Djurgården - Degerfors
4 - 1

Gurbanlis succé – överkörning på hemmaplan
Efter en tuff inledning i Djurgårdströjan är Musa Gurbanli nu igång på allvar.

Djurgården är tillbaka på vinnarspåret efter seger mot Degerfors – den första trepoängaren i Allsvenskan på en månad. Musa Gurbanli blev stor segerregissör med två mål.

Det har hänt mycket i Djurgården sedan förra helgens match mot Malmö FF. Laget reste ned till Skåne med en dålig form och ett sargat självförtroende. Få – om ens någon – trodde att stockholmarna skulle få med sig någon poäng hem till huvudstaden. Men Thomas Lagerlöf, som då som nu leder laget ute på Kaknäs och i matcher på grund av Kim Bergstrands frånvaro, lyckades få truppen att samla sig och komma samman i en tuff bortamatch.

Defensiven imponerade när man gjorde det svårt för MFF:s annars så fartfyllda offensiv. Piotr Johansson stängde ned Taha Ali, som i vanliga fall brukar ha lätt för att ta sig förbi sin försvarare. Högerbacken, övriga försvarskollegor och Jacob Widell Zetterström höll disciplinen hela matchen, vilket bäddade för en stark poäng. Marcus Danielson var dessutom några centimeter ifrån att nicka hem tre poäng i slutskedet. Efterspelet handlade dock inte om resultatet, poängen eller matchen – i stället skulle en viss norrman stjäla alla rubriker.

Innan avspark hade det redan hunnit tisslas och tasslas en hel del om att Oliver Berg var nära en övergång till Malmö FF. Bosse Andersson och Daniel Andersson – de båda klubbarnas respektive sportchefer – höll masken under matchdagen, men kom sedan överens om alla detaljer. Därför kunde Berg nästan 24 timmar senare presenteras som ny MFF-spelare efter mindre än en säsong i den blårandiga tröjan. 29-åringen gjorde därmed Jacob Bergström och Wilmer Odefalk sällskap i att lämna Djurgården efter kort tid i klubben. Men det var inte bara Berg som lämnade DIF under veckan. Även Joel Asoro, som ryktats bort en längre tid, packade väskorna och begav sig till Frankrike för vidare spel i Metz.

Ett lag som till skillnad från Djurgården håller till i de nedre delarna av tabellen var dagens motståndare Degerfors IF. De rödklädda anlände till Tele2 Arena med tre segrar på de föregående fyra matcherna, men där förlusten mot bottenkonkurrenten IFK Göteborg på hemmaplan sved ordentligt.

Snyggt förarbete gav drömstart
Just Degerfors har annars varit en speciell motståndare för Djurgården de senaste åren. På bortaplan har det varit ett riktig mardrömslag, vilket tre nederlag av tre möjliga skvallrar om. Hemma på Tele2 Arena har det i stället blivit idel segrar. Fem spelare – Lucas Bergvall, Carlos Moros Gracia, Oskar Fallenius, Elliot Käck och Pierre Neurath Bengtsson kunde inte medverka.

Med tanke på att så många har lämnat under sommaren var det på förhand inte speciellt många platser som kändes öppna i startelvan. Jacob Widell Zetterström tog som vanligt plats i målet med Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson och Samuel Dahl framför sig i backlinjen. På mittfältet fanns det fyra namn att välja mellan i och med Bergvalls skada och Bergs flytt. Thomas Lagerlöfs val föll på samma trio som senast mot Malmö FF – Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson, där Besard Sabovic inledde från bänken.

Desto mer intressant var att se hur tränaren skulle tänka med anfallstrion. Noel Milleskog, Musa Gurbanli och Felix Vá startade mot Sandviken i cupen under veckan och gjorde mål eller assist. Men även Haris Radetinac och Gustav Wikheim, som båda vilade i den matchen, kom in och gjorde poäng. När kvällens startelva presenterades stod det klart att Radetinac, Gurbanli och Wikheim fick förtroendet från start.

Det märktes tidigt i matchen att Djurgårdssupportrarna hade väntat länge – i en hel månad – på att få se sitt lag spela på hemmaplan. Publiken sjöng ut ordentligt när spelarna vandrade in på Tele2 Arenas konstgräs. Innan avspark tackades Victor Edvardsen av efter dennes övergång till Go Ahead Eagles. Han och övriga supportrar hann nästan inte hitta sina platser innan Djurgården hade tagit ledningen. Samuel Dahl tog in bollen centralt från sin ytterbacksposition och spelade vidare till Musa Gurbanli. Anfallaren klackade direkt vidare till en djupledsgående Gustav Wikheim, som läckert sköt in 1–0 med vänsterfoten – norrmannens första mål i Allsvenskan sedan i början av maj.

