Lagbanner

Bildandet av Halmstads Bollklubb

Idag för exakt 90 år sedan togs beslutet att bilda föreningen Halmstads Bollklubb. IFK:s uteblivna tröjor blev avgörandet.

I början av 1900-talet fanns två etablerade fotbollsklubbar i Halmstad, IFK Halmstad och IS Halmia. IFK skapades och bildades av personer från stans överklass och även Halmia styrdes av en socialgrupp av hög klass.

Arbetarungdomarna som deltog i klubbarnas verksamhet trivdes aldrig där. Förutom att delta i IFK:s och Halmias verksamhet brukade ungdomarna samlas vid en gräsplan i västra innerstaden (ungefär där Gunillaparken ligger idag) och spela fotboll på egen hand. De kallade sig för Viking och hade ingen direkt organisation. Men snart fick de nya planer. HBK:s förste ordförande Axel Winberg berättar i första minnesskriften (HBK 1914-1919) om mötet den 7 februari 1914 då man dryftade om bildandet av Halmstads Bollklubb:

Av flera orsaker kände vi oss aldrig hemma i IFK. Än det ena och än det andra gjorde, att vi tyckte oss vara styvmoderligt behandlade av höga vederbörande. Att det under sådana förhållanden icke skulle behövas mycket för att vi skulle ställa till med en liten revolution, är ganska lättförklarig. Och så kom droppen som gjorde att bägaren rann över. När vi - 2:dra lagets spelare - en gång begärde fotbollströjor, svarade man oss helt enkelt, att föreningen inte ville kosta på sig en sådan utgift. Ville vi ha tröjor kunde vi skaffa oss sådana själva eller mycket väl spela i vanliga skjortor. Vi skaffade oss tröjor! Men inte sådana, som buro IFK:s färger, utan de, som nu föras av Halmstads Bollklubb, den välkända blå tröjan och de svarta byxorna.

Vi handlade raskt. Vikings styrelse sammankallade "vikingarna" till ett möte å hotell "Lugnet", som på den tiden var beläget vid Stora Torg, över Lantmannabankens nuvarande lokaler. Vi voro inte många, men tillräckligt många i alla fall för att fatta det betydelsefulla beslutet att söka inträde i Riksförbundet.


Den 6:e mars 1914 fick Viking, eller Halmstads Bollklubb som de numera kallade sig, beskedet att de blivit upptagna i Riksidrottsförbundet. Beskedet var viktigt då inträdet i RF bl.a. var avgörande för att man fick delta i seriespelet. Den stora jubileumsdagen den 6:e mars pryder därför klubbmärket och är också det officiella datumet för bildandet.

Källor:
HBK:s kansli.
Jubileumsböckerna 1919, 1939 och 1994.
Leken som blev allvar, Tomas Peterson.
Artikel ur boken Kors och tvärs i tid och rum, Sven Aremar.

Jens Altnäs2004-02-07 00:45:00

Fler artiklar om Halmstads BK