Gamla Ullevi, 2024-10-21 19:10

IFK Göteborg - AIK

Han ska starta!
Redaktionen är enig, JG bör starta mot IFK Göteborg

Han ska starta!

Ett klassikermöte mot IFK Göteborg stundar och den här gången kommer hela AIK redaktionen dela sina tankar inför matchen.

Förlust senast. Hur påverkar den AIK:s chanser att knipa Europaplatsen?

Matte: Det är klart att en förlust som innebär uteblivna poäng försämrar chanserna till Europaplats. Inte minst då vi har sämre målskillnad än de där två andra kubbarna. alla poäng är viktiga och vi har nog - p g a torsken sist inte råd att tappa värst många mer poäng. Nu vet vi ju ändå att minst ett av de andra två lagen tappar poäng den här omgången då de möts. Bra läge att skapa slagläge med en trea därför

Jakob: Det kommer blir svårare. Vi är mer beroende av de andra lagens resultat och vi kommer inte ha råd med så många fler poängtapp. Det är såklart härligt att kunna rida vidare på en segervåg men det en gnutta verklighetsförankring behövs också. Matchen mot Häcken blottlade svagheterna som finns i Mikkjals lagbygge och om vi ska ta Europaplatsen behöver vi vara medvetna om dem. 

Andreas: Det är klart att det var ett ypperligt tillfälle att tydligt etablera sig som topp 3. Samtidigt har smekmånaden med Mikkjal hållit på ett bra tag nu och det var dags att klubben togs ned på jorden. Derbyt i helgen mellan Hammarby och Djurgården kommer lägligt för oss. Vinner vi mot Blåvitt är vi med stor sannolikhet på Europaplats. AIK har fortsatt bra chanser att hamna topp 3.

Nabil: Det finns en möjlighet att den förlusten kan påverka resterande matcher negativt men det som talar emot är Mikkjal Thomassen. Han har under sin korta tid i klubben lyckats sätta en standard där bekvämlighet hos spelartruppen inte är accepterat, vilket vi tyvärr fick se i senaste matchen. Med hans höga kravställning i kombination med typen av spel han vill bedriva i år tror jag att förlusten mot Häcken var ett snedsteg snarare än något vi kommer att vänja oss vid


Blåvitt har en bra form med två raka segrar. Vad behöver AIK göra för att slå dem?

Matte: Jag tror att AIK behöver göra mot Blåvitt som man gjort stora delar av säsongen. Pressa högt, springa mycket och inte fuska en sekund med jobbet. Med samma inställning som vi sett mestadels på sistone ska det absolut kunna gå vägen. Vet inte om jag tycker att segrar i ett Göteborgsderby - som kunde ha slutat hursomhelst sett till matchen - och mot ett i år ganska darrigt Norrköping bevisar att Blåvitt är i form.

Jakob: Jag tror AIK har störst chans till seger om man fortsätter köra på sitt spår. IFK Göteborg är inte samma typ av lag som Häcken och Gnagets presspel kommer antagligen ställa till problem för dem. Visst, de har två raka segrar men det var mot ett slutkört GAIS och ett oberäkneligt IFK Norrköping. Dem kämpar inte heller för sin allsvenska existens längre, vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Jag ser det mer som en fördel. 

Andreas: Blåvitts form kan vi se på olika sätt. Att möta ett lag i bra form är ofta svårare än ett lag med dålig form. Samtidigt har Blåvitt med all sannolikhet säkrat kontraktet och kan spela mer avslappnat. Det som står på spel är egentligen att endast att få trycka dit antagonisten AIK.

För AIK är det mer än bara hedern på spel. Kan vi komma ut starkt med hård press och tidigt få momentum på Blåvitt kan vi såra dem rejält. Deras backlinje är långsam och ganska svaga med bollen. En hård synkad press kommer tvinga försvararna till långbollar på chans, samtidigt som Pittas löpstyrka kommer hota. Jag hoppas vi kan upprepa den första halvleken mot Bajen.

Nabil: I första hand behöver AIK matcha motståndet i kamp, intensitet och vilja att ta initiativ. I de senaste matcherna har Blåvitt kommit upp i nivå vad gäller dessa parametrar, därav behöver vi kunna neutralisera deras för tillfället största styrka. Utöver det behöver de individuella prestationerna upp ett steg i jämförelse med sist. En spelare som Ioannis Pittas har gått mållös från de sex senaste matcherna och lär således vara sugen på att bryta den negativa trenden. 

Om det visar sig att Lamine inte kommer till spel behöver AIK även hitta en tydlig lösning i positionen precis framför backlinjen. I just den ytan har Blåvitt fått in Ramon Pascal Lundkvist där mycket i offensiv väg går via just honom och den tidigare AIK-spelaren Paolos Abraham. Lyckas man täcka den ytan, som Lamine gjort väldigt bra, kommer det inte bara stoppa Blåvitts anfall men även skapa utrymme för spelare som Saletros att bidra i det höga presspelet där han visat absolut högsta klass.


Mads Thychosen är tillbaka. Lamine Dabo kämpar mot klockan för att kunna vara med. Med det i åtanke, hur ska AIK formera laget?

