskölden: ”Bestämde att vi finns där för tittarnas skull”

Guldskölden: ”Bestämde att vi finns där för tittarnas skull”

Det börjar bli en vana att se Eurosports Roberto Vacchi kampas om titeln som Årets sportkommentator i Guldskölden. I år är han även nominerad till Årets sportjournalist alla kategorier. – Det känns inspirerande som bara den. Det hjälper en att kämpa vidare, säger han till SvenskaFans.com.

*** *** ***
Guldskölden 2017:

» Här lägger du din röst

*** *** ***

När vi når Roberto Vacchi är han inne i en intensiv arbetsperiod med dagligt kommenterande av Giro d’Italia på Eurosport. Men han har inte missat att SvenskaFans läsare nominerat honom i två kategorier. Senast 2015 vann Vacchi omröstningen som Årets kommentator, men i fjol var C Mores Lasse Granqvist återigen högst upp på tronen.
– Jag såg det. Jättekul att även bli nominerad som Årets sportjournalist.  När man började med det här för 25 år sedan… och man tänker på att folk uppskattar det man gör … det känns inspirerande som bara den. Det hjälper en att kämpa vidare, för det kostar trots allt en del. Det är ett väldigt speciellt jobb att vara kommentator. Vi jobbar knepiga tider med otroligt många helger.
 
Du siktar förstås på att spöa Lasse Granqvist i år?
– Den där förbannade Lasse… Haha, nej men det är inte första gången han kommer före mig. Lasse är Lasse och är väldigt folklig och omtyckt. Jag känner honom personligen och han är förjävla skön Lasse.
 
Men även ditt namn är med år efter år i dessa sammanhang. Varför tror du att du går hem så bra i rutan?
– Jag vet inte riktigt. Jag har ju mycket energi när jag kommenterar. Jag kanske säger saker som folk vill höra, bjuder på sig själv och inte är rädd för att säga fel saker och rätta sig själv. Det tror jag folk uppskattar. Sedan får jag väl höra att folk tycker att jag har koll också. Att man ser saker och kan förmedla det på ett bra sätt.
 
Även om du även kommenterar skidsport i Eurosport så förknippas du nog av de flesta med cyklingen. Hur lyckas du fylla de oerhört långa sändningarna med innehåll?
– Vi har ganska mycket tid att fylla ut kan man säga. Det är inte som i fotboll eller hockey där det är en passning och sen är det skott på mål. Här kan det vara fem man som cyklar fyra minuter före klungan i 14 mil. Då finns det kanske inte så mycket att hänga upp det på. Det gäller att vara påläst och vaken när det händer saker.
 
Eller så brister man väl bara ut i (italiensk) sång… ?
– Haha, ja precis. Det var något jag tänkte på när Girot var på Sardinien eller Sicilien och jag visste ju att (Anders) Adamson gillar Lucio Dalla. Man får ju hoppas att de flesta tycker att det är roligt, men det är säkert några som stör sig också. Men det är ganska korta stunder när jag väl sjunger så jag hoppas att de som tycker jag är skittråkig står ut. 


Du har kommenterat cykelsport i Eurosport sedan 1993 och i majoriteten av dessa år har du haft parhästen Adamson vid din sida. Han är nominerad till bästa expert/bisittare i år.
– Inte ett dugg förvånande. Han har så många kvaliteter. Anders har en otrolig koll på cyklingen eftersom han själv var aktiv. Allt från det taktiska till det tekniska. Dessutom är han väldigt rapp och har en skön humor tycker jag.
 
Ni kompletterar varandra bra?
– Ja, det håller jag med om. Jag är nog lite mer på och han är lite lugnare. Det är nog bra att båda inte är lika gapiga... Sedan är vi otroligt prestigelösa gentemot varandra. Vi vill lyfta varandra och det tror jag kanske lyser igenom. Vi konkurrerar inte med varandra utan bestämde oss för längesen att vi finns där för tittarnas skull och att varje tävling ska vara en trevlig stund.
 
Hur mycket spelar sociala medier roll för sändningarna i dag?
– Väldigt mycket. Intensiteten under tävlingarna är hög och flödet i sociala medier är ibland helt galet. Man får feedback direkt på ett helt annat sätt och vi påminns att inte nörda ned oss för mycket. Alla måste förstå vad vi säger. Vi har hängivna tittare och man märker att fler nås och förstår sporten.
 
Slutligen, hur länge orkar du jobba vidare som kommentator?

– Det kanske inte är jag som får bestämma det (skratt). Men jag är ju bara 51 år, bara halvvägs till 100! Men om man säger så här. Jag har kommenterat cykel sedan 1993 och från att ha fått förklara varje grej som händer märker man att kunskapen är mycket bredare i dag. Det har varit jäkligt coolt att få vara med på den resan och förhoppningsvis påverkat den resan. Så länge det är roligt hoppas jag få fortsätta göra det.
 
*** *** ***

Vem ger dig den bästa informationen i tv utan att prata sönder matchen, vem skriver de mest initierade texterna och vem har egentligen bäst koll i studion?

Rösta fram årets sportjournalister. Kvar till final är de som efter första nomineringsfasen fick flest röster i respektive kategori. Fem nominerade i nio olika kategorier. Och som vanligt är det du som besökare på SvenskaFans.com som bestämmer.

» Här lägger du din röst
 

LENNART SANDAHL2017-05-24 12:30:00

Fler artiklar om SvenskaFans