Återtåget: Hur går det 2007?
HÄB tittar närmare på spelschemat 2007 och använder all sin visdom för att se hur väl det borde passa HBK.
Visst, man skall möta alla lag två gånger, alla matcher skall spelas och bollen är rund, så vad som helst kan hända. Det hindrar inte att man kan göra vetenskap av Klubbens spelschema, när man bör möta de olika lagen, med beaktande av alla de olika fakta man kan komma på eller som man tänkt på tidigare år. Säsongen 2005 spelade HBK sju matcher över sommaren och tog en poäng. Säsongen 2006 inledde vi som bekant med sex matcher utan att göra mål och tog fem poäng. Även om omständigheter på den egna sidan givetvis har betydelse, som exempelvis skador, det egna lagets självförtroende och ”form”, så är det inte utan att man kan fundera över hur spelschemat de aktuella säsongerna borde ha varit för att trenden skulle ha brutits tidigare? Och vilket är det ”optimala” spelschemat?
Sistnämnda kan det finnas anledning till att återkomma till under säsongen. Här kommer dock Återtågets funderingar innan säsongen ens börjat, hur bra passar säsongen 2007 HBK egentligen?.
Omgång 1 – 4 - Rivstart eller nattsvart?
HBK – Helsingborg
Djurgården – HBK
HBK – Kalmar FF
IFK Göteborg – HBK
_________
Ja… på pappret kunde det ju börjat lättare, särskilt om pappret är en rikstidning. Fast det är i början på säsongen så det kommer inte att vara klart om vi eller de andra lagen är fågel eller fisk. En hemmapremiär mot Helsingborg hade vi 1993, då matchen mellan de båda nykomlingarna slutade 3-0, då f ö han den där Larsson spelade i HIF. Den senaste hade vi en 1995, som slutade 2-1 efter att Lantz gett HIF ledning, kvitterade Peter Vougt och Robban Andersson satte vinstmålet.
Det är inte VM- eller EM-år med tidigarelagd allsvensk start och det har varit en mild vinter. Förhoppningsvis kommer därför Stockholms Stadion att vara hyfsat spelbar och inte en trist stubbåker. 2003 med Igor Sypniewski i laget spelade HBK bortamatchen mot Djurgården i andra omgången på en sån plan och det slutade med hemmaseger 2-0. Läget i båda lagen är dock annorlunda nu.
Kalmar FF… Jag tippar att matchen mot Kalmar slutar 0-0, 1-0 eller 0-1. 1-1 vore en målorgie. Att ha Kalmar FF redan i tredje omgången är ovanligt för HBK, men det kan kanske vara en fördel om deras maskin hackar lite i starten?
Vi har inte vunnit mot IFK Göteborg borta sedan 2000, förra året och 2004 slutade matcherna mållösa. Med ny tränarduo så kan det vara bra att ha dem tidigt medan de och laget söker sin form.
På det hela taget så sätter de fyra första omgångarna t o m mer än vanligt tonen för säsongen, går det bra kan det gå hur bra som helst. Vill det sig illa så kan HBK hamna i en liknande sits som förra året, och det vill vi ju alla undvika. Vi måste starta springande.
Omgång 5 – 9 – Vårt säsongliga bröd…?
GAIS – HBK
HBK – Trelleborgs FF
AIK – HBK
HBK – Brommapojkarna
HBK – Hammarby
__________
Två bortamatcher i rad i Göteborg. De två gånger HBK mött GAIS borta i Allsvenskan i modern tid har slutat oavgjort. I övrigt är ju hemmamatcherna ”poängmatcher”, där det är bra att vi inte tidigt ställs mot en övermotiverad nykomling, utan först i åttonde omgången ställs mot BP. Ovanligt för HBK, som annars brukar få sporrade nykomlingar tidigt på säsongen, innan de bränt sitt bästa krut. Även bortamatcherna på Råsunda brukar sporra HBK till poäng, särskilt när de spelas då planen på Råsunda blivit bättre.
Oavsett hur de första fyra matcherna gått så bör detta vara en poängbod för HBK inför fortsättningen. Och den kommer antagligen att behövas…
Omgång 10 – 13 – Hemma borta eller bortgjorda i halvlek?
Malmö FF – HBK
Gefle IF – HBK
HBK – Elfsborg
Örebro SK – HBK
_________
För sedan har vi plötsligt den årliga bortamatchen mot MFF samt två bortamöten på konstgräs. Samt Elfsborg hemma då. Vi har inte vunnit borta mot MFF sedan 1999 (på ett självmål) och inte tagit poäng sedan 2001. Och vid det här laget har de antagligen redan bytt tränare, och tagit in någon som bringat ordning och system och inte bara gymträning.