Matte: Ändra inte mycket på det som varit bra. Spela med en typ av 3-5-2 där jag vills se både Sotte - i mittbackstrion - och Fanne - på det centrala mittfältet. Skulle vara kul att se John starta ihop med Pittas därframme.

Jakob: Det är givet att Mads kommer återta sin plats till höger och att Eskil Edh därmed att skicka Acke Björnström till avbytarbänken. Dabo lämnade ett stort tomrum efter sig mot Häcken och om han inte kommer till start behöver AIK säkra upp extra centralt. I sådana fall vill jag se Dino Besirovic på mitten med Anton Salétros som defensivt ankare. 

Andreas: Jag lämnar Lamines medverkan åt sidan då situationen är oklar i nuläget. Mads är tillbaka lägligt då mötet med Blåvitt är i nära nivå med Stockholmsderbyn för många supportrar. Det är stor chans att matchen blir ett ställningskrig då det är två lag med ganska svag offensiv. Mads har attityd, Sotte har attityd, Milo har attityd. En annan som har detta är John Guidetti som SKA in från start. Han har uttalat sig tydligt att han känner sig 100% och starkare än på länge, och det märks. På väldigt få minuter per match denna säsong har han gjort mer avtryck än flera ordinarie spelare. Lägg därtill ett nyligen avgjort derby, samt en av det bättre på planen mot Häcken. Samspelet med Pittas har varit lovande. På mittfältet kör vi samma som mot Häcken. Om Lamine kommer till spel får Celina stå åt sidan. Anton och Dino från start.

Nabil
                             Nordfeldt
Thychosen - Milosevic - Sotte - Tiedemann - Edh
                 Saletros - Besirovic - Valakari
                             Guidetti - Pittas


Behöver Mikkjal ändra någonting i sin taktik mot IFK Göteborg?

Matte: Att hålla på med taktiska förändringar för att man åkt på en torsk - med viktiga spelare borta dessutom - tycker jag skulle vara lite panikartat. Kör på, lita på den idé man har och som truppen verkar ha köpt tycker jag.

Jakob: Både Ioannis Pittas och John Guidetti från start är en kittlande tanke som jag tror Mikkjal överväger. De kompletterar varandra väldigt bra och JG har gjort väldigt mycket nytta den senaste tiden, trots relativt få minuter. En tydlig anfallsduo, det är den taktiska rockaden jag kan se framför mig. 

Andreas: Med tanke på hur högt poängsnitt vi haft sen hans intåg bör vi inte göra större justeringar pga en förlust. Det var en match med 2 viktiga spelare avstängda, samt en typisk baksmälla från derbyt. Det har vi sett förut. Med ett uppehåll i ryggen och flera utvilade spelare kommer vi komma ut motiverade och komma tillbaka på vinnarspåret igen. Om det är något jag vill se förbättring kring är det Mikkjals timing av byten som inte alls fungerade mot Häcken.

Nabil: Utifrån den här enskilda matchen blir svaret nej. Vi har sett ett AIK som prioriterat defensiven vilket resulterat i en haltande offensiv och just därför tror jag inte vi kan förvänta oss något annat i den här matchen. Det har förvisso varit ett landslagsuppehåll där laget fått tid och utrymme att slipa på delar man vanligtvis inte hinner under ett tight matchschema. I det stora hela tror jag att huvudtränare Mikkjal kommer att sträva efter att utveckla det offensiva spelet över tid, framförallt under nästkommande säsong.


Kommer AIK ta en Europaplats?

Matte: Visste jag det skulle jag satsa pengar men det är nästan omöjligt att sia om. Tre lag krigar om två platser - förutsatt att inte Mjällby eller Elfsborg blandar sig i men det tror jag inte - och vårt utgångsläge är sämre än våra två huvudkonkurrenter. Å andra sidan har vi sett bättre ut än dem sedan i somras så, OK - jag tror att vi tar en av Europaplatserna men det kommer inte att vara klart före den 10 november.

Jakob: Innan Häcken-matchen kändes det givet. Nu är jag desto mer osäker. Om antingen Hammarby eller Djurgården förlorar derbyt på söndag är en topp 3-placering öppen för AIK att knipa. Djurgården är dessutom inne i en riktigt tung period som verkar genomsyra allt som har med klubben att göra. Därtill har de ett Europaspel att hantera. Det kommer vara en kamp ända in i mål och jag tror att AIK med sm marginaler kommer befinna sig bland allsvenskans tre bästa lag när säsongen är slut. 

Andreas: Känslan är att det är 3 Stockholmslag som ska slåss om de 2 Europaplatserna. AIK tror jag fortsatt kommer ha ett bra poängsnitt. Hammarby ser solida ut med Kim. Djurgården är väldigt svajiga och har stora interna problem, detta samtidigt som de ska kombinera slutspurten med Conference League. AIK kommer ta en Europaplats, vilket om man ser tillbaka på våren är helt otroligt.

Nabil: Svar ja.

 

AIK-redaktionen2024-10-20 11:07:00

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen