GAIS - HBK 1-1
Två forna svenska mästare. Två lag vars identitet, åtminstone inifrån, fortfarande andas Allsvenskan. Men den krassa verkligheten är plågsamt hård och dagens två kombattanter – GAIS och HBK - är i dagsläget långt ifrån all form av praktglans. Två lag vars historia påminner om svunna tider, men som numer slåss för sin överlevnad i svensk fotbolls näst högsta serie.
Fredagskvällens match på Gamla Ullevi där sensommarvärmen fortfarande fanns närvarande (ja kanske inte 90 minuter) var den första på två veckor för båda lagen efter ett kortare landslagsuppehåll. Bortamatcher mot GAIS framåt hösten brukar vara en tradition för HBK:s del och det har inte alltid inneburit positiva minnen. Många gånger har Klubben åkt till Göteborg i jakt på tre viktiga poäng men stött på besvär. Senast (2018) gick Bollklubben segrande ur striden med uddamålet men 2016 är vi flera som minns hur det allsvenska avancemanget – och då framförallt direktplatsen – gled oss ur händerna när Rexhepi & co. besegrade oss en kylslagen Göteborgskväll.
Magnus Haglund mönstrade en sedvanlig 4-4-2 uppställning med RWP och Boman längst fram samt Ahlstrand och Boakye på kanterna. Försvarsmässigt gavs Alexander Berntsson en plats bredvid Ante G och på högerkanten valde Haglund rutinerat när Westerberg gavs speltid framför Edvin Kurtulus.
Motståndaren GAIS har, likt många andra säsonger, varit en besvikelse och parkerade inför matchen strax ovanför kvalstrecket i tabellen. Innan uppehållet hade det dock blivit två raka segrar och med nya tränaren Tomas Erixon på bänken var frågan om den positiva formen skulle fortsätta?
Matchen börjar trevande men efter fem minuter får Karl Bohm bollen strax utanför straffområdet i en central position. Avslutet är bra och hårt men inte tillräckligt vinklat och med en halvt avancerad parad kan Malkolm Nilsson avvärja skottet.
GAIS inledde bäst men efterhand tog HBK över bollinnehavet. Det var dock klart tydligt att det är två lag med stora problem att skapa eget anfallsspel som möttes och den resterande delen av halvleken avlöptes utan några större målchanser värda att notera.
Den andra halvleken gav inga tecken på en mer underhållande utveckling, men efter dryga timmens spel började det sakteliga spraka igång. Thomas Boakye skaffar sig utrymme på högerkanten och driver in i straffområdet. Han hittar i sin tur Rasmus Wiedesheim Paul snett inåt bakåt som tar emot och ges chansen till avslut från nära håll. Något ur balans blir dock avslutet lagom svårt att behandla för målvakt Marko Johansson som är snabbt uppe med båda nävarna i luften. Fyra minuter senare är det farligt på nytt, men denna gång på motsatt planhalva. En frispark från mittplan lyftes in mot HBK:s straffområde och i försöken till att rensa undan bollen påbörjades en mindre form av oreda, i direkta termer uttryckt som flipperspel. Bollen nickas småningom ut av Ante G, men inte bättre än att Carl Nyström kan drämma till bollen. Med en klassisk strumprullare ser GAIS-backen till att göteborgarna tar ledningen i matchen, och återigen denna säsong befinner sig Bollklubben i underläge sent in i matchen.
HBK försöker driva upp tempot och det är framförallt RWP som bidrar till det mest kreativa offensivt. Bland annat har han ett bra avslut från höger i straffområdet men Johansson kan rädda med en snabb fotparad. Det dröjer dock enbart tio minuter innan matchen återigen är utjämnad. Med ett läckert chipplyft skickar Joel Allansson in bollen centralt i straffområdet och på den löper RWP. Densamme tar emot bollen och skjuter ett skott som räddas av målvakten. Returen blir hög och tas omhand av samme RWP som med en lobbnick kan placera den förbi GAIS-försvaret fram till 1-1.
HBK skapar mest i slutskedet och Boman är allra närmast att bli frälsaren på tilläggstid. Inlägget från höger blir perfekt och Boman kommer upp på äkta Boman-manér, men lyckas inte få bollen innanför den vita målramen.
Matchen slutar oavgjort och hade HBK varit lite mer kreativa, haft den där slutgiltiga desperationen, hade det mycket möjligt kunna blivit mer än en poäng. Inte helt orättvist ändå delas potten jämlikt denna kväll vilket innebär att de forna svenska mästarlagen fortsatt är i allra högsta grad indraget i bottenstriden.