Lagbanner
Kommunråden om arenasituationen, del 4: Carl-Fredrik Graf (m)

Kommunråden om arenasituationen, del 4: Carl-Fredrik Graf (m)

Kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graf (m) har svarat på HÄB:s frågor om arenasituationen. Intervjun genomfördes den 25:e maj.

Vilket ansvar har en kommun när det gäller att stötta elitidrottsföreningar?

- En kommun skall samverka med både elit- och breddidrotten för att skapa bästa möjliga förutsättning för verksamheten. Men däremot är det kristallklart så att enligt lag har inte en kommun samma skyldighet att ställa upp som man har när det gäller vissa lagstadgade skyldigheter gentemot funktionshindrade, skolor och liknande. Så principiellt är det ett frivilligt åtagande för kommunen att ägna sig åt idrotten. 


Ur ett historiskt perspektiv, tycker du att Halmstads kommun har stöttat HBK på ett okej sätt?

- Jag är ny i min befattning sedan den 3:e november så jag har inte detaljerna kring hur det har gått till tidigare klart för mig. Jag kan därför inte värdera hur det har fungerat, men det förefaller mig som om det har fungerat ganska väl. 


Vilken betydelse skulle en ny arena kunna få för HBK i ekonomiska termer?

- Där har HBK varit väldigt tydliga och de bedömer att en ny arena har en väldigt stor betydelse för föreningens framtida ekonomi. 


Bertil Nilsson, Folkpartiet, ställde sig mycket tveksam till den troliga omsättningsökning som HBK själva kalkylerar med i händelse av en ny arena, 60-70%. Hur ställer du dig till det?

- Jag kan bara konstatera att HBK själva gör bedömningen att det har en väldigt stor betydelse. 


Men är det inte troligt att en ny arena skulle stimulera publikintresse och attrahera nya sponsorer?

- Det är säkert sant att en ny anläggning, rent allmänt sett, stimulerar sådant. Så är det säkert med vår nya inomhusarena också som kommer att öka intresset både för pingis, handboll och brottning och andra idrotter som kommer att vara där. 


Vad tror du att det skulle få för konsekvenser för Halmstad om vi inte längre har ett allsvenskt fotbollslag?

- Det är en intressant fråga. Alla elitidrotter, oavsett om det är lagidrotter eller enskilda idrottsmän, blir profiler på något sätt och bidrar därmed på ett icke mätbart sätt till en positiv bild utav den kommun där de finns. Men det är svårt att mäta i termer av ekonomiskt mervärde för kommunen. 


Skulle man kunna säga att ett elitidrottslag får positiva, indirekta ekonomiska konsekvenser för en kommun?

- Det skulle man kunna tänka sig, ja. 


Vad är status i arenafrågan just nu?

- Nu är status att kommunfullmäktige skall göra ett allmänt uttalande i vissa frågor kring arenan den 19:e juni.  


Vilka har varit de viktigaste punkterna i er bedömning av Tullkammarkajsförslaget?

- Möjligheten att snabbt exploatera Tullkammarkajen i den utsträckning som krävs för att genomföra det här projektet. 


Någon annan punkt?

- Ja, ekonomin som helhet. Nästa år gör kommunen investeringar på över 700 miljoner kronor och därefter 400 miljoner kronor för de kommande åren. Vi är alltså väldigt tungt belastade med nödvändiga investeringar inom skola och omsorg och dessutom gör vi en mycket stor investering i Arenahallen. Detta sammantaget gör att vi inte kan investera i den utsträckning vi vill ens för skola och omsorg. Vissa skolprojekt borde egentligen ligga tidigare och allt detta påverkar i högsta grad projektet med fotbollsarenan. 


Vilka är de huvudsakliga punkter som Tullkamarkajsförslaget faller på?

- Ekonomin som helhet och dessutom möjligheten att snabbt tillgodose önskemålet att exploatera Tullkammarkajen, för det kräver en planering. Man kan inte bara fatta beslut om att påbörja bostadbyggande. Man måste samtidigt också ha påbörjat planering för vägar, skolor, förskolor. Det handlar om en helt ny stadsdel som skall byggas upp enligt det här förslaget. Tullkammarkajen ligger som en framtida möjlighet för bostäder, men det är inte någonting som man bara kan knäppa med fingrarna och säga; nu gör vi så här. Se hur lång tid det tog att få fram Gamletull. Det tog nästan femton år i slutändan. 


