Betraktelser från en sidlinje
Snorkalla träningsmatcher är paradoxalt nog ett av de allra säkraste vårtecknen. HÄB:s förkylde nykomling Tobias Landgren var på plats på HBK-Qviding idag för att hitta fler sådana. Och han gick inte därifrån tomhänt.
Det var strålande sol, friska vindar och jäkligt blåsigt nere på Alevallen idag. Precis som jag själv trodde många att våren var kommen. Vi var väl några 100 pers inne runt planen och "dom" var väl ett 20-tal som sniket sparade 40 silverpenningar för att se matchen från andra sidan stängslet vid Tylösandsvägen. Gräset var gräsligt som brukligt i mars månad, dessutom hade regnet satt sitt spår på tuvorna.
När jag stod vid sidlinjen, ackompanjerad av min vän med fågelinfluensan (H5N1) blev jag mest imponerad av högerkanten. Emil Salomonsson är grym, med betoning på grym. Speciellt när han överlappar med Michi. Michi är i en klass för sig själv. Han har tempo, vilja och blicken. Det enda jag efterlyste var att han skulle utmana man-man lite oftare. Det klarar han. Emil Salomonsson imponerade stort på mig. Jag har inte sett honom "live" innan. Snabb, det visste vi; följsam, lärde jag mig, och han hade ett otroligt sinne för att tajma sina löpningar - kanske lite av Michis förtjänst, men helhetsintrycket mycket gott av Emil.
Anselmo fick inte ut mycket av sin centrala position. Eller så var det jag som inte fick ut mycket av hans centrala position. Jag tyckte inte att han kunde leverera den fotboll han är bra på. Centralt vill jag ha en som fördelar bollar till kanterna, jag tyckte inte han hade den rollen. Som släpande forward var han ju totalt borta. Jag vet helt enkelt inte vad Janne hade tänkt där. Mackie (som han kallas på HBK:ska) "ensam" löpare på topp? Underbart. Jag tyckte personligen att han gjorde det strålande, H5N1 höll med mellan hostningarna. Mackie hade några blixtsnabba löpningar i luckor som jag personligen trodde var "stängda för säsongen, välkommen åter".
Vänsterkanten hade det svårt. Qviding satte bra bollpress där och Emir verkade inte i balans idag. Han byttes ut kort efter att han haltade runt. Järdler hade inte mycket att stå i eftersom HBK dominerade allt spel på högerkanten bortsett från Gravems burträff som faktiskt inte heller inträffade på Järdlers kant. Gamlingarna i muren framför Bahne gav lugn åt hela laget. Har Zvirre (om möjligt) en hårdare utstrålning i år eller börjar jag få problem med inkontinens? Stenhård blick skar genom luften i varje duell. Detta var en träningsmatch.
Andra halvlek var tokig ur alla perspektiv. Mindre sol, kallare, blåsigare?! Säger man så? I vilket fall var det bytena som satte sig i mitt minne. Så här såg det ut under en period i matchen. vet inte om dom låg på 4-2-3-1 eller gått tillbaka på 4-4-2 med Anselmo bredvid "Mackie".
Marcus
Sise-Anselmo-Michi
Ante-Anel
Järdler-Tommy-Zvirre-Emil S
Bahne
Chockerande offensivt! Jag och min polare H5N1 trodde på en massa mål men tillställningen blev gäspig och frusen. Sise som kom in på vänsterkanten fick inte till någonting konstruktivt alls. Mycket jobb och lite julklappar. Vänsterkanten hade det svårt idag. Jag kan direkt citera Järdler då han slog bort en simpel passning upp i banan, "Fy fan vad dåligt!". Sen snabba steg hem igen och snora lite. Järdler vill mycket mer än han visade idag. Trött?
Ante kom in som ett lugnande medel. Otroligt vilken bra förmåga han har att styra spelet och lugna ner de små illrarna Janne har släppt lös i anfallet. Anel är "ett" med bollen, det har vi vetat länge. Dessutom vill han ha boll, han vill spela boll och han gör det. Han gör det bra.
Qviding hade ett helt annat försvarsspel i andra halvan av matchen. Dom sjönk ner betydligt lägre utan boll. Bollpressen klarade dom inte av längre. Det var också Qviding som tog tag i mer av spelet. Hade en "blixt-från-klar-himmel" träff i Bahnes överliggare. Närmare än så kom dom inte. HBK vinner 1-0 efter mål av Marcus. Ett mål jag missade då jag ivrigt i mitt fladdrande A4, försökte leta upp vilket nummer Hyseni i Qviding hade. Han hade nr 14.
Helhetsintryck? Kall träningsmatch, med plusgrader på högerkanten.