Hammarby inledde Europaäventyret med en övertygande seger mot St. Pölten

Hammarby gjorde en stark entré i Champions league när de enkelt besegrade St. Pölten med 2–0 på hemmaplan. Matchdagen inleddes med en hyllning till lagkaptenen Alice Carlsson som hyllades med ett imponerande tifo av fansen. Därefter följde en stabil insats där Bajen visade styrka och enkelt kunde plocka hem 3 pinnar.

Hammarby öppnade matchen starkt och redan i minut 17 kunde Bajen tagit ledningen då bollen nickades i ribban. Målljudblet behövde dock inte vänta länge då Vilde Hasund redan minuten senare kunde trycka dit ledningsmålet med ett fint avslut från utanför boxen. Hammarby fortsatte att ösa på framåt och i halvtid borde ledningen varit klart större än 1-0 som det stod på resultattavlan.

I andra halvlek hittade St. Pölten till några fler chanser än i första halvlek men det var fortfarande Hammarby som styrde matchen. Bajens stabila försvar gjorde att laget kunde känna sig trygga bakåt och fortsätta att hota i motståndarens straffområde. I minut 88 kunde Cathinka Tandberg utöka Bajens ledning till 2-0 vilket sedan stod sig fram tills att matchen blåstes av.

Matchen bjöd på ett flertal chanser för Hammarby som kunde ha lett till fler mål och resultatet hade kunnat rinna iväg ordentligt om effektiviteten varit något högre. Hammarby städade av sina österrikiska motståndare relativt enkelt, trots att siffrorna kanske inte speglade den dominans som hemmalaget faktiskt visade. Bajen hade 59 % av bollinnehavet och vann skottstatistiken med endast 18-14. Den verkliga skillnaden syntes dock i skapandet av farliga målchanser. Bajen hade 7-1 i skott på mål vilket var en tydlig indikation på att de var numret större denna onsdagkväll.

Bredden på anfallspositionen
Den största förvåningen inför matchen var då Cathinka Tandberg som imponerat stort den senaste tiden fick inleda på bänken. Detta efter att hon varit sjuk under veckan. Som anfallare fick vi istället se Ellen Wangerheim tillbaka i sin naturliga position. Hon har tidigare spelat som tia sedan Tandbergs inträde i klubben men fick idag återigen chansen som nia, en position hon själv sagt att hon trivs bättre på. Wangerheim kom fram till en hel del chanser men lyckades inte förvalta dessa tillräckligt väl. Till följd av den hårda konkurrensen som finns på bänken i form av Cathinka Tandberg fick Ellen därmed lämna planen i matchminut 58 med endast en assist i protokollet.

Tandberg tog chansen direkt och levererade en prestation av hög klass och var ständigt ett hot mot St. Pöltens försvar. Även idag blev Tandberg målskytt vilket nu börjar kännas som en självklarhet när hon befinner sig på fotbollsplanen. Efter matchen uttryckte hon en viss besvikelse över att hon inte gjorde hattrick, vilket vittnar om hennes höga krav på sig själv och hennes vinnarskalle. Det är ett tydligt tecken på både rätt attityd och en mentalitet som kan betyda mycket de kommande matcherna när motståndet blir allt tuffare.

Att ha två så pass bra spelare på en och samma position vittnar om en stark bredd i truppen. Samtidigt är det tråkigt att en av dessa fantastiska spelare ska behöva kliva åt sidan för att ge plats åt den andra. Att ha stenhög konkurrens på anfallspositionen är bra men samtidigt gör det ont att se en besviken Wangerheim kliva av planen i början av andra halvlek, framför allt när man vet vilken kapacitet hon besitter.

Tifohyllningen till Alice Carlsson
När Hammarbys lagkapten Alice Carlsson fick leda laget ut på planen möttes hon av en vacker hyllning i form av ett stort tifo över sig själv. Hammarbys fans är en stark bidragande faktor till lagets framfart de senaste åren och fansen fortsätter att leverera på samma höga nivå som spelarna. Detta har börjat ge ett eko ute i europa där allt fler har börjat uppmärksamma den uppåtgående klubben Hammarby IF. Fansens betydelse i detta är av stor vikt och idag fick vi återigen se varför Bajen är Svensk damfotbolls förgrundsfigur.

Bra start på Champions league-spelet
Segern kom som en viktig start inför vad som väntar härnäst då Hammarby tar sig an en mycket tuffare utmaning mot de regerande Champions League-mästarna Barcelona på Johan Cruyff Stadium. Det var ingen tvekan om att detta var en viktig match för Hammarby, inte bara för att inleda Europaspelet med självförtroende, utan också för att få ett ordentligt avstamp inför den stora prövningen som väntar i Spanien.