Guldtränaren inför säsongen: “Vi ska klara av att spela två matcher i veckan”

Guldtränaren inför säsongen: “Vi ska klara av att spela två matcher i veckan”

Med ett SM-guld i bagaget blickar Thomas Lagerlöf framåt mot en ny säsong. Tränaren menar att segerreceptet är hård träning. – Vi vill kunna träna ännu mer, säger Lagerlöf till Forum1891.

Det var kyliga vindar på Kaknäs när Djurgårdsspelarna gick ut för att träna för första gången 2020. Till skillnad från många tidigare år var det inte några nya ansikten i truppen. Samtliga A-lagsspelare var med och lyfte Lennart Johanssons pokal i höstas. 
Det var en taggad huvudtränare som gick av planen efter att träningen avslutats.
– Kul att vara igång igen! Nu har det varit alldeles för mycket ledighet, jag är inte van att vara ledig, säger Thomas Lagerlöf.
Vad är skillnaden på att starta försäsongen i år jämfört med ifjol?
– Vi startar på en högre nivå, de flesta av spelarna vet hur vi ska spela. Det blir mycket lättare för en ny spelare till exempel, att komma in i en grupp där det finns ett gemensamt synsätt.

Tillsammans med sin tränarkollega Kim Bergstrand, går nu Lagerlöf in i sitt andra år som huvudtränare för Blåränderna. Debutsäsongen blev inget annat än en succé och redan under cupspelet ifjol sågs tydliga tendenser om hur Kim och Thomas ville att DIF skulle spela.
– Vi fick ganska snabbt till några grundprinciper som började sätta sig. Och vi lyckades komma ifrån de sakerna som Djurgården gjort tidigare år, som vi ville göra annorlunda, berättar Lagerlöf.

Båda Djurgårdens tränare har många gånger pratat om vikten av att träna hårt. Under våren 2019 uppstod ett gäng frågetecken när flertalet spelare skadade sig, men ju längre säsongen led kunde truppen hålla sig relativt skadefri. Lagerlöf menar att den hårda träningen fortsatt är viktig för att Djurgården ska kunna utvecklas.
– Nyckeln är att kunna spela ännu oftare i högre tempo. Vi ska kunna klara av att spela två matcher i veckan, både nu i vår men förhoppningsvis även en bra bit in i augusti.

Ett fåtal spelare var inte med och körde för fullt under premiärträningen. Edward Chilufya tränade på egen hand innan han var tvungen att åka till migrationsverket för att förnya sitt uppehållstillstånd. Erik Berg var inte med under lagets övningar, men han körde lite lättare vid sidan av.
Hur ser skadesituationen ut?
– Det ser positivt ut för Erik, jag hade inte alls samma känsla för två månader sedan. Curtis har ett sår i handen som ska läka och Adam har opererat knäet så han har precis börjat kunna springa, säger Lagerlöf.

Det var även några som spelare som inte befann sig på Kaknäs under onsdagen. Marcus Danielson och Jacob Une Larsson är på Januariturnén med landslaget och Buya Turay har tillsammans med Jesper Karlström lämnat DIF. Det återstår att se ifall den sistnämnde skriver på ett nytt kontrakt för Blåränderna eller om han beger sig utomlands. Tränarduon Kim och Thomas förväntar sig inte särskilt stor omsättning av spelare.
– Det kommer inte hända jättemycket som förändrar den här truppen. En ersättare ska in istället för Buya, det är ingen hemlighet. Sedan är det möjligtvis något namn till som ska in, säger Thomas Lagerlöf.
 

Nils Rahm@theBrillz2020-01-08 15:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården