Hectors veckobrev - Sista brevet | Tack Stefan Hector!

Hectors veckobrev - Sista brevet | Tack Stefan Hector!

I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.

Veckobrev - Sista veckobrevet | Tack Stefan Hector!
Idag är det redaktionen som skriver veckobrev. Årets tredje brev efter omstarten av kyrkoåret som publicerades igår blev en hyllning från Stefan H till Stefan J. En hommage, som Stefan tydligt förklarade kommer från franskan och betyder en hyllning, en akt av vördnad och respekt. Det är också denna hyllning som avslutar serien Hectors veckobrev. Vackert, speciellt då Stefan kraftigt motsatte sig mitt försök (Linus) att byta rubriken till ”Vad hände med Stefan?”. Allt har nog en mening och hommagen till Stefan J fick stå kvar.

Igår 26/11 flyttade Stefan Hector hem till en rödvit himmel och därmed avslutas hans krönikeserie Hectors veckobrev.
 
1. Kyrkoåret
Det nya kyrkoåret hann inte starta men advent är i antågande. Förra året skrev Stefan vid samma tid. ”Och då möts vi av nya tider. Ett nytt Kyrkoår. En ny säsong. Nya lag. Nya spännande lag. Nya spelare och lugna dagar med förväntan och drömmar inför en kommande ny säsong.”
 
Och inte slipper ni undan lite mer biblisk information trots att det är vi som skriver avslutningsbrevet. På Wikipedia läser vi om namnet Stefan som kommer av Stefanus. Namnet kom att bli vanligt i kristen tradition efter den förste kristne martyren Sankt Stefan som stenades till döds i Jerusalem ca år 35 e.kr. Stefan vars namn betyder 'krönt, bekransad', men inte i religiösa sammanhang utan i samband med idrott och olika tävlingar i det förkristna Grekland.
Kopplingen till det religiösa och till idrotten finns där, lika självklart som i alla Stefans texter.

2. Stefan Hector
Så här beskrev sig Stefan när han deltog i Vulkanpanelen 2011.
Stefan Hector har en blandad idrottslig bakgrund inom fotboll, friidrott och basket. Inom fotbollen blev Degerfors tidigt det största och 1951 tog han som fjortonåring tåget till Stora Valla för att se sin store idol Olle Åhlund spela fotboll. Olle var helt enkelt alltid bäst på sin position bakom anfallet enligt Stefan. Hans senaste år har han spenderat som en glad pensionär efter att under sin yrkesverksamma karriär arbetat som högstadielärare i Arvika med huvudämnena Religionskunskap och Historia i 40 år. Stefan ägnade mycket tid till Degerfors fotbollslag på olika sätt och för er på Vulkansidan är han känd för sina veckobrev.  

Och många brev har det blivit.

3. Följeslagare
Även om vi aldrig träffat Stefan fick jag (Linus) följa med honom på samma väg i närmare 10 år här på sidan. Han skickade sina veckobrev och vi har publicerat dem. Vi har inte varit eniga om innehållet alla gånger, haft kontakt över mailen och det har hänt otaliga gånger att Stefan legat på när publicering inte skett snabbt nog. Han var nogsam med sina brev. Själv såg jag brevet som ett välkommet tillskott till den rödvita samlingen här på Svenskafans. Precis ett sånt brev som passar för en sida, av fans, för fans. Det rödvita hoppet! Dessutom gav brevet mig andrum när den egna orken att skriva inte infunnit sig. Ett brev med egna tolkningar och alltid med det senaste från veckan som gått.  

4. Truppen
Nu kan vi bara fråga oss vad Stefan tyckt om vårt nya tränarpar, vad han tänkt om återkomsten för Sebastian Olsson och om Östersunds degradering till Superettan. Om erbjudna nya kontrakt och spelare som inte fått förlängt. Det får vi aldrig veta, men väl kan vi veta att han hade haft åsikter och han hade delat dem. För oss är det också solklart att han kommer fortsätta följa rödvitt och författa brev från platsen där ovanför molnen. För rödvitt hade en speciell plats i Stefans hjärta. Det märktes på hans brev.   

5. Vi vill bara tacka
Vi vill tacka Stefan för all tid han lagt ner för att informera mängder av DIF supportrar runtomkring i vårt avlånga land med sina tankar och intryck kring laget i sitt hjärta.
 
Hans barnbarn Sara låter hälsa att "han var så stolt över att få vara en del av DIF på detta sätt och fotbollen var hans liv." Och vi är glada att vi också fick vara en del av det.
 
Degerfors lever vidare tack vare eldsjälar som Stefan.

Vi vill avsluta med ett citat från tidigare veckobrev, med text från Stefans egen husgud Johan Ludvig Runeberg.
"Vi såg ett lag som kunde allt,
blott ej sin ära svika.
Vi såg ett gäng som stred för allt
och segrade tillika."

och ett Heja Rövitt! som han alltid avslutade breven med.

Tack för allt Stefan och vila i frid.
/Vulkanredaktionen (genom Gustav och Linus)

Veckobrev 3 | Hommage till Stefan Jacobsson
1. Kyrkoåret.

"När vintermörkret kring oss står
då gryr på nytt vårt Kyrkoår".
Den gamla Adventspsalmen är en naturlig inledning på det nya Kyrkoåret som nu nalkas.
 Vi har ju olika år. Vi har Kyrkoår med start fötrsta Advent. Vi har kalenderår med start  första januari. Vi har kanske "Väderår" och vi har bondepraktikans gamla "bondeår" men frågan är  ju förstås om inte vårt fotbollsår, vårt Superettanår ändå inte känns som det viktigaste.
Kyrkoåret är inte bara till för att minnas vad som hänt för länge sedan utan även  för att göra detta närvarande och levande.
Första Advent  inleder Kyrkoåret och ordet Advent från det latinska Adventus betyder ankomst  och ger med allt ljus en föraning om vad det handlar om. Första Advent är inte bara kyrkans nyårsdag utan även en dag som ger förhoppningar inför det kommande året både i kyrkligt och i världsligt sammanhang och kanske även i vårt Degerforssammanhang.
Vi hänger upp våra Adventsstjärnor, vi tar fram Adventsljusstaken och ser fram emot ett nytt förhoppningsfullt Kyrkoår.
Mitt i mörkret tänder vi hoppets ljus som sedan brinner allt klarare genom Adventshelgerna. Med full kraft strålar sedan ljusen i julens glädje.
 "Ett kyrkoår begynner,
 vi tänder väntans vita ljus.
 Nu ljuder åter glädjesånger
 i helgat rum till orgelbrus".
Adventus! Men vem kommer? Vems ankomst handlar det om?
På första söndagen i Advent hyllas Jesus Kristus som konungen av Davids hus som rider in i Jerusalem. Det är konungen i ett rike som inte är av denna världen som kommer. Det är konungen i Guds rike som kommer. Adventus Domini betyder Herrens ankomst.
Det är kyrkans stora jubeldag. Traditionen har  här tagit en av påskens texter, Palmsöndagens berättelse om Jesu intåg i Jerusalem och ställt den här vid Kyrkoårets början.
Meningen förstår vi. Han som red  in i Jerusalem kommer på nytt. Herrens drar in i sin kyrka såsom han  en gång drog in i Jerusalem. Det som skedde vid Jesu intåg i Jerusalem sker igen. Här kommer Kristus själv för att begynna sitt verk på nytt.
"Kristus drar fram genom decembermörkret, fram över de höstblanka isarna och de svarta åkrarna och möts av församlingens lovsång, Hosianna Davids son! Välsignad vare han som kommer i Herrens namn", skriver "vår biskop".

2. Degerfors IF.
Hur behandlar Degerfors IF en tränare som i tre säsonger i 90 seriematcher i Superettan, sett till att laget ständigt befunnit sig  på övre halvan efter att tidigare år åkt upp och ner i tabellen?
Jo! Erbjuder denne tränare vars kontrakt går ut ett nytt sådant, Men endast ett 1-årskontrakt skyllande på ekonomin.
Vilka signaler ger detta? Vilket förtroende uttrycker detta och vad vill man? Vad är man egentligen ute efter? 
Hur bra måste man vara för att duga i Degerfors IF?
För en supporter är detta obegripligt! Speciellt när sportchefen själv  fick tränarkontrakt först på 3 år och sedan ytterligare 5 år.
Då var det inga problem med ekonomin.
Och alla vet hur det slutade.
Hur bra skall man vara för att duga i Degerfors?
Dessutom handlar det om  en tränare som mycket tydligt uttryckt vad han ville nämligen att få fortsätta och avsluta sitt framgångsrika arbete. Och som denne tränare säger:
"Jag har varit naiv, trodde att man på något vis var nöjda med oss men icke".
Nu har denne tränare "tvingats söka andra vägar och andra platser där han  blir uppskattad och får erbjudande  om ett kontrakt med 3+2 år och en avsevärt högre lön. Men ändå. Det var ju inte det han ville. Han ville ju vara kvar!
Hans avskedsord är väl värda att ta vara på:
"Jag kommer att sakna Degerfors IF med allt vad det innebär. Att bo här, leva här och har haft förmånen att ha ett  enormt bra team runt mig och fantastiska spelare".

3. Nygamla tränare.
Degerfors IF meddelar att nya tränare har utsetts och att det handlar om två tredjedelar av den förra tränatrojkan, nämligen Tobias Solbverg och Andreas Holmberg. Men varför i all världen då inte den ledande i denna tränartrojka Stefan Jacobsson. 
Nu blir denna härva alltmer obegriplig. Nu måste man mer eller mindre tro på annat än sportsliga skäl, Nu verkar det handla om  motsättningar på ett annat plan.
Vilka bestämmer? Vilka leker Gud Fader själv och står ovanför alla krav på mänskliga relationer? Vilka bollar med olika människoöden och styr allt efter sin egen pipa?
Enda trösten i denna härva är att Stefan Jacobssons ande fortfarande kommer att vila över tränarskapet i Degerfors. Det är ofrånkomligt.
Tobias och Andreas har i tre år gått i lära hos sin mästare. Är inskolade i hans spelsystem och spelintentioner. Och bör vara kompetenta att utföra mästarens intentioner. Det kan vara den enda trösten för både laget, spelarna och oss supportrar.
PW säger något på sätt och vis belysande och  avslöjande:
"För mig har det varit rätt givet att  Solberg och Holmberg skulle ta över  någon gång som huvudtränare i Degerfors." 
Och detta yttrande förstärker ytterligare tanken att "hela soppan" var uträknad från början även om det hela kanske gick fortare än beräknat då Stefan J såg sig tvingad att lämna klubben "i förväg"..
Även Johan Hedlund i VF är inne på detta då han skriver
 "Både Holmberg och Solberg har varit medvetna om att de här planerna har funnits hos sportchefen Patrik Werner, men inte att det skulle bli verklighet redan nu".
Det bli allt tydligare hur  man lagt upp strategin för att "få bort" Stefan Jacobsson och ersätta honom med Solberg/Holmberg.
I ytterligare en artikel skriver VF under ribriken "Köper inte Degerfors förklaring" framkommer ännu mer kring det "genanta" tränarerbjudandet till Stefan Jacobsson  från klubbens sida.
Skribenten Johan Ekberg redogör först korrekt för vad som har hänt och fortsätter därefter med:
"Men det känns som om det ligger en död hund begraven  i hela tränarfrågan".
Han skriver vidare:
 "Patrik Werner sa själv att man helst av allt  sett en lösning kring 2020 där även Stefan Jacobsson funnits kvar, det förstår jag sett till argumenten jag listade",
"Och jag har väldigt svårt att köpa varför det inte blev fallet" skriver VF och fortsätter med:
"Förklaringen att det handlade om ekonomin känns som en förklädnad av något annat".
Med samma logiska argumentation fortsätter skribenten att söka en rimlig förklaring och säger bl a 
"Jag har svårt att se någon annan förklaring än att det helt enkelt fanns många olika viljor i Degerfors organisation"
"Min teori delvis baserad på viskningar från folk med koll:
"Vissa ville ha Jacobsson kvar, andra ville se en annan lösning".
Den ärlighet, den rakryggade  karaktären, den sympati som saknas från Degerfors sida visar i stället Andreas Holmberg upp då han säger:
"Vi har haft  tre oerhört fina år  och faktiskt väldigt lyckade år tillsammans. 
Det är de första åren i min tränarkarriär  som jag haft tillsammans med honom (Stefan Jacobsson) och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag känner fortfarande lite vemod över att behöva säga  hej då".
"Det känns väldigt tudelat" säger Holmberg.

4. Stefan Jacobsson för sista gången.
Samma rakryggade inställning visar huvudpersonen Stefan Jacobsson själv upp.
då han säger:
"Det är ett jobbigt uppbrott efter en lång sejour. Det känns  lite sorgligt och vemodigt, Jag meddelade truppen idag också. När man tänker på relationerna man har med  tränarteamet och spelarna som man kommer väldigt nära, känns det både tråkigt och jobbigt".
Men han säger bl a också:
"Jag är väldigt tacksam för de sex åren jag  fått vara här i olika roller.
Det har varit bra år  och jag är tacksam för att jag fått vara här och haft en progression ändå med laget och ett fantastiskt tränarteam".
Stefan fortsätter:
Sen är det hela den här resan vi har gjort jag, Tobias Solberg och Andreas Holmberg. 
Första året när det var svångrem  och livrem och urusel ekonomi, ändå klarar vi av att bygga laget på ett väldigt bra sätt. Vi har hela tiden fått en utveckling trots att vi hela tiden har tappat spelare. Vi har haft dåliga perioder men ändå klarat av att kämpa oss tillbaka".
Vi gratulerrar nu Stefan J till att han fått  den trygghet han inte fick i Degerfors. Nu blir det GAIS med ett gediget kontrakt på 3+2 år. 
"Som tränare står man  helt själv och ensam om det går dåligt och får man inte mer är ett år som erbjudande så är man väldigt utlämnad. 
Allt har gått riktigt fort men det ska bli riktigt kul att få komma in och försöka vända skutan i GAIS", säger Stefan.
Han menar att det som är skönt  och som var avgörande  är att GAIS var villiga att satsa och framförallt satsa långsiktigt då man erbjuder 3 plus 2 år.
"Långsiktigheten  plus att de är medvetna om att de tar tid att vända en negativ trend och att de ser på det med en femårsplan, gör att man blir glad," säger nye tränaren.
Man imponeras av GAIS,/ vår kommentar./
Dock  medger Stefan J att det är med dubbla känslor han lämnar Degerfors. IF.
Stefan får själv avsluta med orden:
"Jag trodde att jag skulle vara kvar i minst två år till men så blev det inte. Det är ingenting jag går omkring och är bitter över utan så här är det i fotbollsvärlden och allt som händer har en mening",
Fina rakryggade ord av Degerfors främste tränare på många år.
Därmed lämnar vi, dock med sorg i hjärtat, kapitlet Stefan Jacobsson och Degerfors.
Det han gjort för Degerfors IF är ovärderligt. Han har skapat en trygghet en stabilitet för klubben som inte funnits på länge och som supporter har man också känt och upplevt  denna trygghet. Det har varit många "lugna dagar".
Tack Stefan!

5. Degerfors Karlstad 1-1.
Det handlade om ett Karlstadlag ett blandat lag med spelare från United och KBK.
Mitt i allt spelar Degerfors sin sista match för året, en träningsmatch på konstgräsplanen.och glädjande nog var det nyförvärvet Villiam Dahlström som med en klack gjorde Degerfors mål.
Annars var  det tydligen en typisk träningsmatch, en november match som Andreas Holmberg säger.
Degerfors tränar veckan ut och sedan är det uppehåll fram till nästa år.
Därmed kanske "slutet gott och allting gott".

6. Truppen.
Degerfors satsar. Nu kommer Sebastian Ohlsson tillbaka, han som kan slå en genomskärare rakt igenom leden precis som han gjorde i Ljungskile 2016 då Gowend Haidar tag hand om bollen och lurade hela försvaret och satte dit bollen.
Sebastian är en klar förstärkning.
 Det är sådana spelare som behövs. spelare som dominerar på mittfältet och styr och ställer- Men hur blir det nu ,med Christos Gravius som ju är samma typ a spelare? Christos är ju ett AIK-län
Det är en bättre Sebastian som kommer tillbaka nu med allsvensk rutin och som han själv säger "hungrigare än  någonsin".
Hoppas nu att Erik Björndahl, Oliver Ekroth och Erik Lindell ser detta som en satsning från Degerfors sida och stannar kvar.
Inte oväntat lämnar Viktor Götesson klubben då hans kontrakt går ut. Viktor hade en bra början med mycket spel men målskyttet ville sig inte för skyttekungen. Denna säsong har det varit magert m,ed speltid, Oliver Nilsson och Mattias Özgun lämnar också mycket på grunda av skador.
Men det viktiga spelarna är fortfarande kvar som Erik Björndahl, Oliver Ekroth och Erik Lindell.  Hoppas det så förbliver. Vi behöver denna trio i högsta grad.

7. "Ekonomisk kris".
"Det är ingen ekonomisk kris i Degerfors heter det nu sedan Stefan Jacobsson har gått.
"Jag tycker det har blivit lite snedvridet, att det målats upp som en ekonomisk kris vilket det inte är" säger nu  sportchefen i Degerfors.
Men Den största garanten för en god fortsättning,sportsligt och därmed också ekonomiskt "dribblade man ju bort" och skyllde på ekonomin. Än tydligare framgår det att Stefan Jacobssons avgång var "uträknad". Vi säger precis som Johan Ekberg  i sin krönika i VF: "Köper inte Degerfors förklaring". 

Avslutning.
Nu uppehåll och vila för hela laget , hela truppen. 
Vi ser fram emot en positiv fortsättning och önskar Tobias Solberg och Andreas Holmberg lycka til inför 2020.l.
Heja Rövitt!

Veckobrev 2
Vemod och sorg i Degerfors.

1. Kyrkoåret.
Den långa trefaldighetstiden är slut och Kyrkoåret går mot sin avslutning. och den sista söndagen, Domsöndagen stundar.
Denna dag, domsöndagen, har sitt speciella  tema. Det handlar om Domen och den yttersta domen med "Människosonen" som domare, men det handlar även om Hopp och Seger med Kristi återkomst och den slutliga segern över det onda.
Domsöndagen är den sista söndagen i Kyrkoåret och följaktligen handlar det om tidens slut och Jesu återkomst.
Denna kombination med den yttersta domens till synes hårda innebörd  med domens allvar och samtidigt med samma dags firande  av Kristi återkomst och segerns glädje kan sägas  prägla Kristendomens förlåtande grundtema.
Söndagarna vid Kyrkoårets slut binds samman temamässigt med söndagarna vid Kyrkoårets början- Advent.
Psalm 314 vers 4 med orden "Den ljusaste dag som i  världen har grytt" markerar Domsöndagens betydelse och framhäver  att det är Ljuset, Hoppet och Kärlekens seger det handlar om, mer än om domen.
På något sätt  är det harmoni i indelningen av vårt Kyrkoår- Året som inleddes med den förväntansfulla Adventstiden med ljus och värme och förhoppningar får nu sin naturliga avslutning genom höstens tid för vila och återhämtning. Människan har gjort ännu ett "varv" och kan förhoppningsvis se tillbaka på det gångna med tacksamhet, men är samtidigt beredd på det nya som ska komma.
Degerfors har också gjort sitt varv fast då handlar det om 30 hårda matcher i Superettans djungel och även där kan vi se  tillbaka med stor tacksamhet och en väldigt positiv känsla.
 Vi sammanfattar  det gångna spelåret och tar till oss Domsöndagens nyckelord "Hopp och Seger" inför det nya året och nästa säsong.
2. Vad har vi och vad behöver vi?
Degerfors har ett lag, ett fotbollslag med bland de 32 högsta i Svensk Elitfotboll. Laget nådde en femte plats den gångna säsongen men vad behövs för att nå ännu högre upp  och nå "det stora målet".
Vi har en tränartrio som har visat sin förmåga.
Vi har en mycket bra målvakt i Ismael Diawara
Vi har en hårdför målfarlig mittback i Oliver Ekroth.
Vi har två löpande wingbackar i Erik Lindell och Axel Lindahl.
Vi har  assistspelare i Erik Lindell och Marcus Astvald , 
och vi har först och främst skytteligans vinnare med hela 20 mål på 30 matcher.
i Erik Björndahl.
Men räcker det?
Behöver vi mer och fler?
3. Höstomgången:
1. Degerfors        15 matcher 9 vinster 3 oavgjorda 3 förluster  30 poäng.
2. Mjällby            15  8  5  3  29 poäng
3. Jönköping S    15  8  4  3  28 poäng
4. Brage              15  8  3  4  27 poäng
Men ser vi på de 10 sista matcherna är resultatet överväldigande.
1. Degerfors       10  8  1  1  25 poäng
2. Halmstad       10  6  1  3   19 poäng    
3. Mjällby           10  5  3  2  19 poäng
4, Varberg          10  4  5  1  17 poäng
5. Brage              10  5  2  3   17 poäng.
Ett lag som vinner Superettans höstomgång som Degerfors har gjort och de sista 10 matcherna med hela 6 poäng har egentligen redan det som behövs. bortsett från att det tog ett tag innan man kom dit, 
Tydligare kan det inte bli! Bättre kan det inte bli. Det handlar ju om ren utklassning.  En skillnad på hela 6 inspelade  poäng på endast 10 matcher.
Egentligen är det helt otroligt att en sådan stor differens kan finnas i en normalt sett så jämn serie som Superettan. Och nog har vi en känsla av att det handlar om försvaret. Att det handlar om  ett försvarsspel och försvarsspelare  som till sist verkligen fann sin melodi, sin funktion i sin position och dels släppte  in färre mål än tidigare och dels gav stadga åt det övriga spelet.
Vad kan det har berott på? Samma spelare, samma spelsystem!. Vari låg skillnaden?
Erik Lindell sade:
"Vi var för ojämna på våren.  Det kändes som att vi inte var så mycket sämre, men vi fick inte ihop det på samma sätt som under hösten".
Kan nu tränartrion analysera fram skillnaden och orsaken till skillnaden i vår- och höstomgång och dessutom analysera de sista 10 strålande matchernas resultat så finns nu alla förutsättningar till en framgångsrik nästa säsong.
Men detta kräver att vi får behålla laget i stort sett intakt och speciellt  avgörande spelare som onekligen finns i truppen, som Erik Björndahl, som Oliver Ekroth som Erik Lindell m fl. Och tyvärr är det kring just dessa tre som ryktena går.
Men medveten om  dessa fakta  bör  sportchefen dra slutsatsen att ska det någon gång satsas på Degerfors A-lag så är det nu. Detta gyllene läge får  inte slarvas bort.
Snart fulltränade Nikola Ladan är själv beredd på en ny Degerforssejour och säger angående satsningen
."Dagen jag kom hit ( 3 år tillbaka) pratade vi inte om allsvenskan. Då skulle vi hålla oss kvar. Sakta men säkert har det börjat pratas om det och jag tycker det är sunt. Vi är på god väg, men jobbet måste göras"
Och som Stefan J   säger "jag  ser inte avslutningen mot Dalkurd som ett slut utan en början på nästa omgång och det är ju helt rätt. Nu vet han , nu de andra, nu veta alla vad som är möjligt och  vad som behövs och hur det ska gå till. det gäller att behålla, att finslipa det som man redan har. Det räcker!
Men visst om det kommer en och annan förstärkning in i bilden så gör det ingenting. Alla spelare råkar ut för skador och avbytare behövs, och ersättare behövs,.
4.Truppen.
Nu är ÖSK framme igen. Men det räcker nu! Det räckler med Sebastian Henriksson,  Peter Samuelsson  Cristoffer Wiktorsson och Kevin Wright  och de andra. Men nu när Erik Björndahl lärt sig lite mer fotboll i Degerfors, då dyker de upp och skall ta för sig.
Men när Erik spelade i BK Forward var de inte intresserade. Men åka snålskjuts på Degerfors det kan de.
Nikola rapporteras var på väg. Efter mycket slit gymmet närmar han sig nu full fotbollsträning efter sin skada som karlskogatidning skriver.
"Det är väldigt nära. Jag gör i princip allt på träningarna nu. Det är svårt att säga exakt när men jag kommer få grönt ljus inom kort" säger Nikola hemma i Degerfors.
Han är klart beredd för ett nytt kontrakt med Degerfors , 4:e året i rad och har haft inledande samtal med sportchefen. Nikola känner sig uppskattad i Degerfors och har fått ett stort förtroende som han värderar högt.
Han uppskattar verkligen visionen som  råder om  att åter bli ett allsvenskt lag.
"Dagen  jag kom hit  pratade vi inte om allsvenskan. Då skulle vi hålla oss kvar . Sakta men säkert har det börjat pratas om det och jag tycker det är sunt. Vi är på god väg, men jobbet ska göras", säger Nikola.
Oliver E vill precis som Nikola se en satsning från Degerfors sida.
" Jag vill som alla fotbollsspelare   spela så högt som möjligt. Klubben måste indikera på att de ska göra en satsning för att fortsätta vara med i toppen."
Han säger också bl  a
"Till exempel har vi inga tränare klara just nu".
 Inför sådana ord måste ju sportchefen förstå vad det handlar om när det gäller spelare  som  Oliver, Erik L Lindell och Nikola Ladan.
5. Det är något som inte stämmer!
 Här har vi flera toppspelare som vill stanna kvar i klubben om bara det satsat framåt och uppåt. Men på tränarfronten är det tyst. Det enda som " kommit fram" är att de erbjudits ett ettårs-kontrakt och det vill ju ingen seriös tränare ha. 
Det är något som inte stämmer. Och tyvärr precis så kändes det för en Degerforssupporter 2007 när alla trodde och tyckte att Mille var självskriven efter en formidabel avslutning. Men så blev det ju inte. Då fanns en sportchef som ville annat. Vad vill dagens sportchef månntro? För det är väl han som bestämmer?
6. Nya Superettan:
Nedflyttade  från Allsvenskan..
1. Sundsvall
2. Eskilstuna 
"Gamla lag"
3. Brage 
4. Jönköping S
5. Degerfors
6. Halmstad BK 
7. ÖIS
8. Dalkurd
9. Norrby
10 Västerås SK
11.Trelleborg
12.GAIS
13.Öster
Uppflyttade:
14.Akropolis
15.Ljungskile
16.Umeå 
Till synes inget som skrämmer utan som vanligt en samling normalt sett jämna lag. Men mycket är oberäkneligt. 
Mjällby gick direkt upp och vann Superettan. Varberg kvalade i botten så sent som förra året. Nu är båda allsvenska. Och tänk när MFF år  2000 och AIK år 2005 låg i Superettan!
7. Tränarfrågan.
