Tele2 Arena, 2022-05-22 15:00

Hammarby - IFK Norrköping
3 - 0

Hammarby återigen vinnare efter 3-0 mot Norrköping

En övertygande och dominant seger, något annat kan inte sägas om dagens match. Från start till slut var det Hammarby som bestämde och fixade en seger som tar oss tillbaka upp i serieledning.

Rikard Norlings Norrköping lär klia sig i huvudet både en och två gånger på vägen hem från Stockholm. De har i veckan så klart tittat på videosekvenser, säkerligen tränat någon särskild sak och lagt upp en matchplan. När de stegade ut på nya Söderstadion besatt laget samtliga av de verktygen att använda för att kunna åka hem som vinnare. Jag undrar däremot exakt vad som sagts och bestämts för dagens match var på många sätt en hyfsat ensidig historia och framför allt ett möte där det känns som att ett av planens två lag bestämde det mesta.

Hammarby valde att starta med Jeppe Andersen och Mayckel Lahdo till förmån för Nahir Besara respektive Gustav Ludwigsson. Peking valde att kliva långt ner på egen planhalva och därför kunde vi hyfsat enkelt få etablera vårt spel bakifrån. Hett blev det i fjärde minuten där Edvin Kurtlus fick pannan till på en hörna från vänster och var nära att ställa målvakten med en lurig studs. Hammarby fortsatte att jobba med spelvändningar och passa bollen runt i backlinje och ut på kanterna för att söka hål och svagheter. Med ett avvaktande Norrköping så blev detta lätt att genomföra men resulterade inte i några överdrivna farligheter. Istället blev det Jacob Ortmark som på en spegelvänd hörna i den 21:a minuten var nära att få ner bollen på mål men nicken tätt över. Markeringen var svag och vi ska vara glada att denne duktige huvudspelare inte träffade bättre.

Ett par minuter senare uppstod Norrköpings vassaste målchans. Oliver Dovin spelar bollen på Darijan Bojanic som slår tillbaka till Loret Sadiku. Felvänd blir han omkullknuffad bakifrån men istället för att blåsa frispark friade domaren.  Som tur är var Dovin på rätt plats och kunde avvärja avslutet och returen lyckades Ortmark på något sätt slå ungefär 10 meter över mål. En kollektiv suck följdes av ilska mot Kaspar Sjöberg men situationen hade aldrig behövt uppstå om vi inte slarvat. Istället fick vi en riktig delikatess i 31:a minuten signerad firma Mohanad Jeahze och Darijan Bojanic. Jeahze jobbade sig efter fint samspel med Williot Swedberg ner mot vänster sida av straffområdet. På en delikat och till synes enkel passning kunde Bojanic avlossa ett skott med vänstern rakt i mål, 1-0. Precis innan halvtid fick även Dovin något mer att ingripa på där han på en frispark behövde sträcka ut för att hålla bollen borta från krysset.

Om Peking haft några riktiga målchanser i den första halvleken så blev det än mindre av det i den andra, däremot fler mål från vårt håll. Hammarby satte tempot högt från start med anfall främst längs kanterna där vi kom runt gång på gång. Det kändes även som att vi lyckades ligga ännu mer rätt i positionerna och dödade flera av Norrköpings passningsvägar på ett starkt sätt. Mayckel Lahdo försökte visa sig minst lika stark som Jeahze och har visat bra prov på att krångla sig fram på höger sida av planen. I den 58:e minuten fick han testa skott men tyvärr en bit över. Bättre träff skulle det istället bli för Bojanic.

Andersen såg med en våldsam satsning till att ge Sadiku bollen som direkt slog upp den centralt på Bojanic. Med ocaener av yta framför sig kunde han ta ett litet kliv framåt och med högern placera in ett drömmål från några meter utanför straffområdet, otagbart och 2-0. Glädjen hos Bojanic gick inte att ta miste på och redan här någonstans började faktiskt matchen kännas avgjord. Kort därpå fick Ludwigsson, Besara och Collander kliva in, den sistnämnde skulle än en gång visa sina kvaliteter. På högerkanten lyckades han elegant dribbla bort sin försvarare på Samba-Erik sätt. Mottagare för passen blev Selmani som kunde driva framåt i planen och hårt skjuta bollen stenhårt i mål från höger del av straffområdet, 3-0. Efter detta blev resterande tid främst en transportsträcka till slutsignalen där det mer spännande var att vi minut 76 fick se Bubacarr Trawally göra debut i bajentröjan.

Slutsatser

Tempot var inte det högsta men laget gnuggade på och visade sig ännu en gång taktiskt smarta i hur vi lyckades såra Norrköping. Dessutom är glädjen stor över att både Bojanic och Selmani fick göra mål. Vi ska naturligtvis även komma ihåg att det idag var tre spelmål och vårt vapen fasta situationer klarade vi oss utan för dagen. Än en gång visade vi även stabilitet i försvarsspelet vilket jag tycker är den tydligaste och kanske viktigaste skillnaden med vår nya tränare och de spelare vi värvat. Därför höll vi alltså ytterligare en nolla och hittade äntligen en ny seger. Detta bör ha varit en perfekt uppladdning inför torsdagens cupfinal och jag hoppas vi kan göra mer rätt än i det senaste mötet, kanske mer av det vi gjorde idag.