Hammarby vann cupderbyt

Hammarby vann med 3-2 mot AIK i ett laddat derby. Amoo, Rodic och Ludwigson blev de stora hjältarna för dagen.

Spelarbussen möttes av grönvit rök, hejarrop och supportrar som inte får vara inne på arenan ändå ville skicka stöd och kärlek inför säsongens hittills viktigaste match. Gruppfinal i Svenska Cupen. Ett lag går vidare till slutspel och inför matchen låg bägge lagen på samma poäng. Hammarby med bättre målskillnad så kryss skulle räcka.

Billborn valde att flytta upp Fenger på mittfältet. Personligen var jag lite orolig inför detta då avsaknaden av en känslig passningsfot redan var stor i och med att både Bojanic och Sher saknades.

Att matchen betydde mycket syntes direkt. Plötsligt var det en match med närkamper och ordentligt driv. Hammarby inleder bäst. Magyar får ett mål bortdömt tidigt för offside efter en frispark.  Amoo har lekstuga ute till höger. Snor åt sig bollar och skapar lägen. Jag och soffsällskapet gapar lite över det vi ser killen göra första tjugo. Vi slutade inte gapa efter målet han gör. Herrejösses så snyggt. Ja, det är nog i ärlighetens namn en frispark i momentet innan där Astrit screenar bort aikaren på ett sätt som jag inte hade uppskattat om situationen vore den omvända. Men nu var den ju inte det. Och därför älskar jag den. Sådant är ju supporterskapet. Amoos avslutning är så vansinnigt snygg. Helt otagbart för AIKs målvakt. I måljublet därefter visar han sin styrka i att glida undan när till och med Jeahze i egna laget "tacklar" honom. Den sekvensen ser man delar av i Bildbyråns bild ovan!

Efter målet blir matchen mer jämn. Inte för att AIK spelade upp sig utan min känsla var att Hammarby föll tillbaka. Men vi går till pausvila i ledning med 1-0.
I den andra halvleken är det ett helt annat aik som kliver in. Man pressar oss högre, har bättre frenesi och inställning och när både Sandberg, Magyar och Jeppe Andersen blir för försiktiga och tittar bara på boll så det som inte får hända händer omgående. Redan i den 49:e minuten kan Ylätupa kvittera. 1-1. Otroligt slappt försvarsspel av Hammarby.

Det blir sannerligen oro i det grönvita lägret när Rikard Magyar tar dagens absolut sämsta beslut när han som mittback på mittplan gör en helt vansinnig tackling. Rött kort direkt och nu spelar vi med en man mindre med halvtimmen kvar av matchen.
Amoo blir skadad och tvingas till ett byte. Från TV-soffan muttras det. Vår bäste spelare ut och in med Rodic. Att det kändes som ett nerköp rent kreativt. Håll min öl, svarade Rodic på de tankarna från min soffa. Karln har inte varit på planen i många sekunder när AIK dräller med boll och vi kan ställa om centralt. Abbe Khalili spelar ut bollen till Rodic som slår bollen i en grandios båge med högerfotens yttersida fast han spelar på högerkanten. Bollen går in i krysset och målet kandiderar redan till årets vackraste. Herregud vilket jävla målvrål som skedde i det här hyreshuset. Som vi skrek! 2-1 till Hammarby.

Nu behövde således AIK göra två mål för att ta sig vidare. Med den vetskapen trummar de på. Hammarby var naturligtvis påverkade av att sakna en spelare. När det är knappa tjugo minuter kvar så får AIK en straff. Jag vill påstå att det är av den billigare sorten. Jeppe Andersen bedöms ha stämplat Goitom. Sebastian Larsson sätter straffen även om Ousted går åt rätt håll. 2-2.

Här någonstans har jag en direkt skadlig puls. Sa till sällskapet att hade jag varit ensam nu vete tusan om jag klarat av att titta. Det gör verkligen fysiskt ont att inte få vara på plats på läktaren.  Jag har också ett erkänt dåligt matchpsyke. Här och nu är jag övertygad om att AIK kommer att göra fler mål. Att det är kört. Ni som känner mig vet att det här inte är ovanligt för Pernilla under match.

Men så har vi numer Gustav Ludwigson att tillgå. Återigen en omställning där vi kommer med fart. Gustav får passningen, använder den längsta av tår, tar sig förbi en utrusande aik-keeper. Som i slowmotion ser jag hur Gustav halkar till, men står på benen och slår in bollen! 3-2 till Hammarby i den 82:a minuten. AIK-ledarna är vansinniga då dessa genomför ett byte. Omöjligt att säga från TV-soffan men det kändes inte som att fjärdedomaren aviserat bytet utan att det är Kahl som skadad kliver av i samma veva som Hammarby startar sitt anfall.

Överlag var det tufft där ute på planen idag. Al Hakim släppte många rätt tuffa situationer i den första. Jag tillhör de som tycker att det ska vara tuffa tag i ett derby. Men det krävs ju också att man håller samma nivå matchen igenom.

David Ousted bidrar också i slutet genom att göra en riktigt avancerad räddning i den 85:e minuten. Hur karln hann ner på den bollen är en gåta. Otroligt skön och viktig räddning!

Domaren aviserar fem minuters tilläggstid och dessa klarar vi galant. Hammarby vinner matchen med 3-2. Jag är alldeles för glad för att kunna ge några vettiga spelaromdömen. Känslan är dock att vår nya mittback Fjóluson spelar med ett lugn som undertecknad har saknat. Att Aimoos första halvlek var bland det mest spännande jag någonsin sett en ung spelare i Hammarby prestera. Att han vid målet dessutom sprang upp till Hjelmberg på läktaren värmde mitt hjärta. Är också redan löjligt förtjust i det jag ser Selmani göra.

Den här segern var otroligt viktig. Förra säsongen vek vi ner oss i båda derbymatcherna mot AIK. Den här segern behövde supporter-Pernilla. Säkert fler med mig.

Tack Hammarby för en fasligt fin söndag!