Örjans Vall, 2024-08-10 15:00

Halmstads BK - Malmö FF
0 - 1

HBK-MFF 0-1: Det satt onödigt långt inne

I 70 minuter var det i princip bara spel mot ett mål och så många målchanser att man nästan tappade räkningen. Ändå lyckades aldrig MFF punktera matchen riktigt förrän slutvisslan gick.

Malmö reste upp till Halmstad i behov av tre poäng. Den allsvenska formen var dålig som den tyvärr brukar kunna vara efter sommaruppehållet, men om det var något lag man skulle vända en dålig formtrend emot så var det Halmstad. En vinst och fyra förluster och en målskillnad på 4-12 i sina sista fem allsvenska matcher gjorde att mycket tydde på att HBK skulle vara överkomliga för MFF. Så såg det också ut i första halvlek.

Efter en något trevande inledning så växlade MFF upp och tryckte ner HBK rejält. Rikligt med chanser skapades men allt som oftast så blev det lite för trångt med Halmstadsspelare för att MFF skulle få den där extra millisekunden att måtta in sina avslut. Kanske var det därför Sergio Pena till slut fick nog och istället tog ett avslut utanför straffområdet? Det kan jag tyvärr inte svara på men det skulle oavsett visa sig vara ett mycket klokt beslut från vår peruan. Pena fick en perfekt träff med högern och man såg direkt på bollbanan att den skulle leta sig in bakom Halmstadmålvakten Tim Erlandsson. Penas tredje allsvenska mål i MFF-tröjan och hans första allsvenska mål sedan Degerfors borta den 23:e september förra året. 1-0 till MFF i den 31:a minuten vilket var väldigt logiskt sett till matchbilden. Kanske borde man till och gjort ett till mål innan halvtidsvilan och dödat matchen redan där, för statistiken i halvlek var smått bisarr. MFF hade slagit 477 passar gentemot Halmstads 66. Bollinnehavet var ungefär 85-15 i MFF:s favör och ett xG (expected goals) på närmre två mål. Det kommer väl i andra halvlek tänkte man, men det gjorde det konstigt nog aldrig.

MFF började andra halvlek på den inslagna vägen och dominerade matchen fullständigt. Man hade 3-4 grymma omställningslägen i numerärt övertag där man aldrig förmådde att sätta dit bollen. Inte minst när Bolin kunde ha passat sidled till Ali som hade öppet mål. Istället valde han att skjuta från en usel vinkel. I den 65:e minuten gjorde MFF ett trippelbyte där Botheim, Pena och Busanello gick ut och AC, Olsson och Rieks kom in. Det var här någonstans som MFF sakta men säkert började tappa kontrollen över matchbilden. Halmstad tilläts ha lite mer boll och MFF blev stundtals ganska bakåtlutade och passiva. Sen ska det väl sägas att Halmstad ändå inte lyckades skaka fram något vidare läge att kvittera, men alla fotbollsmatcher lever så länge det bara är ett uddamål som skiljer. Därför fick man sitta på nålar hela vägen till domare Richard Sundell blåste av matchen när klockan stod på drygt 96:30.

Malmö hade samlat ihop till ett xG på runt fyra mål men mäktade bara med ett i slutändan. Tre poäng var det enda som räknades idag men framöver behöver man vara mycket mer cyniska i de avslutande momenten och kunna spela av matcher på ett moget sätt. Inte minst redan på tisdag i returmötet med PAOK. Sett till matchbilden skulle denna match aldrig ha levt så länge som den gjorde.

Redan imorgon bär det av mot Thessaloniki och möjligtvis blir det Sebastian Nanasis sista match för den här gången i MFF. Idag var Nanasi inte med av anledning att han ska ha varit ”förkyld”. Det ställer jag mig ganska tvivelaktig till då han enligt MFF också var ”sjuk” bara för en och en halv vecka sedan i bortamötet med Klaksvik. Under sommaren blir man inte sjuk med så korta mellanrum. Jag tror att det händer rätt mycket bakom kulisserna och gissningsvis är Nanasi såld efter PAOK-matchen på tisdag.

Vi ska också passa på och notera två debutanter i MFF: Colin Rösler och Sead Haksabanovic. Rösler fick chansen från start direkt och gjorde i mitt tycke en bra insats. Han gjorde inget extraordinärt men såg säker ut i defensiven och gjorde även bra saker med boll. Han utgick dock i 55:e minuten efter att ha stretchat ena benet rätt mycket. Haksabanovic kom in i 82:a minuten och är därmed lite mer svårbedömd. Han är fortfarande inte riktigt i form ännu men förhoppningsvis blir han det snart.

I med segern idag toppar MFF fortsatt den allsvenska tabellen med 41 poäng efter 18 matcher. 6 poäng framför Djurgården som har en match mindre spelad.