IFK Norrköping - IFK Göteborg
1 - 1

Haksabanovic drömmålade IFK förbi Blåvitt och vidare till kvartsfinal
Matchens IFK:are, Sead Haksabanovic.

Efter 1-1 mot Blåvitt hemma på Parken kan IFK-supportrarna fira ett cupavancemang till kvartsfinal. Där ställs man mot Häcken, återigen på hemmaplan.

Detta var ett tungt resultat för Norrköpings del som på senare år haft det besvärligt i turneringen. Det var den första halvleken som stod för händelserna.

Redan i den sjunde minuten kunde, och kanske borde, Haksabanovic gjort 1-0 om han skjutit på första touchen efter att Adegbenro släppt bollen förbi sig i straffområdet. Men Sead tog emot bollen och chansen försvann.

Norrköping hade fattat taktpinnen och styrde matchen, när det istället var Blåvitt som tog ledningen genom Robin Söder. Anfallaren befann sig på precis rätt plats för att stöta in Norlins skott som gick via Levi. Jansson: chanslös.

Här var sedan Snoka riktigt illa ute. Wernbloom hade två megachanser att sätta 0-2. Först kunde han stillastående nicka ett rabonainlägg från Jallow centimetrar utanför första stolpen. Därefter stod den landslagsmeriterade mittfältaren för en klack mot samma stolpe som tvingade Jansson till en riktig klassräddning.

Mellan Wernblooms två chanser skulle dock Norrköping på offensiv hörna prestera en dubbelnick i ribban, signerad först Castegren och sedan Alvarez. Här borde Kevin haft tillräckligt med is i magen för att inte nicka i ribban. Det hade räckt med att blåsa på bollen för att få den förbi en liggande Anestis.

Men i slutet av första halvlek skulle ändå frälsningen komma, och han heter Sead Haksabanovic. Ur vad som borde vara en ickesituation skar den makedonske landslagsmannen in från vänster - och mer krävs inte för att det ska vara målchans när Sead är inblandad. Utanför straffområdet. Bortre krysset. 1-1 och ett resultat som skulle stå sig resten av matchen.

- När man kommer in från vänster är bortre alltid ledigt, sa drömmålsskytten till CMore i halvtid.

Andra halvlek spelades egentligen bara av, från båda lagens håll. Det hade troligen behövts publik för att ge mer krydda åt den låsta tillställningen. Med en halvtimme kvar skulle Sana slå en frispark, men avbröts av att en rovfågel hade fått tag på en kråka på Blåvitts planhalva, vilket dittintills var halvlekens behållning. Kråkan tog sig ur greppet och lyckades flyga därifrån.

Inbytte Ishaq Abdulrazak fick trots allt två chanser i slutet när Blåvitts försök till slutforcering lämnade möjligheter till kontringar bakom dem. Ett skott mot första krysset som stoppades av ribban och ett chippförsök som gjorde att den andra målchansen inte förvaltades.

Det räckte ändå för att de osynliga supportrarna bakom bortastå skulle få göra sin närvaro märkbar med fyrverkerier, helt i Seads anda.

Oscar Jansson 4
Kan inte klandras för matchens insläppta mål och stod för en fantastisk räddning när han hindrade Wernbloom från att göra 0-2. Matchavgörande prestation.

Linus Wahlqvist 3
Kapten idag och bidrog med stabilitet. Stod för många av lagets uppspel i framförallt första halvlek, då man förde spelet rejält inledningsvis.

Henrik Castegren 2 (46’)
Utbytt i paus av oklar anledning, möjligen på grund av en smäll mot huvud vid offensiv hörna.

Marco Lund 3
Inga konstigheter defensivt och trygg med bollen. Norrköping har två spelskickliga kanter i sin trebackslinje, men varför fick Lund ha femman idag?

Kevin Alvarez 2 (46’)
Inte heller här några konstigheter defensivt men borde nog ha gjort 1-1 istället för att nicka bollen i ribban. Också utbytt i paus, möjligen på grund av det gula kortet.

Alle Fransson 3
Gjorde det som förväntades av honom i hjärtat av laget utan att sticka ut.

Isak B Johannesson 3
Sjönk framförallt i första halvlek ner djupt vid bollinnehav för att vara backlinjens närmsta alternativ. En roll som verkar lovande mot defensiva lag som behöver dyrkas upp.

Viktor Agardius 3
Stod matchen igenom för en bra insats på vänsterkanten där han ersatte skadade Telo. Kommer erbjuda konkurrens om positionen i framtiden.

Jonathan Levi 2 (69’)
Pigg inledningsvis, men prestationen mynnade ut i en ganska anonym tillvaro.

Samuel Adegbenro 3 (90’)
Har förmågan att vara både targetspelare och farlig en mot en, var mycket användbar idag.

Sead Haksabanovic 4
Hans raket i krysset, vilken förändrade matchbilden, blev skillnaden idag. Att han stannade kvar i Norrköping kan bli bland det mest avgörande för IFK:s säsong 2021, om han inte lämnar i sommar. Matchens IFK:are idag.

***

Theodore Rask (Castegren 46') 3
Kom in i en relativt händelsefattig andra halvlek men framstod som mogen och sansad. Bra inhopp!

Dino Salihovic (Kevin Alvarez 46') 2
Något sen och otajmad i duellspelet, men bidrog till att IFK höll tätt i andra.

Ishaq Abdulrazak (Levi 69')  2
Extremt trevlig spelartyp att slänga in i slutet av matchen, speciellt när motståndarna jagar mål. Borde nog levererat assist eller mål idag.