IOGT-HÄB - en nykter analys v12
Himlen är Blås redaktionspanel om ifall Boråsmatchen betyder bottenstrid, mittbacksfrågan och konstgräs.
Veckans panelhönor:
Lars-Åke Englund, 23, redaktör HäB och obotlig optimist.
Peter Mikkelsen, 34, reformerad optimist.
Andreas Delshammar, 30, skribent som pendlar mellan extrem pessimism och försiktig optimism.
-----
6-0 i Borås och Halmstad blev utspelade efter noter. Trots våra förhoppningar inför säsongen, är vi ett lag för bottenstriden?
Lars-Åke: Först ska jag säga att jag inte såg matchen, men trots det är det inte kört efter två omgångar, hur uselt vi än spelat. Faktum är att lag genom tiderna förlorat stort och ändå placerat sig bra i tabellen (visst, fler är lagen som förlorat stort och åkt ut med dunder och brak).
Problemet är att vi jämför oss med Elfsborg som - hur gärna vi än vill förneka det - har sprungit förbi och ifrån oss sedan några år. Elfsborg slåss om guldet, vi om en mittenplats, så enkelt är det. Vi kommer igen, och vi kommer placera oss i mitten.
Peter: Jag blev rejält knäckt. Detta är tredje året i rad vi blir skoningslöst avklädda mot detta f.d. ängagäng. Dels hade jag nog trott att vi äntligen skulle begagna oss av en mer cynisk taktik i Borås, dels hade jag trott att spelarna skulle visa upp lite mer fighting spirit. Varför arbetar man som fotbollsspelare om man inte tycker att det är roligt? För det var vad HBK förmedlade i måndags, att det här är en enda plåga. Det krävs absolut en rejäl rannsakan i både tränar- och spelarled om vi ska slippa ännu ett skitår. Jag är trött på dem nu.
Andreas: Jag räknade med noll poäng mot Elfsborg och en storförlust. HBK är nog ett av få lag som åker till Borås med agendan att spela fotboll. Lägg till att HBK är osäkra på sin form och gjorde två byten i startelvan. Egentligen har vi ett bra lag, men vi skippar hela tiden att fixa till vår akilleshäl, försvaret. När HBK var som bäst hade vi en stabil backlinje, och en mittfältare som de flesta helst inte ville vara i närheten av. Om försvaret kan skärpa sig, då är vi inte ett bottenlag, men...
Det som kan rädda oss är att fönstret är inte stängt än och att vi kanske kan se över vår organisation.
HBK:s mittbackspar har varit en följetång de senaste åren. Det fanns en tid då Tommy och Zvirre var landets bästa par, men den tiden är förbi. Johnny kom ifjol och har tagit en av mittbacksplatserna, men vem ska komplettera honom?
Lars-Åke: Helst vill jag säga Richard Magyar, trots att jag nog bara sett honom spela i 20 minuter. Han kan gott få en match då och då, men ska inte vara den det hänger på. Gustafson är ju på väg tillbaka och gjorde inte bort sig mot Blåvitt förra året. Honom skulle jag gärna se som komplement till Johnny.
Det tar emot att säga det, men både Zvirre och Tommy är over the hill, och rutinen räcker inte när tempot saknas. Jag tycker att vi kör med Johnny och Zvirre till Markus är frisk, sedan ska han få spela sig till en plats - en chans han borde ha fått redan förra året.
Peter: Tommy har alltid varit en av mina största favoriter i HBK. Men de senaste säsongerna har han tyvärr inte varit i närheten av sitt gamla jag mer än glimtvis. Zvirre känns som ett bättre alternativ i dagsläget, men han har också sett sina bästa dagar. Jag instämmer med Lasse, förhoppningsvis kan Markus Gustafsson leverera - och få chansen! - i år. Och vi ser alla fram emot Magyars debut.
Andreas: Tommy och Zwirre var ett bra team, ena aggressiv och stark, den andre lite smartare och täckande. Om Lundberg skall vara huvudalternativet, då får man väl kolla på hans starka sidor och ta fram en back som fungerar bra med honom. Jag tror att Lasse anser att Zwirre och Johnny är för lika därav som Tommy är första alternativet. Lägger man då till att Zwirre får kort när han spänner bröstmusklerna...
En riktigt snabb och brytstark back vill jag ha, tills vi införskaffar oss en eller Magyar eller Markus blir en sådan, så vill jag se Zwirre med Johnny, skippar vi kamp på vänsterkanten, då kan vi inte skippa kamp i mitten. (Texas).
Under allsvenskans första två omgångar har vi sett ett antal matcher på så kallade gräsplaner (12 matcher, 15 mål), och ett antal plastplaner med veritabelt målfyrverkeri (4, 11). Skulle en övergång till konstgräs på arenorna hjälpa eller stjälpa den svenska fotbollen?
Lars-Åke: Konstgräset erbjuder i stort sett samma förutsättningar året runt, oavsett väder och vind, och på vissa orter är det helt enkelt för dåligt med växtdagar för att en riktig gräsmatta ska klara sig bra.
Hade matcherna kunnat spelas på sommaren kunde vi dock haft seriestart en månad senare än i år. I stort sett samma sak hade hänt om vi från 14 lag minskat med två lag istället för det motsatta. Det går helt enkelt att hitta andra sätt att förbättra förutsättningarna för fotboll.
Men visst, plastmattor skulle förbättra spelkvaliteten uppe i kalla Norden, inget snack om saken.
Peter: För en fem, tio år sen skulle detta ha varit en icke-fråga för en HBK:are. Men då Örjans en gång fantastiska gräsmatta nu har blivit en tragisk följetång med komiska inslag är det klart att plastgräs plötsligt har fått en annan lockelse. När flera klubbar dessutom höjer rösten för att Allsvenskan ska spelas höst-vår framstår konstgräset alltmer tydligt som det enda rimliga alternativet. Även om det förstås bär emot - om vi ändå spelar på plast, varför då inte ta steget fullt ut och bygga komfortabla inomhusarenor för att verkligen konkurrera med ishockeyn?
Andreas: I en perfekt värld, om man då inte tar hänsyn till att i en perfekt värld, där skulle det vara vinter, sedan vår med perfekta gräsmattor. Där skulle man ha flyttbar gräsmatta, dvs att man kan flytta ut den via räls till ett stort växthus, och sedan flytta upp en konstgräsplan. Men nu var det verkligheten vi pratade om, man spelar fotboll i England, som inte har så mycket bättre klimat, där spelar de fler matcher på planerna men har ändå bättre. Det hela handlar om pengar och vilja. Men en sak är säker, ju längre tid vi tillbringar med dåliga planer, ju mer kommer avståndet öka till resten av Europa.