"Han har varit en av seriens bästa mittbackar" - Veckans bajenpanel

"Han har varit en av seriens bästa mittbackar" - Veckans bajenpanel

Bajenpanelen sågar laget efter 5-1-vinsten mot Degen och funderar på vem som ersätter Jeppe i derbyt.

Matchen mot degen, var den verkligen så dålig?
Leonard

 Det går såklart inte att underkänna en prestation som leder till vinst 5-1 men man kan enkelt konstatera att spelet inte riktigt satt som det skulle. Killarna fick kämpa hårt i första halvlek i och med att Degerfors stundtals pressade högt och vänsterbacken Joe Gyau skapade ständiga problem på sin vänsterkant. Egentligen hade inte Hammarby svårt för att spela sig förbi den periodvisa pressen utan det var snarare när bollen kom fram till mittfältet som spelet började svikta. I och med att laget i tidigare matcher radat upp heta målchanser utan att göra mål så måste dock denna effektivitet ses som ett stort steg framåt. Att vinna matcher utan att spelet sitter till 100% är också ett måste om man vill vara med och utmana om medalj och därför är jag i slutändan väldigt nöjd ändå.

Theo
 Den var helt enkelt inte bra trots slutresultat. Degerfors stod upp bra och lag i botten som kämpar för sin överlevnad är aldrig en tacksam motståndare. Vad som jag främst la märke till var vår svårighet att få igång ett fungerande spel på den centrala mittfältet och även att vi än en gång vart enkelt lästa och inte hade en plan B. Stort plus var ju givetvis effektiviteten och att vi nu har en spelare som Berisha vilken med ett fåtal aktioner gör två mål och dödar matchen.

Göran
Tycker att vi stundtals spelar bra men vi varierar för mycket i nivå för att jag skall kunna säga att vi gör en bra match. Vid 2-1 kändes det verkligen som att det stod och vägde och jag hade verkligen inte blivit förvånad om Degerfors hade kvitterat då. Sedan hittar Besara fram till Berisha som gör 3-1 och matchen är över. Vi kan klart bättre men jag måste också säga att Degerfors gör en bra match trots resultatet.

Derbyvecka! AIK med ny tränare och offensiv fotboll, hur straffar vi dem bäst?
Leonard
Jag blev inget annat än chockad förra helgen när jag såg ett AIK spela med offensiv kreativitet och flärd. Även om Norrköping är inne i en “rebuild-period” så imponerade AIK stort och spelarna såg ut att för första gången på länge lira med glädje. Nu vet vi inte hur AIK planerar att spela på söndag men jag tror att deras nyfunna anfallslysta kan komma att straffa sig. Vi har haft det otroligt svårt mot lag som faller tillbaka lågt på egen planhalva, speciellt på naturgräs, och ett AIK som bjuder upp till dans på riktigt hade i så fall kunnat spela oss i händerna. Ytorn som i ett sådant scenario kommer att uppstå mellan t.ex. backlinje och mittfält är ytor där vi verkligen måste få in bollar för att sedan vidarefördela på löpgalna Veton och Gurra.

Theo
Personligen tror jag att deras senaste match mot Norrköping var en parantes. Vad jag menar är att vi såg ett 'nytt' AIK som givetvis kommer falla tillbaka i sitt gamla spel. De har varit totalt chanslösa i sitt senaste kvalspel till Conference League mot Slovacko och förhoppningsvis sitter den matchen i såväl ben som skalle. Den typ av offensiva och kreativa spel de uppvisa senast kan vi möta och är det ordinarie gnaget vi möter så blir frågan främst om vi kommer falla på eget grepp eller kunna göra det där avgörande målet. Jag tror att Berisha kan komma att bli en avgörande faktor.

Göran
Jag är övertygad om att det blir en väldigt svår match, som brukligt när vi gästar Gnaget på Friends. För AIK:s del känns det som att de behöver vinna för att denna säsong inte skall vara förstörd, speciellt nu när de är utslagna i Europa. De kommer att ge alla för att täta luckan till oss. Jag är övertygad om att vi behöver göra en riktig toppinsats för att komma ifrån Friends med tre poäng. När det gäller AIK så känns Goitom lite smartare som tränare än Grezlak, så han kommer säkert att ha någon annorlunda taktik att ta till.


Jeppe borta, hur ersätter vi honom på söndag?
Leonard

Jag blev både arg och orolig när jag såg Bojan Pandzic ge Jeppe det gula kortet. I min mening har han stått för en helt osannolik comeback, från überratad förra hösten till att nu efter sommaren stå för gedigna insatser som ankare på mitten. Inför matchen hoppades jag på att han inte skulle starta just på grund av risken för det som inträffade. Jeppe är en tvättäkta “derbylirare” och det är ett stort stort tapp att han inte är tillgänglig då hans egenskaper inte kommer att kunna ersättas fullt ut. Sadiku är fortfarande borta och nu ryktas det om att Vagic
klev av under träning tidigare i veckan på grund av skada… Trycker man upp Fenger där nu i stället? Det hade varit tråkigt då han har varit en av seriens bästa mittbackar fram tills nu.

Theo
Det är svårlöst, speciellt om Vagic nu sägs saknas också. Den som tidigare tagit denna position i liknande läge är ju Fenger där vi även har mittbackar att ersätta honom med. Ett alternativ är väl även att låta Besara utgå från den positionen och oavsett ersättare tror jag vi kan lösa det problemet. Det är svårt men här litar jag på Cifuentes samtidigt som jag absolut inte avundas den ersättare det nu blir.

Göran
Det finns flera val att göra. Kanske är läge att vända triangeln och spela med Bojanic och Demirol lite lägre ned och låta Besara sköta det offensiva. Kan nog bli riktigt bra bollar bakifrån då som skär igenom AIKs linjer. Om vi skall spela med EN defensiv mittfältare så skulle jag välja Fenger där och låta Pinas och Kurtulus bilda mittlås med Sandberg och Jeahze på kanterna.

Hur slutar matchen mot AIK?
Leonard
Med vår nyfunna effektivitet vinner vi 2-1.

Theo
Jag har svårt att se hur det skulle bli samma målrika match som senast, dessutom spelar vi på Friends usla gräs. För min del tror jag på slutresultatet 0-0 eller 0-1 till oss.

Göran
Jag tror att det blir lite som borta mot Göteborg dvs mycket kamp och få mål. Två mål tror jag räcker för seger. Givetvis tror jag på Bajen och säger att vi vinner med 2-1

Jack Holm2022-08-26 12:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!