Statistiken visar – här har Hampus Finndell utvecklats
Statistik och data från Wyscout visar var Djurgårdens mittfältare har sina styrkor och var han har utvecklat sitt spel.

Statistiken visar – här har Hampus Finndell utvecklats

För två år sedan hade Hampus Finndell svårt att göra avtryck i Superettan. Nu gör han stor succé i Djurgården. Forum 1891 har tittat närmare på mittfältarens vårsäsong och utveckling det senaste året med hjälp av analysverktyget Wyscout.

I tidig ålder sågs Hampus Finndell som en av Sveriges mest talangfulla spelare. Han fostrades i Brommapojkarna och var eftertraktad av internationella storklubbar, som exempelvis Manchester United där han provtränade tre gånger. 2016 tog han klivet över till Nederländerna och Groningen. Den då 16-årige mittfältaren tillbringade merparten av sin tid i klubbens ungdomslag, men hann med en träningsmatch med seniorlaget innan det var dags att flytta tillbaka till Sverige. 

I december 2017 annonserade Djurgården att man hade värvat BP-produkten, som skrev på ett fyraårskontrakt. Det blev snålt med speltid den efterföljande säsongen med endast ett kortare inhopp i Svenska Cupen. Finndell fick istället hålla matchtempot uppe i U21-serien. Han debuterade i Allsvenskan först 2019 och gjorde tre matcher i laget som senare kunde titulera sig som svenska mästare. 

Året därpå fick Finndell kontinuerligt med speltid när han var utlånad till Dalkurd som höll till i Superettan. Där blev det 25 matcher, varav 20 var från start. Med det året i åtanke var det få inom Djurgården som trodde att han skulle få speltid 2021. Men Finndell kom tillbaka och cementerade sig i startelvan. Han var med och bildade en av Allsvenskans bästa mittfältskonstellationer tillsammans med Rasmus Schüller och Magnus Eriksson. Som kvitto på den fina säsongen belönades han med en plats i Janne Anderssons trupp till Januariturnén, som tråkigt nog ställdes in på grund av pandemin. 

Inför säsongen 2022 skrev Finndell på ett nytt kontrakt med Djurgården som sträcker sig fyra år framåt. I år har 22-åringen tagit ytterligare kliv i sin utveckling och anses av många ha varit klubbens bästa spelare under våren. Forum 1891 har analyserat innermittfältaren i den avancerade databasen Wyscout. 

Ett hot i och runt straffområdet 
         

Avslut 2021 (Wyscout)                      


Avslut 2022

Under fjolåret mäktade Hampus Finndell med 34 avslut, men endast åtta på mål. Det var ofta mer regel än undantag att han sköt från svåra positioner. Därför landade han på låga 3.23 när det kommer till förväntade mål (xG). Den här säsongen har han kommit till bättre och fler avslut per 90 minuter i jämförelse med 2021. På de elva inledande matcherna har mittfältaren redan kommit upp i sju avslut på mål, där alla är innanför straffområdet (se skottkarta). Han har dessutom nästan dubblat sitt xG per 90 minuter det här året (från 0.13 till 0.22). Skottkartorna visar att han tidigare avslutade långt utifrån, men att han den här säsongen oftare tar sig in i motståndarnas straffområde.  

Skicklig passningsspelare 
Finndell har inte bara förbättrat sina avslut. Han har även utvecklat sig när det kommer till passningsspelet. I kategorin “Through passes” (passningar i ytan bakom försvarslinjen) är han i framkant i hela Allsvenskan den här säsongen. När det gäller passningar till sista tredjedelen är 22-åringen också framstående med sina 78 stycken. I Djurgården är det bara Sead Haksabanovic (19 stycken) som slagit fler passningar som leder till ett avslut (skapade chanser) än Hampus Finndells 14. Under 2021 svarade Finndell för 15 stycken under hela säsongen vilket visar på de kliv han har tagit, så här en tredjedel in på årets säsong.

Flytt utomlands att vänta?
Finndells utveckling i de ovanstående parametrarna av fotbollen har gett resultat. Med två tredjedelar kvar av årets allsvenska säsong har den förre BP-talangen redan gjort fler poäng (mål och assist) än det föregående året. 2021 slutade han på tre mål och i år har han svarat för tre mål och en assist. När utländska klubbar tittar på spelare i liknande position som Finndell (en nummer åtta som jobbar box till box) är poängproduktionen en viktig faktor. Det är i många fall anledningen till att en del spelare värvas och andra inte. Om Djurgårdens mittfältare fortsätter att hamna i poängkolumnen framöver, kan en stor affär vara närmare än vad de flesta tror.  

Spider

Spider 2021 (Wyscout)


Spider 2022

Hampus Finndells två spiderdiagram ovan illustrerar de steg han har tagit det senaste året. Han har förbättrat sig i alla kategorier och börjar nu mer och mer likna en komplett spelare. Förutom imponerande siffror i det offensiva spelet, så visar 22-åringen även upp starka siffror när det kommer till duellspel och bollåtererövringar. 

REC/90 - Recoveries per 90 minuter
D% - Duels won %
PAI - Interceptions
LP/90 - Long passes per 90 minuter
P3/90 - Final 3rd passes per 90 minuter

Sammanfattning 
Från spel i Dalkurd till att vara en av Djurgårdens bästa spelare på mindre än två år. Hampus Finndell utvecklas för varje dag som går, något som inte har gått obemärkt förbi då han är en självklar del i det svenska U21-landslaget. Om formen håller i sig kan han bli Djurgårdens nästa storförsäljning i framtiden.  

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-06-09 10:11:00
Author

Fler artiklar om Djurgården