Lagbanner
Alla vill till Himlen: Arenasituationen

Alla vill till Himlen: Arenasituationen

HÄB följer upp i arenadebatten. Under förra året gjorde vi en genomgång av hur det såg ut i på arenafronten i Allsvenskan. Nu är det dags att följa upp och se hur det står till utanför det som kallas elitfotbollen.

Hur ser det då ut på andra ställen, utanför Allsvenskan? Där byggs det väl knappast toppmoderna fotbollsarenor med sittplatser under tak, loger, vip-utrymmen och restauranger? HÄB djupdyker i serierna - och hittar exempel på kommuner som tycker att en arena av Örjans Valls kaliber inte ens duger till deras div 1-lag!


Östersund
Lag: Östersunds FK
Serie: Div 1 Norra
Arena: Jämtkraft Arena

Den 17 juli förra året stod den nya fotbollsarenan i Östersund klar. Jämtkraft arena har två läktare med tak och plats för 5000 sittande åskådare. Beläget i den ena läktaren finns även en restaurang med utsikt över planen. Planen är en uppvärmd konstgräsplan, vilket faller sig naturligt i denna del av landet. Jämtkraft Arena ersatte Hofvallen, vars publikrekord, från en B-landskamp mellan Sverige och Finland, låg på 7763 åskådare. I seriesammanhang har blott 2107 åskådare infunnit sig som mest, detta 1977.


Västerås
Lag: Västerås SK
Serie: Div 1 Norra
Arena: Swedbank Arena Västerås

2006 började det att byggas på Rocklunda i Västerås, för att förvandla det till ett ”unikt idrottsområde”. I mångt och mycket liknar Rocklunda idrottsområde Sannarpsfältet i Halmstad, förutom att det tidigare känns en aning större. Längs Vasagatan från högskolan och ut till norrleden ligger idrottsanläggningarna på rad. Arosvallen ersätts av en ny fotbollsarena, Swedbank Arena Västerås, för 4000 sittande under tak, underlaget är uppvärmt kostgräs. Bara fotbollsarenan kostar 80 miljoner att bygga. Förutom en ny fotbollsarena har även bandyhall byggts och ishockeyarenan rustats upp. Det mest intressanta är att driftskostnaden för hela området, som tidigare låg på 36 miljoner bara beräknas öka med 1,6 miljoner. Eftersom även intäkterna beräknas öka, kan nettokostnaden jämfört med tidigare t.o.m. minska!

Boden
Lag: Bodens BK
Serie: Div 1 norra 
Arena: Arena Boden

Våren 2006 presenterade Peab sin vision, en fotbollsarena med tillbyggd idrottshall. Byggkostnaden uppskattas till 120 miljoner. Arenan byggs för att klara Fifas "2-star"-klassificering, vilket innebär minst 5 000 sittplatser, restaurang, café, uppvärmd plan och belysning. Genom att uppfylla kraven kan arenan godkännas för internationella matcher, så som Uefacupen och landskamper. Byggstarten var våren 2007 och invigning kommer att ske i juni 2008.


Södertälje
Lag: Assyriska, Syrianska
Serie: Superettan, Div 1 Norr
Arena: Södertälje Fotbollsarena

När Assyriska kvalificerade sig för Allsvenskan 2005 stod det klart att Bårsta IP inte skulle hålla för spel i högsta serien. Kommunen visar handlingskraft och snart är spadarna i jorden och bygget av Södertälje Fotbollsarena igång. En arena för 3500 sittande under tak, 10 loger, pub och restaurang med en total publikkapacitet på 6700 åskådare står klart lagom till att Assyriska åker ur Allsvenskan. Trots detta är kommunen nöjd med sin satsning och Arenan har bl.a. använts för spel i Royal League av Djurgården och Hammarby. Arenan ägs av Assyriska och Syrianska. Kommunen går in som ägare de 3 första åren.


Eskilstuna
Lag: Eskilstuna City, IFK Eskilstuna
Serie: Div 2 Södra Svealand
Arena: Tunavallen

Redan 2002 satte man igång i Eskilstuna. Den gamla Tunavallen var sliten och omodern och man bestämde sig för att satsa offensivt. 6000 sittplatser under tak och en arena som skulle vara godkänd för allsvenskan och landskamper var målet, trots att stadens fotbollslag huserade i dåvarande div 2. Sedan ombyggnaden har U21-landslaget spelat ett flertal landskamper här, Djurgården/Älvjö har arrangerat sammandrag i UEFA Women's Cup på arenan och damlandslaget har förlagt matcher hit. Det var även aktuellt för Assyriska att ha Tunavallen som hemmaarena i Allsvenskan, innan Södertälje kommun bestämde sig för att satsa på en ny arena och Assyriska därmed fick dispens för att spela de flesta allsvenska matcherna på Bårsta. Man kan inte annat än att beundra Eskilstuna för den framsynthet som kommunen hade genom att satsa på en funktionell fotbollsarena i en tid när det inte fanns i regionen.

Mattias Johansson2008-03-18 11:00:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK