Tele2 Arena, 2022-03-06 13:00

Hammarby - Häcken
4 - 0

Styrkebesked för Hammarby

Efter damernas uppvisning igår på Kanalplan så var förhoppningarna på herrarna försiktigt entusiastiska och förväntansfulla. Gruppfinalen mot Häcken var på förhand en oviss tillställning. Gästerna hade 18-0 i målskillnad inför och Hammarby var pressade att vinna medan ett oavgjort resultat räckte för gästerna. Vilka skulle ta sig vidare till kvartsfinal?

Förutsättningarna på förhand var glasklara. Vinst för att få spela slutspel i Svenska cupen. Martí Cifuentes valde att göra tre ändringar i måstematchen gentemot förra veckans 1-6 vinst mot Ytterhogdals IK. Dovin, Swedberg och nyligen kontraktsförlängda Gustav Ludwigsson tog plats i startelvan till förmån för Lahdo, Nilsson och Blazevic. Den stora vinsten senast till trots var både spelare och supportrar mediokert viktade åt det positiva. Kanske låg fokus redan på det som redan på förhand var uppmålat som  gruppfinalen. Idag var det vinna eller försvinna som gällde.

Matchen inleddes med ruggig intensitet och Dovin fick stå för en kvalificerad reflexräddning innan minuten var passerad. Häcken skulle inte gå för ett 0-0 resultat idag, den saken var tydlig. En lurig hörnvariant åt andra hållet som fick utsidan av nätet att rassla till och ett presspel högt upp i banan tydde på att Hammarby inte skulle ge sig utan fight.
Att Jeahze har en inläggsfot som är en av Sveriges bästa vet vi redan om, och så länge bollarna når dit så blir det nästan alltid farligt. Idag dröjde det dryga 20 minuter innan bollarna ut mot vänsterkanten började stämma. När timingen väl satt så kom lägena med det. 26 minuter in exploderade Tele2 arena efter att Ludwigsson hafsat in ett inspel från höger. Jublet kom av sig efter att linjedomaren höjt flaggan efter en tveksam offside.

10 minuter senare var det dags på nytt. En hörna från vänster letade sig fram till Darijan Bojanic fötter, mittfältaren gjorde inget misstag från nära håll. Jublet fick denna gång hålla i sig och med det kom även 2-0 precis innan halvtidsvilan. Även detta orkestrerat från höger i banan. Ett hårt inspel signerat Astrit Selmani som var tänk att nå Ludwigsson på bortre hamnade istället på Häckens mittback Tebo Uchenna och rullade långsamt in i mål.

Inga byten inför andra halvlek som inleddes med samma intensitet som den första. Hammarby visade upp ett lugn i spelet, stressade inte upp sig och fortsatte systematiskt att nöta ned Häcken som såg tröttare ut för varje sekund som gick. Efter ett avbrott i den 50 matchminuten där Häckens anfallare Traore fick bäras ut på bår efter en tuff smäll på mittplan, mattades den höga farten av. Detta utnyttjade Selmani på bästa sätt när han drog med sig bollen förbi två försvarare i straffområdet och la enkelt in bollen till Jeppe Andersen som kom rusande och kunde stöta in 3-0 i öppet mål.

Häcken försökte skaka liv i matchen genom att byta in Jeremejeff och Amane i matchminut 70 men var aldrig riktigt nära att störa Hammarbys ledning. Hemmalaget spelade tämligen lätt av resterande tid. Paulsens mål i matchminut 94 cementerade segern i det som får ses som ett styrkebesked och att Martís arbete börjar ge frukt. Häcken är en klubb som håller hög Allsvensk nivå och har det offensiva som kännetecken. En offensiv som Hammarby inte hade nämvärda problem att avvisa. Ett Hammarby som sålt två av sina nyckelspelare från förra säsongen, samtidigt som de riktigt stora värvningarna hittills uteblivit eller inte börjat spela(Sadiku)

Fortsätter laget på den inslagna vägen samtidigt som vi ponerar att det värvas ytterligare spets, då kommer Hammarby att ses som en mardrömslottning för vilket lag som helst inför kvartsfinalerna som stundar.

Matchens lirare: Många bra insatser idag men Selmani med sina två assist, sedvanlig kämparinsats och bra i båda press och passningsspel, får ändå ses som den vassaste.