Finns det något i Tullkammarkajsförslaget som inte fungerar rent kommunrättsligt?

- Inte enligt HBK, men vi bedömer ändå att det kan vara svårt med den här konstruktionen som innebär att kommunen överlåter, snedsträck säljer, mark till ett bolag som bygger en arena på kommunal mark som sen skall överlåtas till en enskild förening. 


Vad exakt strider detta mot?

- Det finns något som heter likställighetsprincipen i kommunallagen. Om kommunen genom att sälja mark till ett bolag bidrar till att en förening får en sån här jättelik anläggning, vad är det då som säger att inte andra föreningar också med motsvarande lösning skulle få sin anläggning? Det här är definitivt en sak som behöver redas ut. 


Har det varit fullständig enighet över partigränserna för ställningstagandet gentemot Tullkammarkajsförslaget?

- Bland de partier som har varit inblandade, ja. Jag vet inte om Sverigedemokraterna har varit inblandade. 


Vissa av kommunråden som jag har talat med menar att enligt HBK:s och Nordicums förslag så skulle marken vid Tullkammarkajen överlåtas/skänkas till Nordicum. Och dessutom, i kommunens beslutsunderlag från den 8:e maj som jag har tagit del av så står det mycket riktigt att kommunen ”överlåter” respektive ”avstår” marken. Varför? 

- Så presenterades förslaget för oss i februari 2007 och jag minns särskilt att jag ställde frågan; tänker ni er att marken skall överlåtas? 


Men det som står i beslutsunderlaget är ju inte sant. Enligt förslaget så köper Nordicum marken.

- Men så var det inte då. 


Har ni fattat beslut på felaktiga grunder?

- Nej. Sedan dess har det skett en förflyttning i positionen och nu säger HBK att marken skall köpas för någonstans mellan 20 och 100 miljoner. Det är den informationen vi har, så där har skett en positionsförändring. 


Så det är alltså inte felaktiga uppgifter i kommunens beslutsunderlag från den 8:e maj?

- Nej. I underlaget hänvisas till förslaget så som det presenterades i februari 2007 och vid det tillfället så var det fråga om en överlåtelse. 


Då är det inte heller detta underlag som har legat till grund för ert beslut angående Tullkammarkajsförslaget?

- Det är i vidare mening också. För att kunna säga ja till Tullkammarkajsprojektet så skulle det fordra en betydligt större utredning som inte egentligen har med HBK och själva fotbollsarenan att göra. Utan det har att göra med hela den infrastrukturella lösningen. Du känner säker till att det finns planer på en Nissan-förbindelse som går genom detta området. Och vi kan inte säga ja till Tullkammarkajsförslaget utan en analys av hur vi binder upp Nissan-förbindelsen med det här projektet. Detta är ett mycket, mycket stort projekt som när det gäller byggnation och infrastruktur kräver väsentligt mera beredning än vad som är fallet hittills. 


Men varför säger exempelvis Gunnel Bengtsson (c) till mig att marken vid Tullkammarkajen skall överlåtas/skänkas till Nordicum enligt HBK:s och Nordicums förslag?

- Förmodligen för att det var så det presenterades första gången. 


Men om situationen har förändrats, varför är Gunnel Bengtsson inte uppdaterad på situationen så som den är idag?

- Det får du naturligtvis fråga henne om, men här har det varit lite olika bud och successivt har förhållandena förändrats. Från början har det talats om en driftsbudget på femton, tjugo miljoner och nu säger HBK att det ligger på ungefär tio miljoner som kommunen då skulle bistå med. Men nu tar vi ställning till det som presenterades från början och sen så får vi därefter fundera över hur vi kan gå vidare med det här projektet och det är inte så enkelt som att bara säga ja. Jag hoppas att du har förståelse för att den här kopplingen med Tullkammarkajen är en betydligt större fråga än bara kronor, ören och en ny fotbollsarena. Det är en helt ny stadsdel och det kräver en helt annan beredning. 


