Kommunråden om arenasituationen, del 3: Bertil Nilsson (fp)
Folkpartiets tur i form av kommunrådet Bertil Nilsson. Intervjun genomfördes den 23:e maj.
Vad anser du att HBK tillför Halmstad och halmstadborna?
- Det är mycket. HBK betyder mycket för Halmstad därför att det är en marknadsföring av Halmstad. HBK betyder också mycket för barn och ungdomar som ser upp till spelarna och så vidare.
Tror du att HBK:s verksamhet tillför Halmstad något också i ekonomiska termer?
- Ja, det gör de naturligtvis också. Men om det går direkt till kommunen eller om det går till restauranger och handlare, det är väl blandat. Och vad nettot blir utav det kan jag inte svara på, men alla arrangemang av olika slag tillför naturligtvis något till kommunen, men det är svårt att uppskatta i pengar. Det får man i så fall göra en riktig kalkyl på.
Men vi kan vara överens om att HBK tillför Halmstads kommun något i ekonomiska termer?
- Ja, på olika sätt är jag övertygad om att det är så men pengarna går såklart inte direkt in i kommunkassan.
Vad tror du att det skulle innebära för Halmstad om vi inte längre hade ett allsvenskt fotbollslag?
- Ja, det skulle naturligtvis inte vara bra. Det är en strävan inte bara för HBK utan för alla andra också att vi skall ha ett lag på den nivån.
Anser du att kommunen har ett ansvar när det gäller att tillgodose elitföreningars behov?
- Ja, och jag tycker att vi har tagit det ansvaret.
Anser du att Halmstads kommun har gjort vad som kan krävas för HBK genom åren?
- Det är klart att man skulle säkert ha kunnat göra mer, men jämför man med andra kommuner så har vi gjort mycket. Nu har jag inte uppgifterna framför mig just nu men nyligen gjorde jag en sammanställning av den hjälp som HBK har fått och de stora investeringar som har gjorts, och det är mycket. Visst, det går alltid att göra mer, men vi måste ställa det mot alla andra önskemål som vi har i samhället.
Känner du att du är välinformerad om HBK:s ekonomiska verklighet?
- Ja, senast när jag träffade HBK:s ordförande så fick jag veta hur det står till med ekonomin.
Tror du att en ny fotbollsarena skulle kunna ha inverkan på HBK:s klubbekonomi?
- Vi har resonerat om detta och det gör säkert en del, men jag tror inte att det gör den summan som ordföranden kör ut. Om man skall öka intäkterna med 60-70% för att man får en ny arena, herregud… Jag menar, det borde kunna dra ännu mer folk redan nu. Det är ju inte brist på plats där.
Känner du att du har förståelse för HBK:s behov av en ny arena?
- Ja, vi har haft det med i diskussionerna, men sen får vi väga det mot allt annat.
Men behoven är alltså inte tillräckligt stora för att kommunen skall bidra ekonomiskt under den kommande budgetperioden.
- Jo, vi bidrar ekonomiskt redan nu. Men med tanke på Tullkammarkajsförslaget så är det så att när vi har mark inom kommunen så måste vi få ut högsta möjliga pris för denna. Och vi kan inte göra en uppgörelse där vi ger detta till en klubb eller förening. Det konceptet håller inte kommunalrättsligt och det är synd att detta inte har gått fram tydligare innan.
- Sen har jag haft en annan idé och den bygger på den tidigare ordföranden Sjöholm där vi pratade om en sportcentrumanläggning på sannarpsområdet, liknande som man har i Växjö och Nyköping. Det är såna man bygger upp överallt där man samordnar olika saker och tar hem grejer på det. Då skulle det mycket väl kunna bli så att vi också får ett bra bostadsområde där Örjans Vall ligger idag. Jag är dock inte halmstadbo i grunden men har förstått att detta tar hårt i hjärtat på många och också för HBK:s styrelse.
Samordningsfördelar har ofta förts fram av dem som förordar ett arenabygge på Sannarp. Vilka är dessa samordningsfördelar?
- Om man bygger upp en anläggning som mänskor skall nå, det kan handla om familjer som skall göra olika aktiviteter, där du kan bygga upp hotell, konferensanläggningar, du kan göra samordning av administration, ja det är hela köret. Det konceptet har visat sig mycket gångbart och fått stora investerare i andra kommuner i andra områden. Dessutom ligger sannarpsområdet nära E6:an och bättre ur många synpunkter. Jag vet inte varför vissa inte har sett att det finns samordningsvinster på Sannarp. Men detta är min personliga uppfattning som jag har fört fram tidigare i debatten. Den har inte prövats formellt.
HBK är väldigt starkt förknippade med Örjans Vall. Tror du att HBK:s varumärke skulle kunna urvattnas om man skiljer HBK från den nuvarande lokaliseringen?
