Lagbanner
Krönika: Akademin
Mot ett bättre 2020, gott nytt år alla Bollklubbare!

Krönika: Akademin

Strategi snarare än garanti?

HBK belönas återigen med högsta betyg (fem stjärnor) för sin akademi vilket så klart är roligt och bra. Men vad innebär egentligen detta och vad är det som betygsätts i certifieringsmodellen? På Tipselit.se står:

Verksamhetsområden Antal frågor Maximal poäng
A Värdegrund och mål med Akademin 7 140
B Spelarutbildning 14 365
C Ledarorganisation 21 735
D Faciliteter 3 90
E Skolsamverkan 5 105
F Samarbete andra klubbar 2 65
Totalt A-F 52 1500
G Sportsliga resultat av Akademin
Totalt A-G

Området G är en resultatdel och har inget poängtak utan är avhängigt hur många av de spelare som tillhört klubben i minst ett år i åldrarna 12-19 år och som debuterat i elitsammanhang och fortfarande är aktiva på elitnivå, dvs landslag, Allsvenskan, Superettan eller motsvarande nivå utomlands samt Division 1 i Sverige.
 
För att nå upp till fem stjärnor krävs 2 500 poäng. Av HBK:s totalt 2 874 poäng har 1 622 erhållits inom verksamhetsområde G vilket framgår vid en närmare granskning. Bäste ”poängplockare” hos HBK är Sead Haksabanovic med 126 poäng tätt följd av Dusan Djuric på 120. Men att driva en ”lönsam” akademi är troligen svårt. Av de 40 namnen av idag aktiva spelare på HBK-listan kan jag räkna till sex som klubben, enligt vad jag känner till, fått någon högre ersättning för när de lämnat: Valmir Berisha, Dusan Djuric, Peter Larsson, Sead Haksabanovic, Gabriel Gudmundsson och Eric Smith.
 
Att det heller inte finns något direkt samband mellan en framstående akademi och sportslig framgång blir också ganska tydligt när man studerar resultatet av certifieringen 2019. Det mest klockrena exemplet är Brommapojkarna som är överlägsen tvåa efter Malmö FF och långt före allsvenska storlag som AIK, Göteborg och Norrköping. Samma BP som återigen fallit fritt genom serierna och nästa säsong är i Division 1. Mästarna Djurgården återfinns först på 10.e plats och tabelltrean Hammarby på elfte.
 
Av våra halländska konkurrenter får Falkenbergs akademi 3 stjärnor och Varbergs 2, men båda lagen återfinns som bekant i Allsvenskan 2020. Som nybliven trea i Halland får HBK trösta sig med att för fjärde året i rad belönas med fem stjärnor och en bibehållen åttondeplats i ”certifieringsligan”.  
 
För mig säger resultatet av certifieringen kanske mer något om vilken verksamhetsstrategi klubbarna har valt snarare än att det skulle vara någon slags garanti för att i framtiden nå toppen av svensk elitfotboll. BP hade t ex länge landets bästa akademi men verkar aldrig haft någon uttalad ambition om att etablera sig i högsta serien utan har accepterat sin roll som talangfabrik.
 
Självklart handlar det också om ekonomi och i HBK fyller akademien en viktig funktion även av den anledningen, kanske speciellt med tanke på den rådande situationen. Men samtidigt finns här också en uttalad ambition om framtida allsvenskt spel och för att få ihop den ekvationen kommer det inte att räcka med enbart talangutveckling. För de senaste årens uppgradering av akademien har inte sammanfallit med ökad sportslig framgång, vilket i och för sig också kan vara följden av ett mer långsiktigt strategiskt val.
 
Förbättrad scouting måste också till men även att se till att i större utsträckning kunna behålla spelare eller åtminstone få betalt för de spelare som lämnar. Och vad gäller dessa bitar går det väl idag, med HBK:s nya styre, ändå att känna en viss tillförsikt.

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2019-12-30 21:30:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK