Krönika: Ett riktigt svar i arenafrågan - tack!
Svaren från politikerna pendlar mellan okunnighet och nonchalans. Under tiden rustar övriga Europa och även Sverige. I Halmstad händer ingenting. Men det finns ett litet hopp.
Parma, Newcastle, 1860 München, Genclirbirgli, Benfica, Sporting, ja stormatcherna har varit många för HBK under senare år. Vid varje tillfälle är det nog många som trott att just detta är sista matchen vi får se "lilla Halmstad" i så här stora samanhang. Men nu är HBK återigen redo att möta ett internationellt storlag. Denna gång gästas Halmstad av en gammal bekant, förra årets Uefacupfinalister Sporting från Lissabon.
Har vi tur och får dispens av Uefa, kommer hemmamatchen spelas på Örjans Vall. Vid bortamatchen får vi "nöja oss" med att besöka stadens näst största fotbollsanläggning Estádio José Alvalade med plats för 52 000 åskådare (Benficas arena Estádio da Luz är större). Sportings nya arena stod färdig inför fotbolls-EM 2004. Som svensk supporter minns man med välbehag Sveriges öppningsmatch mot Bulgarien som spelades just på denna arena. Med en helt obeskrivlig känsla sjöng man unisont ”in med bollen i mål” tillsammans med 20 000 andra svenska supporters. Landslaget svarade med att göra hela 5-0, ja ni kommer säkert ihåg själva.
Portugal satsade väldigt mycket på nybyggda arenor inför fotbolls-EM. Sju byggdes från grunden och tre totalrenoverades. Totalkostnaden lär ligga på otroliga 389 miljoer euro! Det är kanske lite orättvist att jämföra Örjans Vall med Estádio José Alvalade, Halmstad och Lissabon. Men många av de nybyggda arenorna finns i städer med Halmstads storlek.
Städerna Faro och Loulé vid Algarvekusten har 42 000 respektive 12 000 invånare och lät bygga en arena, Estádio Algarve, med plats för 30 000 sittande åskådare (det var här Sverige spelade mot Holland). I Leiria med 43 000 invånare byggdes en ny arena med plats för 30 000 sittande åskådare. I Aveiro totalrenoverade man en gammal arena till en ny toppmodern med plats för 30 000 sittande åskådare, staden har 55 000 invånare. Gemensamt för dessa småstäder är att kommunen står som ägare till respektive arena.
Portugal är ett av Europas fattigaste länder. Här satsar man allt för att inte bli en bakgård i det nya Europa. Det byggs motorvägar och hus överallt, det får bära eller brista. En sak kan man onekligen slå fast – fotbollsarenor står högt i kurs!
Är det bara i Portugal man bygger nya arenor? Absolut inte. Vi känner till att våra scandinaviska grannländer Norge och Danmark kligger långt före Sverige. Men det börjar hända saker även här. Särskilt på Västkusten. Helsingborg har en nyrenoverad och modern arena, Borås Arena invigdes för några månader sedan, i Göteborg har man tagit beslut om en ny toppmodern arena för fotboll och i Malmö gör man det snart.
Borås Arena kostade 117 miljoner kr att bygga och har redan varit en ekonomisk succé. Sponsorintäkterna för Elfsborg har ökat från 15 miljoner kr förra året till 23 miljoner kr i år. Då är ändå inte pengarna man fick för att köpa in Anders och Mathias Svensson medräknade (15 miljoner kr). Publiksnittet för Boråslaget har med den nya arenan ökat från 6 000 förra året till 11 000 i dagsläget. Lägg därtill att biljettpriserna ökat så förstår man att en bra arena nödvändigtvis inte är en förlustaffär.
- I september i fjol förstod vi inte riktigt vad den nya arenan skulle innebära. Nu tittar vi redan på nästa år, säger Elfsborgs klubbchef Thomas Nyberg till Borås tidning.
Ägarna av Örjans Vall, Halmstads kommun, har i dagsläget varken mål eller vision när det gäller arenans framtid. Så har det varit sedan i höstas då de tidigare avsatta pengarna tog slut. Med anledning av detta skrev vi en insändare i Hallandsposten i mars månad där vi ville ha svar från politikerna vad de vill med Örjans Vall.
Efter en rundringning bland Halmstads politiska partier kan vi konstatera att vi fortfarande inte fått svar på vår fråga. (Se annan artikel.)
Svaren gav en liten fingervisning om man ville ha en framtida arena på Örjans Vall eller Sannarp. Annars var inte mycket till svar man fick. Förhoppningsvis har partierna mer att komma med i arenafrågan när de i höst fastställer sitt valprogram inför nästa års val.
Örjans Vall
Men vad finns det idag som talar för en ny modern fotbollsarena i Halmstad? Är allt bara nattsvart? Kanske inte. En intressant sak framkom vid rundringningen. Lars-Roland Broström (m) ger en hint om varför politikerna just nu tvekar i arenafrågan.
- Jag tror inte det finns något parti som vill avsätta pengar på Örjans Vall så länge vi inte vet hur det slutar ekonomiskt med Arenahallen.
När intervjuerna med politikerna gjordes visste man inte hur det hade gått med finansieringen av arenahallen. Nu vet vi bättre.
- Jag kan konstatera att det finns ett klart och positivt intresse för Arenahallen. Vi har fått positiv respons och det är mycket glädjande, säger samhällsbyggchefen Tommy Palm till HP. Vem vet. Kanske just detta besked banar väg även för ett arenabolag för en ny fotbollsstadion i Halmstad.