Hammarby vann premiären på Tele2

Hammarby vann premiären på Tele2

Redan vid 11 på förmiddagen började ölhaken på Folkungagatan fyllas av grönvita själar. Uppladdningen inför den Allsvenska premiären 2023 bankade på dörren och Hammarby öppnade upp med en sedvanlig premiärmarsch. Men denna gång fick Kanalplan vänta. Istället var det på Tele2 Arena damerna skulle ta sin första trepoängare för säsongen.

Kortsidan började fyllas på med halvtimmen kvar till avspark. När spelarna väl tågade in till Kentas ljuva toner var det till en grönvit vägg längs klacksektionen. Över publiken vecklades banderollen ut med ett tydligt budskap. “Gröna vita oslagbara”. Det förstnämnda var det inga tvivel om. Frågan var om de avslutande ordet skulle infrias även det.

Efter att ha känt på varandra inledningsvis började matchbilden sätta sig efter dryga tio minuter. Hammarby som inte oväntat började trilla boll på offensiv planhalva samtidigt som Vittsjö inte såg helt ofarliga ut i kontringspelet. Det var bara den sista passningen som saknades från båda lagen. 

För att inte dra ned på tempot växlade hemmalaget ett mer statiskt spel med att försöka hitta in med bollar bakom backlinjen. Kvaliteten i sista tredjedelen tydde på att det var tidigt under säsongen när varken Hammarby eller Vittsjö lyckades skapa nämnvärda farligheter. Sista kvarten tog bortalaget över spelet mer och mer och det var en frustrerad Jonna Andersson i intervjubåset i halvtidsvilan.
– Jag tycker inte att vi kommer upp i den kvaliteten vi vill. Vi måste komma till lite hetare chanser och försöka sätta dit bollen.

Den andra halvleken började likt den första med ett Hammarby som ägde boll samtidigt som lägena uteblev. Istället var Vittsjö nära att spräcka nollan när Markstedt kom fri mot Tamminen efter en fin boll i djupet. Hammarbys burväktare kunde dock komma ut och göra sig stor när hon avvärjde faran.

Istället kunde spelet vända åt andra hållet. Adelina Engman hittade in med ett perfekt måttat inlägg till Janogy som nådde högst mellan bortalagets mittbackar. Med pannan kunde hon sedan sätta ledningsmålet för Hammarby. 

En målchans kommer sällan ensam. Bara minuter senare hade Hammarby ytterligare en boll i nät som dömdes bort för offside. Nyligen inbytte Matilda Vinberg vek in från vänsterkanten och siktade mot bortre. Stolpträffen som följde hittade tillbaka till en fri Cooney Cross som rakade in bollen. Hade det inte varit för en offsidestående Janogy hade ledningen varit utökad.

Men Hammarby hade kopplat ett grepp de inte tänkte släppa. Bortalaget försökte men ju längre matchen gick desto fler felbeslut fick vi se. Hammarby kunde med kvarten sedan utöka ledningen. Efter att Janogy transporterat bollen mot straffområdet kunde hon servera Hasund ute till vänster. Med kraft kunde hon från snäv vinkel trycka in matchens andra mål utan att bortalagets målvakt hann blinka. 

Hemmalaget kunde sedan utan större problem rida ut sista kvarten och vinna med 2-0. I matchens sista kom även ett rött kort. Efter att Hanna Ekengren träffat spelare och inte boll i offensivt straffområde visades hon direkt det röda. Något som tränaren kritiserde på presskonferensen efter matchen.
– Nu har jag inte pratat med någon domare men jag tror alla kan se att det inte var rött, sa tränare Ulf Kristiansson.

Efter en svag första halvlek var det bättre fart på Hammarby i andra. Kanske var det premiärnerverna som spökade måntro. Med vind i seglet reser laget till Uppsala den första april i hopp om att bygga vidare på dagens premiärvinst. Publiksiffran skrevs till 6125.

HÖJDPUNKTER FRÅN PREMIÄREN
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-03-26 17:24:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!