Ketchupeffekt för anfallaren
Degerfors hade självklart hoppats på en bättre start än ett tidigt underläge. Gästerna behövde i stället kliva lite högre upp, vilket öppnade upp ytor för Djurgården. Det var dock Degerfors som kom till flest lägen inledningsvis, då både Hugo Bolin – ny från Malmö FF på lån – och Diego Campos testade avslut utan att träffa mål. Tre spelare som började bra i blårandigt var Dahl, Eriksson och Wikheim som kombinerade ihop på vänsterkanten – något som Elias Andersson gjorde bra med de två sistnämnda innan flytten till Polen.

Djurgården skapade dock inte de allra farligaste målchanserna, något som bortalaget lyckades med. Joseph Gyau fick utrymme precis utanför Blårändernas straffområdet och måttade ett inlägg på vinst och förlust. Det blev i stället ett perfekt avslut som letade sig in i det bortre hörnet bakom Jacob Widell Zetterström. Målvakten har fått en del kritik under säsongen för sitt positionsspel, men kunde inte lastas för kvällens kvitteringsmål.

Hemmalaget replikerade dock omgående. Rasmus Schüller serverade Haris Radetinac med en felfri crossboll. 37-åringen spelade i sidled på volley till en framrusande Musa Gurbanli, som enkelt kunde nicka in sitt första allsvenska mål. Det var ett viktigt mål för anfallarens självförtroende, men det är ingen högoddsare att även Bosse Andersson knöt en näve från läktarplats. Djurgården har länge suktat efter en målgörare sedan Mohamed Buya Turays succésäsong under guldåret 2019.

Kanske har Blåränderna hittat sin nya nia för de kommande åren. Thomas Lagerlöf pratade tidigare i sommar om att Gurbanli behövde tid för att komma in i den svenska fotbollen. Qarabag, som 21-åringen anlände från, var överlägset i den inhemska ligan och tempot i matcherna var inte speciellt högt. Tränarnas långsamma infasning ser ut att ha gjort Gurbanli gott. Efter lite mer än 30 minuter snappade han upp en retur och dunkade in 3–1 till Djurgården – en riktig ketchupeffekt för nyförvärvet.

Spiken i kistan från mittbacken
Det fortsatte att vara händelserikt under slutskedet av den första halvleken. Bolin rann igenom i ett friläge, men Widell Zetterström stod för en svettig benparad. Några minuter senare hade Djurgården ett skott i stolpen samtidigt som man ropade på straff efter att bollen träffat en bortaspelares hand. Domare Fredrik Klitte blåste strax efter det av för halvtid och spelarna fick möjlighet att hämta andan efter en mycket fartfylld match där många Djurgårdsspelare stack ut, men framför allt Samuel Dahl och Musa Gurbanli.

Den andra halvleken startade upp på samma sätt som den första. Redan efter en minut chippade Eriksson fram Wikheim i ett bra läge. Kvällens första målskytt upprepade dock inte bedriften från de inledande 45 minuterna utan träffade i stället den vänstra stolpen. Djurgården skulle dock få en ännu bättre chans ungefär tio minuter senare. Finndell tog sig in i straffområdet och gjordes sedermera ned, vilket ledde till att Fredrik Klitte snabbt pekade på straffpunkten.

I vanliga fall är Danielson ordinarie straffskytt, men denna gång skickades Gurbanli fram för att han skulle få fullborda sitt hattrick – ett beslut som inte föll väl ut. Sondre Rossbach i Degerforsmålet gick åt rätt håll och räddade avslutet från elva meter. Fem minuter senare valde Lagerlöf att genomföra hemmalagets första byten. Hampus Finndell och Haris Radetinac byttes ut för att ge plats åt Besard Sabovic och Felix Vá.

I samband med detta ökade trycket inne på Tele2 Arena. Hela publiken sjöng om AIK:s eventuella degradering till Superettan, vilket såg ut att ge ytterligare energi till spelarna. I den 64:e minuten lyckades Marcus Danielson göra det han misslyckades med nere i Malmö – att nicka in en hörna från Magnus Eriksson. Det målet skickade upp mittbacken i ensam topp i den interna skytteligan på fyra mål – en imponerande siffra från Danielson, men talande för Djurgårdens säsong.

God känsla inför fortsättningen
När 15 minuter återstod hoppade Jesper Löfgren och Noel Milleskog in i stället för Rasmus Schüller och Gustav Wikheim när Blåränderna gick ned på en fembackslinje. Djurgården spelade egentligen bara av matchen under slutet och fick dessutom chans att vila ett gäng viktiga spelare. Glädjande var att Theo Bergvall – Lucas Bergvalls storebror – gjorde allsvensk debut med några minuter kvar.

Segern fastställde att Djurgården på allvar har gått stärkta ur de senaste veckornas turbulens. Man har gjort en omstart och ser ut som ett betydligt bättre lag än tidigare. Om en vecka väntar en viktig match om att befästa fjärdeplatsen när IFK Norrköping står för motståndet.