- Ja, jag kan förstå och ha respekt för det och det är därför vi har sagt att vi skall ha en bra och öppen dialog med HBK och det tycker jag också att vi har haft.
Om jag har förstått saken rätt så har kommunen alltså inget utrymme för att bidra vare sig med finansiering eller drift av en ny fotbollsarena nu. Är det korrekt?
- Det beror på vilken nivå. Jag är nog övertygad om att om HBK skall ligga kvar där de är idag så får vi kanske fortsätta att göra någon typ av investeringar. Det sista vi gjorde var ju till exempel detta med värmeslingor som vi tog fram väldigt snabbt. Jag vill inte sätta stopp för allting utan vi gör en ny budget igen redan om ett halvår. Men nu fick vi inte in det. Dessutom har vi enormt stora investeringar framöver och vi får redan idag klä skott för att vi har investerat för mycket i idrottsverksamhet i och med den nya Arenahallen.
- Igår hade vi till exempel uppvaktning av föräldragrupper som inte tycker att det finns tillräckligt med vuxna bland barnen på förskolorna. Så det är den mjuka sektorn mot idrottssektorn och vi går en rätt så hård kamp, så jag kan inte förstå det här att vi inte skulle ”visa mod och kraft” som Ekstrand går ut med i media idag. Jag tycker att kommunledningen verkligen gör just det. Men vi har att väga in andra frågor än bara HBK. Och att vi har en fungerande kommun med bra barnomsorg och skolor mår nog också de som går på HBK:s matcher bra av.
Ni politiker talar om Halmstad som en ”upplevelse- och idrottsstad”. Vad tycker du karakteriserar en idrottsstad?
- Det är naturligtvis att man har bra anläggningar inom alla områden. Alltså, jag är inte emot att vi skall få en bra fotbollsarena, men vi får inte in det just nu. Det är bara så. Frågan måste vara öppen och kunna diskuteras även framöver, men nu tycker jag att HBK är lite för låsta just vid det området (Tullkammarkajen).
Vi tittar lite på det förslag som ligger angående Tullkammarkajen. Du säger att det inte håller kommunrättsligt. Utveckla.
- Vi får inte sälja eller skänka mark enligt ett koncept där pengarna sen går in i en fotbollsarena.
Vad exakt är det som strider mot vad?
- När det gäller att göra av med eller sälja mark så måste man gå ut på marknaden för att få det värde som marken har. Det är den ena biten. Det andra är att när man uppför en anläggning av den dimensionen som det här rör sig om så kan man inte heller överlåta den till föreningen.
Detta kan man alltså inte göra enligt vad?
- Det håller inte. Hur skulle andra föreningar tolka det? När man går in med så mycket medel och uppför en anläggning så måste man äga den. Sen går det att skapa andra modeller som man har gjort på andra ställen, men det har vi inte gått in på i detalj för att vi klarar det ändå inte just nu. Men bara för att vi inte klarar det nu så har vi inte stängt alla dörrar.
Men Tullkammarkajsområdet skall väl inte skänkas? Är det inte så att Nordicum köper marken för ett marknadsmässigt pris, bygger bostäder på marken och sedan återinvesterar en del av vinsten i en ny arena?
- Och vem skall äga arenan?
Är det ägandet som är knäckfrågan?
- Jag har uppfattat att HBK skall äga arenan, men det är egentligen inte där det ligger idag. Det är bara så att vi inte har den ekonomin så att vi klarar det nu. Kommunen kan alltid investera, men problemet är ökade riskkostnader.
Är det driften som är kommunens problem?
- Ja, det är en bit.
Något mer? Handlar det om kringinvesteringar i infrastruktur eller annat?
- Det är hela konceptet. Om det hade varit ett nollsummespel så hade det varit en sak, men det kan jag inte se att det skulle bli.
Vilket värde uppskattar du att marken vid Tullkammarkajen betingar, är inte Nordicums bud skäligt?
- Jag kan inte svara på det för det måste först till en detaljplan på hur och vad man skall bygga där. Det är så man beräknar markvärdet. Sen är en annan fråga när byggnation av Tullkammarkajen kommer in i vår stadsplanering som sådan. Det finns i översiktsplanen att det kommer att bli ett utbyggnadsområde, men det är inte prövat i detaljplan än. Det är processer som måste tas.
HBK har alltså kommit med ett förslag som nu förkastas av en mängd anledningar. Jag läser i HP att ni ”välkomnar nya förslag”, men har ni på något sätt angivit en lämplig och rimlig väg för HBK att gå framåt?
- Vi har inom alliansen lyssnat av väldigt mycket, Ekstrand har varit och talat både i oppositionen och i alliansen. Vi har haft mycket överläggningar inom partierna och nu för vi upp frågan till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för att ytterligare diskutera frågan. Dessutom har Carl-Fredrik Graf en ny överläggning med Ekstrand längre fram. Vi har haft fullt upp med budgetarbetet och inte haft möjlighet att gå in i detta djupare just nu, men vi har fört upp ärendet och jag tycker själv att vi verkligen har tagit i den här frågan. Trots att inte alla tycker det så känner jag ändå att vi har det.
När kan det vara rimligt att vi får se en ny fotbollsarena vid Nissan i Halmstad?
- Det vågar jag inte svara på nu. Det beror på vad man kan hitta för lösningar. Vi har tittat mycket på olika konstruktioner för sånt här. Vi har följt Växjö en hel del där de bygger upp sin anläggning. Jag vågar inte säga när det kan lyftas upp, men jag är övertygad om att på sikt måste vi ha en ny arena. Det är också frågan hur mycket vi skall fortsätta att investera i nuvarande arenan. Men jag vill inte föregripa diskussionen för den måste ske både inom partiet, inom alliansen och inom fullmäktige.
Upplever du att det är ett gott samarbete mellan Halmstads kommun och HBK?
- Hela diskussionen föddes egentligen när vi gick ut med Arenahallen till fyra olika intressenter för att se vad de skulle kunna göra där ute. Vi hade inte med en fotbollsarena i det koncept vi lade fram för Sannarp från början, men alla fyra lade in en arena i sina sportcenteranläggningarna. Det var där det började.
- Sen kom det här konceptet som HBK för fram och vi välkomnar alla initiativ som tas och jag tycker att vi har tagit det på allvar. Vi har diskuterat det mycket. Ekstrand har också haft möjlighet att komma in och vi har haft mycket diskussioner omkring detta.
- Men vi kritiseras mycket redan nu för att vi bygger Arenahallen och ökar driftskostnaderna med nästan 35 miljoner om året. Det är hela tiden balansgången mellan hur mycket man skall ge idrotten i förhållande till att få en fungerande barnomsorg, skolor och hela paketet. Men jag hoppas verkligen att vi kan fortsätta hålla alla dörrar öppna därför att det skulle vara illa om man uppfattar kommunen som att vi inte bryr oss om detta. Jag tycker kanske inte att det är så jävra roligt att läsa i tidningen att vi i kommunledningen inte har något mod eller framförhållning. Det känner jag inte igen mig i. Det får stå för den som har uttalat sig, men det är inte bra när man öppnar så.
- Men återigen, vi stänger inga dörrar och ibland kan jag känna att vi skulle ha ännu fler överläggningar med hela HBK:s styrelse och mötas i den här frågan, men jag köper inte alla argumenten som säger att gamla platsen Örjans Vall skulle vara den absolut bästa. Det har jag lite svårt att se.
Många HBK-supporters är förgrymmade nu och vissa har funderingar kring Solheim Cup. Man undrar hur man kan satsa på att få en så stor tävling till Halmstad. Den pågår i tre dagar. En ny arena skulle vi få glädje av i minst femtio år. Vad säger du till de som resonerar så?
- Vi har naturligtvis en kostnad för detta men där har vi också fört in marknadsföringsvärdet för staden. Det är ju en jättestor tävling som sänds ut till ett par hundra miljoner tv-tittare. Men det är så här, och detta är svårt att förklara. Vi har en del kommunala bolag och några av dem ger en viss vinst. Och istället för att skatta för de pengarna så används de i ett koncernbolag där vi kan kvitta dem i olika bolag. Då får vi använda pengarna i kommunen istället så att de kommer halmstadborna till del på olika sätt. Och då är Halmstad 700 ett sånt koncernbolag som man kan göra olika arrangemang med, där Solheim Cup är ett, marinfestivalen ett annat, och så vidare. Och detta innebär alltså att inom den här bolagsformen så kan inte de här pengarna läggas på något annat. Detta är medel som vi annars skulle ha skattat för och den debatt som säger att vi tar en del av pengarna till Solheim Cup från andra kommunala verksamheter är helt felaktig.
Men om man ändå skulle välja att ta hem pengarna och skatta för dem, kan man inte då nyttja dem till annat?
- Nej, det fungerar inte så. I så fall går de upp till statskassan. Jag är medveten om att detta är svårt att förklara och där lyckas vi tyvärr inte riktigt, det är därför vi bland annat ser insändare i den riktningen.
Alltså, de pengar som kommunen satsar på Solheim Cup skulle inte på något sätt kunna användas till exempelvis en fotbollsarena i Halmstad?
- Nej, helt rätt.
- Generellt om Solheim Cup så vill jag också säga att detta kan betyda oerhört mycket för Halmstads framtida utveckling. Vi får aldrig någonsin ett så stort arrangemang till oss igen. Jag tror att man idag måste marknadsföra sig mycket, och inte minst ut i Europa.