Kostade kommunens miss två poäng?
Himlarna öppnade sig över Örjans Vall igår kväll och den regnmättade marken kunde inte svälja mer. Men matchen spelades – nittio minuter försenad. Den dåliga planen gynnade Gais och jag undrar – om inte igår, när ska plantäckning användas?
Halmstads kommuns nonchalanta hållning gentemot stadens fotbollsstolthet HBK blev smärtsamt uppenbar igår – igen. Jag skämdes faktiskt. För deras skull.
För hur många gånger har vi inte hört valda kommunpolitikers ihåliga argument om kommunens stora investeringar och satsningar i HBK? Detta för att släta över det obefintliga intresset av investeringar i en ny, funktionell fotbollsarena i staden. Ja, inte bara det. Politikerna är inte intresserade av en ny arena ens om HBK själva står för finansieringen, via samarbetspartnern Nordicum.
Man kommer dragandes med byggandet av norra läktaren. Ja, detta sorgliga träschabrak utan tak som Gudrun gjorde processen kort med, men som nu byggts upp igen i samma sorgliga skepnad. Man nämner också ofta och gärna plantäckningen som en betydande kommunal satsning. Igår såg vi precis vad den är värd. Den må vara hur effektiv som helst, men vad gott gör det när den inte används?
- För mig är det obegripligt att inte plantäckningen nyttjas då planen likt Halmstad i övrigt har fått rekordmängder av vatten, säger HBK:s styrelseordförande Arne Ekstrand, märkbart irriterad, när Himlen är Blå når honom för en kommentar.
- Dessutom med vetskap om den prognos som SMHI levererade för helgen och för måndagen.
Gårdagens blunder innebar att samtliga besökare tvingades vänta utanför arenan i avvaktan på besked om huruvida matchen skulle spelas eller ej.
- Jag ville inte plocka av publiken entrépengar, låta dom göra av med pengar i våra försäljningsställen för att sedan riskera att annonsera att matchen ej kan genomföras. Dessutom ville jag låta alla våra ungdomar och kanslipersonal få arbeta ostört i sitt stora slit att få planen spelbar. Ni skall alla veta att det var ett svårt beslut inledningsvis att låta matchen genomföras. Bara några ytterligare millimeter regn hade gjort planen ospelbar.
Naturligtvis ledde förseningen till ett betydande direkt intäktsbortfall (många åskådare orkade/kunde inte invänta den försenade matchstarten) kryddat med böter av Svenska Fotbollförbundet för förseningen.
- Vi uppskattar i denna stund intäktsbortfallet till ca 250-300 000 kronor. Storleksordningen på de kommande böterna från förbundet har jag inte grepp på i nuläget.
Utöver detta kan planens usla skick ha kostat HBK två uteblivna poäng i kampen om de allsvenska medaljerna. Också det i slutändan en betydande ekonomisk fråga.
- Det är alltid lättare att försvara sig på en dålig plan än att vara anfallare. Så utan tvekan var den dåliga planen till nackdel för oss som spelförande lag.
Även riksmedia har nu uppmärksammat Halmstads kommuns styvmoderliga behandling av HBK. Nyligen skrev Simon Bank en krönika (”Halmstad – staden utan möjligheter”) där han utdelade en kraftig känga med riktning Halmstads kommun med anledning av arenafrågan. Och idag kritiserar Sportbladets Jennifer Wegerup Halmstads kommun för den taffliga plantäckningsfadäsen. Arne Ekstrand bekräftar nu att också fotbollssverige höjer på ögonbrynen av förvåning.
- Utan tvekan lider fotbollssverige med oss. Det finns inte en klubb i Sverige som har presenterat en sådan för kommunen gynnsam lösning (Tullkammarkajförslaget). Det är ju detta som gör helheten så märklig och fotbollssverige så frågande.
Men Ekstrand vill ändå inte se gårdagens incident som ett ytterligare tecken på att Halmstads kommun inte förtjänar HBK.
- Jag har en känsla av att kommunledningen mer och mer förstår hur oerhört betydelsefullt det är för staden att ha en klubb som HBK. Om jag tar fel är det mycket allvarligt.
Låt oss hoppas att Ekstrand har rätt.
* * *
För övrigt behöver HBK en ny arena.