Upplever du att samtliga som har varit involverade i ert beslut har varit fullständigt på det klara med att det inte handlar om en överlåtelse av mark, utan om att Nordicum lägger ett bud på marken?

- Arne Ekstrand har varit ute i åtminstone sex partier. Han har träffat alliansen vid ett tillfälle, de fem partier som ingår där, och jag vet att han har varit hos socialdemokraterna. När han nu under de tre, fyra senaste veckorna har varit ute så har han presenterat mellan 20 till 100 miljoner som en prislapp. Så detta tror jag nog att folk är medvetna om. 


Jag citerar vidare ur beslutsunderlaget från den 8:e maj; ”Om externa intressenter kan bidra med en väsentlig del av finansieringen så kan en ny arena komma till i närtid”. Är det inte just detta som Tullkammarkajsförslaget innebär?

- Det är delvis en sådan lösning, visst är det så. Men vad vi inte har lyft ut här det är driftskostnaderna och det kan låta som ett mindre belopp, men tio till tjugo miljoner om året är ett stort belopp för Halmstads kommun. Ett mycket stort belopp. 


Det är alltså i första hand driftskostnaden som är problemet?

- Nja, det är en del, och den andra delen är som sagt utvecklingen av Tullkammarkajen oberoende av det här projektet. 


Av beslutsunderlaget från den 8:e maj så framgår också att kommunen har synpunkter på huruvida en ny fotbollsarena skulle kunna användas för andra typer av arrangemang såsom konserter, etc. Varför har ni synpunkter på det? Vill ni inte stimulera Halmstads utveckling mot att verkligen bli den ”upplevelsestad” ni gärna talar om?

- Jo, men det vi har bedömt är att det ursprungliga konceptet bygger på en helt ny arena med tak. Samtidigt bygger vi nu en inomhusarena och då gör vi bedömningen att det kan vara svårt för Halmstads kommun, med alla intressenter som finns här i form utav företag och andra, att ha två stora evenemangsarenor som etableras samtidigt. Detta innan vi ens har hunnit bygga upp en tradition av stora events och arrangemang i Halmstad. 


Är det så att ni helt enkelt inte vill att en ny fotbollsarena skall konkurrera med den kommunägda Arenahallen?

- Nej, det är inte den bedömningen vi gör. Långsiktigt strävar vi mot att Halmstad skall vara en intressant kongress- och eventstad. Men man måste överväga om vi verkligen har kapacitet för de jätteevenemang som det finns möjlighet att arrangera i en så här stor arena. 


Kan du som människa känna en rädsla för att vara den som driver igenom ett så här stort projekt?

- Nej, men skall man driva igenom så här stora projekt så måste man ha betydligt bättre underlag för helheten än vad vi har nu. Det är det ansvar som ligger på en kommunpolitiker. Trycker man på startknappen för något sådant här, då skall man ha berett det väsentligt grundligare. 


Hur går ni framåt tillsammans med HBK nu?

- Nu skall jag träffa Arne Ekstrand i slutet av juni och då skall vi diskutera vidare. 


Vad hoppas du att det mötet skall utmynna i?

- Det får vi ta med Arne. 


När är det enligt dig rimligt att tro att vi får se en ny fotbollsarena vid Nissan i Halmstad?

- Det kan jag inte bedöma, men jag bedömer att det inte blir under denna mandatperioden. 


Känner du dig nöjd med din egen och ditt partis handhavande med den här frågan?

- Alla parter har haft väldigt goda möjligheter att presentera sin sak och få den beredd. Det har varit en öppenhet från HBK:s och Nordicums sida. Vi har träffats flera gånger. Arne har varit ute i partigrupperna och haft goda möjligheter att presentera projektet. Så på det viset vill jag säga att det är ett utav de bättre exemplen på hur en intressent har kunnat redovisa sitt projekt. 


Att Ekstrand har kunnat presentera projektet är en sak. Men känner du att du och ditt parti har fattat korrekta beslut i alla led i processen?

- Ja, vi har gjort en politisk bedömning av vad som är möjligt att åstadkomma i det korta perspektivet, och då är beskedet som vi lämnar nu att under denna mandatperioden och med detta underlaget så är det inte möjligt att genomföra projektet.

Daniel Zell2007-05-27 09:00:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK