Krönika: Dags att starta Arenapartiet
HBK-bloggaren Exil kommer med en uppmaning till frustrerade fotbollsvänner i Halmstad.
I år är det fem år sedan HBK kom tvåa i Allsvenskan och behovet av en ny arena blev akut. Inte mycket har hänt sedan dess. Att HBK behöver en ny arena, eller i alla fall en kraftigt ombyggd Örjans Vall, framstår som mer och mer nödvändigt. Men härom veckan fick vi ytterligare ett besked från politikerna att de vägrar att prioritera frågan. Som fotbollssupporter måste man inse att politikerna naturligtvis gör sina egna politiska val, men ingenting hindrar oss från att försöka påverka dem.
Redan för snart två år sedan presenterade jag idén om ett Arenaparti. Resonemanget tar avstamp i just det faktum att Halmstadpolitikerna inte är särskilt intresserade av att agera för att HBK ska få en ny arena. Däremot är i princip alla politiker intresserade av makt. Och för att få makten är de beredda att ge upp en hel del. Som efter senaste valet, då alliansen fick makten i Halmstad med hjälp av stöd från moraliskt minst sagt tveksamma SPI.
I Halmstads kommunfullmäktige finns 71 ledamöter. För att knipa ett mandat krävs inte särskilt många röster - Sverigedemokraterna fick två med bara 1380 röster 2006. 1000 röster bör alltså garanterat vara minst ett mandat. Om ett Arenaparti startades, med bara en enda fråga på dagordningen, borde det inte vara omöjligt att locka 1000 Halmstadbor att rösta på det. Ett mandat i kommunfullmäktige skulle därmed säkras.
Detta enda mandat skulle, med tanke på hur tätt det är mellan blocken i Halmstad, mycket väl kunna bli det som gör att Arenapartiet hamnar i vågmästarställning. Partiet borde sedan sälja ut sitt stöd mot löfte om att kommunen ska jobba aktivt för en ny modern arena - enligt ungefär samma logik som Piratpartiet körde med inför valet 2006. Med stor sannolikhet hade både vänster- och högeralliansen gått med på en ny arena, bara för att få makten.
Och om Arenapartiet skulle misslyckas med att ta sig in i kommunfullmäktige skulle skapandet av partiet i alla fall få upp frågan på den lokala politiska dagordningen och garanterat tvinga de andra partierna att ta ställning, eftersom de skulle veta att de annars kunde tappa avgörande röster. Precis det ser vi nu i fallet Piratpartiet - i och med att partiet har blivit en kraft att räkna med i årets Europaval så har de andra partierna tvingats att också engagera sig i internetfrågor.
Nästa kommunval är om ett drygt år. Än är det inte för sent för ett Arenaparti att kunna påverka utvecklingen inför det valet. Om partiet leds av rätt sorts personer (driftiga och vältaliga) är jag övertygad om att arenafrågan kan bli en oerhört viktig valfråga i Halmstad. Jag är HBK:are i exil och kan inte starta och driva ett parti i Halmstad. Vem tar upp stafettpinnen?
Artikelförfattaren bloggar till vardags på HBK i exil. Krönikan är en lätt modifierad sammansmältning av olika inlägg om Arenapartiet som har publicerats på bloggen.