Kommunråden om arenasituationen, del 1: Anders Rosén (s)
Himlen är Blå har talat med kommunråden, Halmstads kommun, angående arenasituationen. Först ut; socialdemokraternas Anders Rosén. Intervjun genomfördes den 21:e maj.
Känner du att du är väl insatt i HBK:s verksamhet och har en förståelse för föreningens behov?
- Ja, jag känner att jag har bra koll på det.
Men socialdemokraterna stödjer alltså inte HBK:s val att placera en ny arena vid Nissan.
- Det tar vi inte ställning till nu utan det enda som vi kommer att bestämma oss för i det budgetarbete som vi är mitt uppe i nu, det är att inom den här treårsperioden 2008 till 2010 så kommer vi inte att avsätta några pengar för en arena för HBK. Vad som sen kommer efter det, det får vi ta ställning till framöver.
Då inläser jag också i detta att socialdemokraterna inte stödjer en ny arena överhuvudtaget under perioden fram till 2010.
- Det man kan inläsa i det är att innan 2010 så kommer det inte att bli en ny arena.
Hur ser socialdemokraterna på HBK:s val att själva finansiera en ny arena genom byggnation på Tullkammarkajen?
- Vi har varit emot det eftersom upplägget har varit som det har varit med dels tidspressen och dels upplägget med vad man skulle kunna använda Tullkammarkajen till annars. Så det är en av orsakerna till att vi inte är beslutsmässiga i nuläget.
- Vi vet inte själva vad vi skall använda Tullkammarkajen till och det måste ske en ordentlig diskussion kring detta. Och dessutom, investeringskostnaden i sig är en sak, även om vi själva hade byggt en arena. Utöver detta så är det driftssidan. Och Arenahallen kommer ju nu med en driftskostnad på 35 miljoner per år, vilket gör att det i nuläget är omöjligt att satsa på en ny arena för HBK.
Tar kommunen hela driftskostnaden för Arenahallen?
- Ja.
Du säger inte rakt ut att HBK:s förslag till exploatering av Tullkammarkajen är orimligt. Däremot säger du att ni inte har tagit ställning till hur Tullkammarkajsområdet skall nyttjas. Skulle man kunna tänka sig att man efter en grannlaga genomgång av tänkbara alternativ kommer fram till att HBK:s förslag har bärkraft?
- Vi har överhuvudtaget inte tagit ställning till vad som skall hända efter 2010. Vi har inte heller tagit ställning till vad som skall hända med Tullkammarkajen. Så ur det perspektivet har du rätt. Men diskussionen hittills kring att sälja marken på Tullkammarkajen har inte varit positiv. Men det har inte fattats något beslut i den här frågan, varken i kommunen eller inom partiet.
Finns det något formellt beslut överhuvudtaget inom socialdemokratin kring en ny arena?
- Nej, utan det står i vårt kommunala handlingsprogram att vi skall verka för att HBK skall ha en funktionsduglig arena i första hand vid nuvarande Örjans Vall och i andra hand på Sannarp. Men det är inte tidssatt.
HBK:s förslag till finansiering av en ny arena förkastas nu. Hur skall man i så fall finansiera ett nybygge?
- Det finns jättemånga olika varianter. Allt ifrån att lägga pengarna på gamla Örjans Vall och göra den funktionsduglig för internationellt spel, till att bygga en helt ny arena och i det fallet diskutera omfattningen. Hela spelplanen är öppen i det avseendet.
Men hur skulle finansieringen ske?
- En modell är genom kommunala medel.
Finns dessa kommunala medel inom en rimlig framtid?
- Det står skrivet i stjärnorna. Problemet i vår kommun är att det är driftssidan som sticker iväg. Och driftskostnaderna har vi oavsett om vi investerar själva eller om vi låter någon annan investera. Det är detta som är vårt problem.
Hur kan en kommun tacka nej till investeringar i kommunen på närmare en halv miljard kronor enligt Nordicums och HBK:s förslag?
- Oftast i Halmstads kommun till skillnad från de flesta andra kommuner så är inte investeringskostnaden problemet. Utan problemet är driften, de årliga kostnaderna, och de är desamma oavsett vem som bygger. Utan att veta detaljerna så är det ju inte heller så att Nordicum går in förutsättningslöst, det har jag svårt att tänka mig.
Så du menar att den finansieringslösning som Nordicum och HBK erbjuder inte är en unik möjlighet för investeringskostnaden är inte det största problemet?
- Nej, investeringskostnaden är inte problemet. Problemet är driften.
Bland annat i Kalmar ser vi en fullständig enighet över alla partigränser för byggandet av en ny arena där. Varför ser vi däremot i Halmstad en total enighet kring att det inte skall bli en ny arena innan 2011?
- För det första kostar Kalmars arena knappt hundra miljoner och de flesta ligger kring hundra, det är Malmös arena och Råsunda som sticker iväg kostnadsmässigt. Och vad gäller enigheten i Halmstad så vet jag inte borgarnas inställning, men från vår sida så finns det inget utrymme för driftskostnader inom de närmsta åren för att bygga en ny arena.
När du säger att det inte finns något utrymme, menar du då noll kronor?
- Ja.
Du säger att det inte finns utrymme för en endaste krona i arenainvesteringar för HBK. Hur går det i linje med att ni politiker vill utveckla Halmstad till en upplevelse- och idrottsstad?
- Om man tittar på de senaste fem åren och också fem år framåt så ser man att Halmstad har gjort och kommer att göra gigantiska investeringar i antalet idrottshallar, den stora arenahallen, simhallen och förbättringar av ishallen. Detta tycker jag är jättebra investeringar. Att inte HBK kommer med fram till 2010 är bara att beklaga för jag inser att det finns ett behov men pengarna finns inte just nu.
- Men beskedet från oss är att vi återkommer så fort det finns en möjlighet att ta upp och diskutera vad det finns för alternativ och hur vi skall kunna hjälpas åt. För det ligger självklart också i vårt intresse att vi har ett allsvenskt fotbollslag. Halmstad som varumärke stärks ju av att vi har HBK i allsvenskan. Skulle HBK ramla ur allsvenskan så skulle det ju vara en katastrof inte bara för HBK utan också för kommunen.
- Nu är det ju inte så att en ny arena avgör om HBK är kvar i allsvenskan eller ej, men det förändrar bilden dramatiskt.
Personligen är jag övertygad om att de positiva följdverkningarna av en ny arena skulle ha en väldigt stor impact på föreningen och därmed också på det sportsliga.
- Men man måste också ha respekt för 35-40 miljoner kronor extra i driftskostnader varje år som vi måste hämta hem. Men självklart måste vi komma igång med diskussionen med HBK för att kunna lösa deras bekymmer så fort som möjligt när det väl är dags. Det ligger i Halmstads kommuns intresse att dialogen med HBK fortsätter för självklart måste en ny arena på något sätt bygga på de behov som HBK har, det kan inte vi sitta och spekulera kring. Men fram tills 2010 så klarar vi inte det.
- Men sen är det också så att, sanna mina ord, inom en fem, sexårsperiod så kommer vi ha ett antal konkurser på arenor i Sverige där mindre kommuner har förbyggt sig. Och det känns inte bra. Jag tror att det är förödande inte minst för idrottsklubben själv. Man får tänka att halmstad är ändå en ganska stor kommun och jag tänker på många mindre kommuner som har investerat i nya arenor. Det undrar jag hur man finansierar i slutändan. Om jag hade varit kommunstyrelsens ordförande i en sådan kommun så skulle jag inte sova gott om nätterna, den saken är klar.