Tele2 Arena, 2024-10-20 14:00

Hammarby - Djurgården

Här är något att drömma om!
Besara kysser klubbmärket!

Här är något att drömma om!

Drömmar och förhoppningar inför derbyt mot Djurgårdens IF söndag den 20 oktober.

Grönvita drömmar
Tänk dig att Besara fångar upp ett förlupet försök till rensning strax utan för Djurgårdens straffområdeslinje och får den där halvsekunden att måtta och… Eller Att Touré får den där passen i djupled som det egentligen inte borde gå att nå först till innan backen gör det men att han helt overkligt gör det ändå, blir ensam med målvakten, inte passar utan sätter den själv enkelt på sidan om målvakten med en hård bredsida. 

Markus Karlsson får kanske bollen efter att Bajen återvunnit den efter en offensiv hörna och viker in och åter igen testar avslut med vänstern, den seglar in i nättaket.

Tekie kanske gör så där som han ibland brukar och bara drar på för kung och fosterland utifrån och en skymd Rinne fattar inte vad som hänt innan det är försent. Likaväl kan Pinas få en retur och bara dra till så där stenhårt med vänstern som han ibland gör, precis i luckan mellan två försvarare, smack!

Erabi vinner närkampen och kommer först med pannan på ett inlägg….

Eller så får Jusef ett inspel felvänd och håller undan sin försvarare, till höger om honom sticker Touré i djupet, på tillbakaspel för skott finns Besara men om han går runt blir det fritt. Backen bakom honom tvekar till, tappar för en tiondels sekund trycket i ryggen, då kommer det den blixtsnabba vändningen, det hårda skottet, det rasande måljublet!

Det är önskedrömmar bajenbröder och bajensystrar!

Att se det framför sig och att våga försöka är nog en stor del i att kunna göra det. Att tro på att det ska gå vägen.
Jag hoppas och tror att vi tillsammans kan göra det till verklighet!

Är drömmen borta om vi inte vinner på söndag?
Drömmen om vad i så fall?
Den om att komma topp tre är absolut inte borta. AIK har en tuff match borta mot Blåvitt kvällen efter och mycket kan hända fram tills Allsvenskan är avgjord. Är det dåligt att förlora mot ett DIF där det ryktas om att: tränarna är på väg bort, att spelartruppen är delad i sitt stöd till tränarna, att laget inte vunnit många derbyn de senaste åren och att Bajen har hemmaplan (det har de väl alltid i derbyn mot DIF) samt att Bajen vann det senaste mötet lagen emellan?
Nej absolut inte!
DIF har många bra spelare och är i sina bästa stunder ett kollektiv som springer mycket, håller tempot uppe och spelar en effektiv och kraftfull fotboll. Det finns också spelare med känsliga fötter och med näsa för att göra mål. Jag tänker  framför allt på Tokmac Nguen, Denniz Hümmet och på Santeri Harala. De har, efter en fin inledning på säsongen, fått den lite upphackad av långtidssjukdom på Patric Åslund, skador på Rasmus Schüller och Piotr Johansson, försäljningar av nyckelspelare som Samuel Dahl och Jacob Widell Zetterström i kombination med att de inte fick till det med Samuel Leach Holm som likt säsongen innan för Oliver Berg inte kom in i lagets spel och sedan lämnat klubben.  En till faktor är att laget matchats mycket med spel i både Allsvenskan och ECL. Ändå är de bra med inför avslutningen.

Det är väl det lag som bäst lyckats boosta upp sig för att kunna spela tufft mot MFF på både konstgräs och på naturgräs och göra det svårt för di blaue. De har dock inte alls kunnat spela så mot Bajen med samma framgång. Att det funkat rätt bra mot Malmö FF har också att göra med att MFF under dessa matcher i princip spelat lika tufft tillbaka och går in i samma ”mood”. Bajen har hittills inte gått in i den fällan utan istället fortsatt spela sitt spel och om DIF spelar tufft på söndag tror jag inte det kommer att funka för dem utan att det snarare mest leder till att ge dem gula och röda kort. Det kan bli rätt synligt om ett lag försöker spela boll med passar och finess och ett annat försöker tackla sig in i matchen.


Inget överexperimenterande
Den finns ett antal supportrar som tycker att det blivit lite för mycket experimenterande med: uttagningen av förstaelvan, med formationen på planen och med matchplanen.
Jag har också ställt mig i det hörnet några gånger. Jag tror att de flesta vill att Kim ska mönstra en något sånär vanlig elva och att vi spelar vårt vanliga spel. Kim hyllade under veckan lagets presspel som det bästa i Allsvenskan. Frågan är förstås utifrån vilka parametrar? Ytterst går ju fotboll ut på att göra mål och att inte släppa in mål. Jag har känslan att Bajen genom sitt höga presspel kan försvara sig väl men att det mer sällan leder till mål. Anfall som startats lite längre ned i planen har oftare lett till mål via Tourés snabbhet eller via inspel i boxen. Allra bäst har det kanske i alla fall resultatmässigt gått när Bajen stått lite lägre och fått kontra som i hemmamötet med Elfsborg eller bortamötet med DIF.

Hammarby kommer inte ställa sig lågt om de får välja men om DIF skulle toksatsa och pressa högt så tror jag inte det behöver vara negativt, nej inte alls. Det går fort på Nya Söderstadion och där går det att slå fina långa hårda omställningspass. Den är inte som jordgubbslandet vid det senaste derbymötet i Solna mot de gulsvarta.
Vi har spelare som varit nära att göra mål många gånger den senaste tiden så ketchupeffekten finns nära till hands och vi har spelare som Besara som brukar leverera i derbyn. I värsta fall är också oavgjort ändå mycket bättre än en förlust givet att nå topp tre eller till och med topp fyra.

Vinnarmentalitet
Jag ogillar starkt det uttrycket. Det är inte när en vinner som en får möjlighet att visa att en är en vinnare, det är när en förlorar! Det gör en bäst genom att vara en sportsman och genom att representera sitt lag och sporten med den äran. Det gäller i förlängningen förstås också oss i publiken som följer och uppskattar sporten. När det kommer till detta har vi en ledstjärna i laget. Jag kommer att njuta av varje sekund som han fortsatt utövar den här sporten. En sann elegant, en Södertäljeson, en derbykung!

Elias Dahl2024-10-18 15:44:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem