Snabba cash
Nya uppdrag väntar för HBK:s egen JW?
För att få ihop sin budget för 2019 behöver HBK öka sponsorintäkterna med 43 procent, från 14 till 20 miljoner. Är det möjligt? Sponsringsexperten Uno Grönkvist svarade med viss tvekan "ja" i en artikel i Hallandsposten nyligen.
Av de 14 miljoner som HBK förra året fick in på sponsring och reklam återstod bara hälften när olika omkostnader var betalda. HBK:s säljare Glenn Silverholt säger i HP:
”Fotboll är idag en affärsdrivande verksamhet och jag tror folk har förståelse för att bra säljare kostar pengar. Jag sitter på mycket kontakter och sedan 2012 har vi ökat sponsorintäkterna från 8,7 till 13,9 miljoner, så vi har gjort ett hyfsat jobb."
Men det finns de som har en helt annan bild. Nyligen var elitklubbarnas ekonomiska läge på tapeten runtom i Sverige och landets mest omtalade expert på fotbollsekonomi Kristof Vogel gästade bl. a podcasten 3-5-2 för att diskutera ämnet. Men han hade även tid att för Himlen är Blå:s räkning ta sig en titt på Bollklubbens två senaste årsredovisningar. På sin blogg den osynliga handen har Vogel tidigare skrivit om HBK:s ekonomi. Här är hans utlåtande om utvecklingen sedan dess:
”Det framgår att det stått helt stilla vad gäller ökningen av de kommersiella intäkterna som HBK själva kan påverka (publik och sponsorer). Jag har jämfört med 2012 som också var ett superettanår. Det som sticker ut är de “övriga kostnaderna”. De verkar alltid ha varit höga i förhållande till intäkterna. Det begränsar utrymmet för det man kan spendera på spelartruppen och försvagar resultatet avsevärt. Om HBK fortsätter drivas som klubben har gjorts de senaste tio åren så kommer det rimligen se ungefär likadant ut igen om sex år. Med skillnaden att intäkterna från sändningsrättigheterna är högre då. Men det är de ju för alla lag.”
HBK:s senaste säsonger i Superettan - kommersiella intäkter i Mkr
2012 | 2016 | 2018 | |
Komersiella intäkter | 18 808 | 17 724 | 17 270 |
Varav publik | 5 208 | 5 048 | 4 222 |
Varav sponsring | 13 600 | 12 676 | 13 048 |
Enligt årsredovisningarna har de kommersiella intäkterna tvärtom minskat jämfört med 2012 och den rena sponsringen var under fjolåret närmare 13 Mkr än de 14 som Silverholt uppger. Tar man hänsyn till inflationen under tidsperioden (ca 4,5 %) så blir skillnaden så klart ännu större än vad tabellen visar.
Uno Grönkvist räknar i HP upp en rad ingredienser som ökar förutsättningarna för att locka publik och sponsorer, såsom underhållning och inramning vid matcherna, aktivare marknadsföring, en förbättrad hemsida och större aktivitet i sociala medier.
"Inte minst är det viktigt att ledningen är öppen och transparent mot supportrar och sponsorer. Det behövs också lidelse och engagemang från Halmstadbornas sida, vilket ofta saknas. Finns det en lokal uppslutning så kommer både publiken och sponsorerna, men då måste förstås klubben leverera. Det är trots allt fotbollsresultaten som är avgörande”
Här berörs två faktorer som jag tagit upp ett flertal gånger genom åren, senast i förra veckan: Klubbens kommunikation och Halmstadsbornas engagemang, så klart tätt förknippade. Här har HBK stor förbättringspotential vad gäller att ge supportrarna den information som de mest efterfrågar. ”I vått och torrt” ska inte bara gälla när man behöver stöd och hjälp. Däremot har en ökad aktivitet märkts av i sociala medier under våren, framför allt kopplat till satsningen på BLÅ. Men tittar man på HBK:s hemsida så saknas t ex lista över sponsrande företag. I Hallandsposten säger Glenn Silverholt att detta ska redovisas men att det fallerat på grund av att man gjort om webben. En märklig argumentation då denna förändring skedde redan under fjolåret.
I HP framgår också att det inte är troligt att nationella företag ska sponsra HBK, med tanke på att det finns flera klubbar i närområdet som ligger i Allsvenskan och som har både större publik och nyare arenor. Och även om det på senare år framkommit att nya arenor också kan dra med sig kraftigt ökade kostnader så är arenafrågans hantering för mig själva symbolen för HBK:s sportsliga nedgång under det senaste decenniet.
Kommer då HBK att lyckas hitta de nya sponsormiljonerna under året och dra in cashen som behövs? Jag tror det blir tufft, för just den kreativitet som Uno Grönkvist talar om i Hallandsposten tycker jag till stor del har saknats under ganska lång tid. En fördel kan dock vara att man breddat sin verksamhet utöver herrlaget i fotboll. Men besöket på Örjans vall i lördags gav också en indikation på att det saknas en effektiv säljorganisation när det väl är dags för evenemang. Dålig koll på priser och för få kortterminaler gjorde att köerna redan timmen innan match växte, trots att det var ganska få kunder på plats.
Då är det nog troligare att det hittas andra lösningar, vilket klubbchefen Tony Karlsson också menar i HP:
"Vi överväger att aktivera Snöbollen igen. Det kan antingen göras genom att vi säljer befintliga aktier eller genom nyemission, men vi behöver ha ett innehåll som kan attrahera till att satsa på klubben"
Han berättar vidare att flera nya långsiktiga samarbeten börjar ta form. Ett handlar om ett förlängt och utökat samarbete med Puma, som sträcker sig över perioden 2020-2025. Från 2020 inleds också nya samarbeten med privata fastighetsbolaget Cityfastigheter i Halmstad och sportkedjan Sportringen (vilket ersätter dagens avtal med Intersport).
"Denna typ av större samarbetsavtal kommer att vara avgörande för att HBK över tid ska kunna vara konkurrensmässiga och ett stabilt lag i Allsvenskan"
Det är så klart bra. Men som jag förstår det är det bara avtalet med Cityfastigheter som är helt nytt och ganska rejält ökade sponsorintäkter blir nog en absolut nödvändighet om HBK på allvar ska kunna öka sin konkurrenskraft gentemot andra föreningar - och inte bara kämpa för sin överlevnad.