Än så länge inga hjärtkontroller i HBK
Riksidrottsförbundet rekommenderar regelbundna hjärttester bland elitidrottare. Något som än så länge saknas i HBK. - Men jag känner mig trygg ändå, säger HBK:s lagkapten Tommy Jönsson.
Plötsliga dödsfall bland elitidrottare har skrämt idrottsvärlden flera gånger de senaste åren, bland annat i det uppmärksammade fallet med Benfica-spelaren Miklos Feher i januari i fjol. I en seriematch mot Guimares föll Feher ihop och blev liggandes på planen helt livlös. På sjukhuset dödförklarades han. En händelse som skickade ut ett varningsrop inom fotbollsvärlden.
Men Fehers död har inte varit någon isolerad händelse. I vintras inträffade flera tragiska dödsfall bland unga idrottare i samband med träningar och matcher.
Under våren har en arbetsgrupp bestående av medicinsk och idrottslig expertis arbetat fram rekommendationer angående plötsliga dödsfall i samband med idrottsutövning, meddelade Riksidrottsförbundet (RF) på en presskonferens tidigare i dag.
”Den helt övervägande delen av de plötsliga dödsfallen bland barn och ungdomar beror på olika typer av hjärtåkommer, där hypertrof kardiomyopati (HCM) är den vanligaste.”, skriver RF i sitt pressmeddelande.
Inga EKG-tester i HBK
I samband med presskonferensen presenterade RF också tre huvudrekommendationer för elitidrottare (se nedan). Dessa rekommendationer är numera antagna även av Riksidrottsstyrelsen.
Men trots de uppmärksammade dödsfallen har inte HBK tagit några direkta åtgärder för regelbundna hjärtkontroller, säger HBK:s lagkapten Tommy Jönsson.
- De senaste två-tre åren har vi haft en årlig hälsokontroll, men då har det mest varit blodprover det handlat om, inte något EKG, säger Tommy.
Och enligt Tommy har det inte varit aktuellt i HBK.
- Nej, det var då när Benfica-spelaren dog, då tänkte man ”f-n, man borde kolla det”, men så fort det inte var aktuellt längre så har det fallit i glömska. Vi har aldrig snackat om det i laget.
Känner du dig orolig för att drabbas?
- Nej, det är inget som oroar mig. Jag har själv aldrig varit nära, och man tänker lite så att ”detta kommer inte hända mig”. Man utgår från att man är frisk helt enkelt. Fast det har säkert de som drabbats också tänkt någon gång.
Tycker du att HBK borde införa regelbundna hjärttester?
- Egentligen så borde vi väl det, om inte annat för att få bra resultat. Men jag tycker nog inte att det är för lite tester i föreningen. Jag känner mig absolut trygg. Blodproverna är positiva och det som har funkat tidigare fungerar säkert i fortsättningen också.
- Men det är klart om RF sätter press så vaknar säkert vi också, säger Tommy.
Som är positiv till en utökad kontroll bland elitidrottare. Om det bara går.
- Visst vore det bra om det möjligheten fanns att testa alla, men det skulle nog kräva en enorm insats. Det finns ju fotboll, ishockey och en massa andra idrotter. Men givetvis vore det positivt, om det bara går att organisera.
Ingen ökning
Riksidrottsstyrelsen menar att ”idrottsrörelsen måste ta ett särskilt ansvar för de elitidrottare som utsätter sin kropp, och därmed sitt hjärta, för extremt hårda påfrestningar.”
- Det är naturligt att hjärtkontroller ingår som en del i föreningarnas regelbundna hälsokontroller, säger Ingemar Ericson, ledamot i RS och ordförande i arbetsgruppen.
Dock påpekar RF att ”det finns inga belägg för att antalet plötsliga dödsfall i samband med idrott ökat”.
- Det är viktigt att betona att det för en frisk person inte är farligt att idrotta, säger Eva Nylander, professor i klinisk fysiologi och en av deltagarna i RF:s expertgrupp.
Detta rekommenderar RF
• Riksidrottsförbundet kommer att göra en satsning på information och utbildning om riskfaktorer kring plötsliga dödsfall i samband med idrott.
• Alla elitidrottare bör genomgå regelbundna hjärtkontroller.
• Däremot kan idrottsrörelsen inte ta ansvar för allmän hjärtscreening av barn och ungdomar.
Läs RF:s rekommendation i helhet på denna länk.