Thern-eran i HBK är över, del 3
Tredje delen av intervjun med Jonas Thern.
Något som Jonas Thern konstant vågat under sin tid i HBK har varit att ge unga spelare chansen, både på gott och ont. Tilltron på unga spelare är, hur som helst, stor hos Thern.
- Man får inte vara rädd för att våga, då låser det sig istället. Unga spelare ska jobba efter samma förutsättningar som alla andra i laget. Idealiskt är att ha två-tre unga spelare på planen tillsammans med rutinerade och etablerade spelare. Skillnaden på dem är att de äldre, även när de har en dålig dag, håller en bra nivå ändå. Unga spelare är mycket mer upp och ner. De vill dock framåt, visa att de är lika bra. Det gäller att hitta en mix som stämmer med laget.
Två unga spelare som fått en hel del speltid i år är Dusan Djuric och Patrik Ingelsten. Båda har imponerat under säsongen och Jonas tror mycket på just dessa två.
- Dusan har varit med när bland andra Sharbel varit skadade. Det har gått lite upp och ner, precis som vi visste att det skulle göra, men han är en framtidsspelare. Han har spelat mycket på kanten i år, vilket ger honom en bra grund, han lär sig mycket. På slutet har Ingelsten ersatt Sharbel och gjort det mycket bra, även om han har otur med lagets formkurva precis som förra våren. Men han är en "coming man".
Det har varit både ljusa och mörka moln på den blå himlen under Therns tid i HBK. En hel del har gått bra, men kanske lika mycket har gått snett. Finns det något att ångra, något som kunde gjorts annorlunda?
- Varje gång vi förlorar så ångrar man något. Jag är väldigt självkritisk, men det är en del av utvecklingen man går igenom. Inför varje match har man en känsla, en övertygelse om att det är så här vi ska spela. Blir det sedan fel får man leva med det, men jag tror att de som håller huvudet kallt, det är dem som blir vinnare i slutändan.
Går nu skilda vägar
Thern väljer nu att gå skilda vägar med HBK och efter sig lämnar han ett lag med stor potential. Skakat av rykten om spelarflykt, men helt klart ett lag för allsvenskans övre halva och kanske ännu mer. Eller?
- De etablerade spelarna är viktiga, likaså de unga med sin talang, men därtill krävs det en grupp äldre, rutinerade spelare. I sensomras fick jag indikationer att vissa etablerade spelare skulle försvinna, kanske försvinner tre-fyra av dem som har kommit hit under min tid i klubben. De går inte att ersätta med unga spelare direkt. Man måste räkna med att det tar ett par år innan de unga har tagit steget, om de nu klarar av att ta det överhuvudtaget.
- Men jag hoppas att man hittar en bra grupp med både utvecklingsbara och etablerade spelare. Det finns en bra tradition i föreningen och man är duktiga på att vaska fram unga spelare från lägre divisioner.
Efter två år i HBK lämnar nu Thern över tränarsysslan till sin assisterande tränare Janne Andersson. Själv ska inte Thern syssla med någon fotboll den närmaste tiden, men har ändå lite planer för den närmaste framtiden.
- Nu ska jag först ha semester i november, precis som spelarna själva. I januari eller februari så har jag tänkt åka utomlands för att studera hur fotbollen fungerar utomlands, det lutar åt att jag åker till Italien och Frankrike. Jag tänker se och ta intryck av hur klubbarna sköts, hur ungdomsverksamheterna fungerar och hur utländska managers jobbar.
Många rykten kring avgången
När sommaren så smått nalkades sitt slut började de sippra ut i media, ryktena om Therns avgång. Länge förnekades de av Thern själv, men i slutändan visade det ju sig att ryktena om avgången stämde. Det fanns dock många versioner om vilka anledningar som låg bakom detta beslut, men hur låg det egentligen till?
- Det fanns inget enskilt skäl, utan det handlade om lite här och var. Det kändes till slut som det bästa att göra. Det har smugit sig på att det inte funkar och då kändes det till slut som att det bästa var att säga upp sig.
- Det har kretsat rykten om att jag och styrelsen har kommit på kant med varandra, men det stämmer inte. Visst var det så att jag och Bengt (Sjöholm) inte alltid var överens, men media har fokuserat endast på det och blåst upp det. Jag ville dock att styrelsen skulle ha satsat hårdare på att behålla årets trupp än jag kände att man gjorde.
- I dagsläget känns det dock mer intressant att förkovra sig med utländska klubbar än att fortsätta som tränare.
När bestämde du dig definitivt för att sluta i HBK?
- Jag sa nog upp mig innan matchen mot Elfsborg i allsvenskan, men innerst inne hade jag bestämt mig ännu tidigare. Redan i sensomras hade jag tankar på att sluta.
Hur har det känts personligen sedan du tagit ditt beslut?
- HBK har varit mitt liv i två år och jag har fram till dess haft en bra entusiasm att genomföra och planera träningar och matcher. Taktiskt var inte skärpan hundraprocentig efter beslutet. Det är svårt när man väl har bestämt sig. Jag kunde ha varit mer fokuserad på matcherna och även under träningarna vilka speglar sig i matcherna. Har man inte 100 % energi som tränare så speglar det sig i gruppen. Det är synd att det blivit så.
Förändrade preferenser?
När HBK och Thern kom överens om att inleda ett samarbete hösten 2001 så verkade det som att båda parter var på det klara med vilka förutsättningar som gällde. Den senaste tidens turer kring kontraktsförhandlingar har satt det rejält på skam. HBK:s ekonomiska policy har sedan länge varit känd. HBK riskerar inte sin existens för att spelare kräver höga löner. Det är en av ordförande Bengt Sjöholms mest gedigna principer och en som han med all rätt håller stenhårt på. Ändå är det en av klämpunkterna mellan HBK och Thern, men vad har egentligen förändrats sedan man inledde sitt samarbete? Enligt Thern själv så jobbade styrelsen och han i olika riktningar.
- Egentligen kom vi inte överens om speciellt mycket. Man ska kanske veta mer om de man jobbar med än vad vi gjorde. Vi har tänkt sportsligt medan styrelsen mest har tänkt på det ekonomiska, säger Thern krasst.
- Men vi kunde kanske ha varit än mer aktiva för att samarbeta och skapa en bättre spelartrupp än vi var. Slutmålet för föreningen är ju ändå att resultaten ska vara bra, funderar Thern.
- Men jag är en krävande människa. Jag ställer krav och jag säger vad jag tycker. Det har kommit ut i tidningar när jag och Bengt ibland inte kommit överens och det har sedan blivit väldigt överdrivet. Tyvärr är media sådan, men jag är van sedan min tid utomlands.
» Sista delen