Hansens Hörna 4: Minnesmonumentmakaren

Hansens Hörna 4: Minnesmonumentmakaren

Det är i år 100 år sedan de yngsta av Östers IF:s grundare föddes. De yngsta pojkarna var alltså 12 år när de bildade en klassiker inom svensk fotboll. När jag var 12 år kunde jag på sin höjd bilda hög.

Jag har i åratal försökt utgrunda exakt var Östers IF grundades. Grottat ner mig i gamla kartor över det Kvarnhagen som var ett för tiden populärt festområde öster om Växjö Stad. Den riktigt stora blundern i mina efterforskningar var så klart att aldrig fråga en av Föreningens grundare. Den sista kvarvarande av dessa var Gert Andersson.

Gert gick bort hösten 2012. Han gick ur tiden på samma dag som Öster ”bara” behövde en poäng mot Landskrona för att säkra allsvenskt avancemang. Gert blev 96 år gammal. Två dagar senare blev Öster klara för Allsvenskan tack vare att Värnamo vann i Halmstad.

Utan grundare att fråga har jag dissikerat Östers jubileumsböcker. Tyvärr inkluderar dessa inga kartor med angivelser över den exakta platsen för grundandet.

Därför har jag också plöjt Stig Svenssons memoarer. Stig blev medlem i Östers IF 1933. Han bör ha haft en del kunskap om exakt på kvadratmetern var platsen för grundandet återfinns i en nutida kontext. Tyvärr framkommer dessa inte i ”En match i taget”.

Nästa ansträngning jag gjorde i Östervetenskapens namn var att få loss ett intressant reportage från 1990. En Östersupporter som arbetar på Sveriges Television lade ut reportaget på Youtube under det lämpliga namnet ”Öster 1990”. Det innehåller bland annat en intervju med två av grundarna som visar var den första fotbollsplanen låg och pekar ut en riktning mot var föreningen grundades. Tyvärr visar reportaget inte upp den exakta platsen där grundandet skedde.

I många år har diverse fotbollsfans hänvisat till Östers IF under öknamnet ”Väderstrecket”. Troligen av ren okunskap. Låt oss upplysa dem. Ställ dem nedanstående knastertorra frågor och rätta dem bryskt när de svarar fel.

Är öster ett väderstreck? (ja)
Är Östers Idrottsförening döpt efter väderstrecket öster? (nej)
Är Östers IF bildat i ett delvis självstyrande samhälle öster om Växjö Stad - ett så kallat municipalsamhälle? (ja)
Har du just lärt dig ett nytt ord? (ja)
Är Östers IF döpt efter den del av staden som numera kallas Öster? (ja)

Försök sedan frambringa Hans Villius klassiska berättarröst och ta dem medelst texten nedan tillbaka till en av de viktigaste dagarna i svensk idrottshistoria.

Det är den tjugonde april 1930. Det är en vacker vårdag. Påskdagen. Prick klockan tio på förmiddagen samlas femton gossar precis som de avtalat vid Påskaftonens biografbesök. De såg ”Sista varningen” på Scala inne i staden. De kommer alla från Växjö Östregårds Municipalsamhälle. Inte ännu på ett decennium kommer de tillhöra Växjö Stad.

De äldsta slår sig ner på den lokala elektricitetsföreningens upplag med telefonstolpar. Kvarnhagens nöjespark är som en fondtapet till gossarna i denna högtidsstund. Några av de yngsta ”får inte plats” på stolparna då tolvåringar som bekant ska veta sin plats. De yngsta får snällt kliva in under taket till Byggmästare Ernst Petersson förråd där virket utgör temporära sittplatser. Dessutom mindre bekväma sådana än de betydligt jämnare telefonstolparna.

Sågstocken intill dem bär en aura av hårt arbete som skarpt kontrasterar mot nöjesanläggningarna. Scen. Dansbana. Längre bort: skjutbana. I den konstgjorda dammen, som gubben Rosén grävt ut själv med sina bara händer, häckar ett par sjöfåglar med en förgäves förhoppning om en förlupen brödbit.

Gossarna klubbar dock raskt igenom grundandet av Östers Fotbollsförening där och då. Gossarna planlägger sina första organiserade träningspass under ÖFF-flagg på en gräsplätt ett nordvästligt stenkast därifrån. Två år senare skulle denna plätt komma att bytas mot Lutavallen längre upp på Öster parallellt med det att Föreningen blev idrottsförening och bytte färg från gulblått till rödblått. Den kommande medlemmen Stig Svensson skulle dessutom komma att bo i ett hus bara trettio meter bort många år senare. Det vet gossarna inget om där och då.

Blott minuter senare ser sjöfåglarna inte längre dammet bakom gossarnas cyklar. De har redan kämpat sig femhundrafemtio meter västerut. Upp på Staglabacken. Utsikten över sjön, över staden och bort mot den vida världen är helt enkelt oemotståndlig som bakgrundsvy. Gossarna förevigar grundandet av deras egen lilla förening med ett fotografi. Den första lagbilden. Trettioåtta år före det att Föreningen skulle komma att vinna sitt första svenska mästerskap.


Översiktsbilden i den här artikeln är hämtad från det som i nutid heter Kvarnhagsparken. Parken på bilden ligger söder om där Dammvägen möter Parkvägen. Dammvägen är döpt efter den konstgjorda dammen och Parkvägen är i sin tur döpt efter parken som tvingade bort dammen likt bolsjevikerna torkade ut den stackars Aralsjön.

Siffrorna nedan motsvarar siffrorna på artikelbilden och syftar även till att pinpointa några av de platser som omnämns i texten ovan.

1. Telefonstolparna
2. Scenen
3. Dansbanan
4. Skjutbanan
5. Dammen
6. Fotbollsplanen
7. Stig Svenssons hus

Jag kommer aldrig ens som vuxen kunna skapa något tillnärmelsevis så stort som det pojkarna skapade den vårdagen. Min enda chans att närma mig deras bragd är att föreslå att ett minnesmonument reses på platsen där bygdens stolthet grundades. På monumentet skall texten om grundandedagen ristas in i runor.

Börjar någon nu så står minnesmonumentet klart en vacker vårdag 2030. När någon blivit Minnesmonumentmakaren lovar jag att bilda hög på platsen.

Peter Hansen@Peter_Hansen_2018-03-06 17:11:00
Author

Fler artiklar om Öster