Vad gäller konstgräsmatcherna så är det givetvis inte bra att spela dem i slutet av juni och början av juli, då det var tre-fyra månader sedan laget tränade och spelade på sånt underlag. Även utan detta så är Örebro borta historisk sett en svår bortamatch. Gefle borta vanns ifjol (då kontraktet säkrades), och förlorades i inledningen av 2005, då Gefle var just övermotiverade nykomlingar.
Jag kan bara se fördelar att möta Elfsborg på Örjan i månadsskiftet juni/juli, vi har traditionellt lätt för dem, och det återstår att se hur de handskas med statusen i år när förväntningarna är högre. Nackdelen är förstås att Klubben går av och på konstgräs mellan matcherna.
Det här kan bli svåra sista matcher innan serien vänder.
Omgång 14 – 18 - Sommarmatcher utan klassikerpotential på Örjan?
HBK – Örebro SK
HBK – GAIS
Trelleborgs FF – HBK
HBK – Malmö FF
Hammarby – HBK
_________
1999 HBK – Helsingborg 4-0. Samma år HBK - IFK Göteborg 4-0. 2003 HBK – IFK Göteborg 1-0 inför rekordpublik i modern tid (tills en match mot samma lag 2004 som vi helst vill glömma). 2004 HBK – Hammarby 2-1. Det finns inga sådana laddade möten eller toppmöten med klassikerpotential under sommaren årets säsong, istället är det Örebro och GAIS som kommer på besök. Ekonomiskt inte så lyckosamt, men kanske bättre sportsligt, med förra årets debacle på Örjan inför alla hemvändare och semestergäster mot ett sedermera havererande IFK Göteborg i färskt minne. Också om man tänker på den tidigare nämnda segerlösa sviten över sommaren 2005, så inser man att det kan vara bättre med lite balans mellan toppmötena, om laget är ur form. Fast i år skall ju Klubben visa en jämn och bra form hela säsongen. Det är ovanligt att vi möter Trelleborg mitt i sommaren, liksom att möter Hammarby borta i mitten av augusti. Sensommarmatcher mot MFF brukar inte vara lyckosamma generellt sett.
Sportsligt borde det finnas en del poäng för HBK att hämta hem från de här matcherna.
Omgång 19 – 23 – Måstematcherna?
HBK – IFK Göteborg
Kalmar FF – HBK
HBK – AIK
Brommapojkarna – HBK
HBK – Gefle IF
_________
Oavsett hur HBK ligger till mot slutet av säsongen så har vi nu nått fram till ”måstematcherna”, och här ser spelschemat helt ok ut. Det handlar egentligen om en sak – återupprätta Örjan som en skräckarena för IFK Göteborg. Om det finns någon form av kosmisk rättvisa får vi revansch mot Kalmar för förra säsongens match på Fredriksskans. Det skall förhoppningsvis bli kul att lägga en till allsvensk arena till listan; Grimsta. Och det är rätt läge att möte BP där. Och vare sig AIK eller Gefle skrämmer på Örjan.
Omgång 24 – 26 – Himmel eller helvete?
Elfsborg – HBK
HBK – Djurgården
Helsingborgs IF - HBK
________
Sedan återstår bara slutspurten, och då beror det helt på vad de inblandade lagen har att spela för. 2004 visade vi att Olympia inte behövde vara en skräckarena om det var avgörande att vi vann där. 2000 så firades guldet efter en bortaseger mot Elfsborg i nästsista omgången, 2004 hämtades en viktig poäng hem från det ständigt regniga Borås, som borde blivit tre poäng (vem minns inte Dusan Djurics skruvade skott i slutet som fantomräddades av Johan Wiland?). Vi har som bekant också vidriga minnen från 2003 – det handlar som sagt bara om vad de inblandade lagen har att spela för. Ligger vi med högt upp känns matcherna inte skrämmande (vilka matcher gör det?), men om vi skulle ligga illa till och de övriga lagen strider i toppen, så är den här avslutningen givetvis väldigt illa.
Sammanfattningsvis – close, but no cigar
Det känns som ett ganska bra spelschema för att göra ett återtåg, men visst - det kunde varit ännu bättre. Jag tror inte jag sträcker ut halsen för långt då jag tippar att HBK kommer att hämta mer poäng efter serien vänt än innan, då vi har de historiskt sett svåraste bortamatcherna samlade på första halvan av serien. Det vill också till att vi börjar bra, för att inte riskera att hamna fel från början som vi gjorde förra säsongen. Avslutningen skulle kunna vara mardrömslik om vi i år skulle befinna oss i samma sits som förra säsongen. Men i övrigt så verkar spelschemat ganska balanserat.