Varför dröjer beskedet om tränatrions nya kontrakt?
Det föreligger väl ingen som helst tvekan?
PW säger ju "högsta prio är just nu  att lösa tränarfrågan".
"sen får vi i diskussion med tränarna ta beslut kring  spelarna med utgående avtal."
Men dröjsmålet ger upphov till spekulationer och illvilliga rykten. 
Alla tycker tydligen inte lika och frågan är kanske också vem som egentligen bestämmer? Ryktet säger att bestämmandemakten inte ligger hos sportchefen allena och inte heller hos styrelsen det handlar om en "specialkonstellation" som står ovanför allt och alla.
Men inte ska man väl göra samma misstag som gjordes dels inför 1997 då Sören Cratz efter två lyckade säsonger i Allsvenskan 1995 och 996, fick gå och Bosse Nilsson kom in i bilden med känt resultat. Och inte ska man väl göra samma misstag som inför 2008 när Milenko V fick gå och Jan Stahre kom in i bilden med känt resultat. Man lär av misstagen heter det ju.
Nej nu förväntar vi ett ett långt kontrakt med Stefan Jacobsson, Tobias Solberg och Andreas Holmberg och d¨är framtiden tryggad för Degerfors fotbollslag..
Mera om truppen.
Vi hade en gång en utomordentlig mittfältare som styrde och ställde. Men han försvann till Trelleborg av alla ställen. Sebastian Ohlsson hette han.
Nu är han dock beredd att satsa på något nytt och säger att Degerfors vore ett bra alternativ och Sebastians agent har varit i kontakt med Degerfors enligt Fredrik Narvelid i  karlskogatidning,.
"Jag hade två  jättefina säsonger i klubben och trivdes bra. Degerfors är ett alternativ men vi får se vad som händer", säger Sebastian O.
8. Så kommer rubrikerna vi inte vill se.
"Degerforstränaren slutar
"Sorgligt och vemodigt".
Stefan själv säger att det är med sorg och vemod han lämnar klubben.
Han har trivts med allt och alla och menar att  i ett-årskontrakt finns ingen säkerhet, ingen trygghet för honom och ser inget förtroende från klubbens sida.
Degerfors ville tydligen inte ha Stefan Jacobsson kvar som tränare då man erbjuder endast ett näst intill avvisande ett-års-kontrakt.
Vi ser nu  en tränare som ville vara kvar, ville bo och verka  och leva på orten,  och som nått ett fantastiskt resultat men ändå känner sig tvingad att lämna.
Degerfors var  inte alls är så intresserade som vi alla och även Stefan J trodde. Ryktet om ett 1-årskontrakt var sant och just  1-årskontrakt är allt Degerfors kan erbjuda, 
Denna klubb förnekar sig inte. Ännu en en gång försummar  man det stora tillfället och den stora möjligheten.
Här har man en utomordentlig tränare som når ett utomordentligt och anmärkningsvärt bra resultat och vill stanna kvar i klubben  men så verkar det som om klubben vill annat!!.
Hur går det nu med Oliver E, Nikola Ladan, Erik Björndahl och Erik Lindell
Avslutning.
Ett citat:
"En bättre tränare har inte Degerfors haft sedan den allsvenska tiden. Dessutom med stor social kompetens"..
Och vi avslutar därmed denna dag, den dystraste och vemodigaste för en äkta Degerforssupporter på väldigt länge.  
Heja Rövitt!
                                                                                Stefan H


Veckobrev 1.
Hur högt satsar Degerfors inför nästa år?


1. Inledning med programförklaring
I vanlig ordning vill vi föra över  Kyrkoårets helger, traditioner, lite historiskt och litterärt perspektiv till våra rödvita favoriter. Så det kan handla om kristendomens  grunder, historiska händelser och personer , ibland om litterära verk och citat. Hoppas det inte gör så stor skada
Men det är  i grund och botten  våra rödvita favoriter som stimulerar fantasin och leder oss till  namn som "husguden" Johan Ludvig Runeberg, historiens vingslag och poeter som Gabriel Jönsson, Nils Ferlin och andra.
Och vi påstår att fotboll är kultur. Om inte annat  så leder Superettans Degerforsmatcher oss in i  det "kulturella landskapet". Och som en biskop säger "Kyrkoåret skall upplevas".
Superettan slut. Sommartiden slut. Trefaldighetstiden slut. Allhelgona- helgen har passerat. Våra gravljus har vi tänt. Vinter däcken sitter på. Gustav Adolfbakelsen har vi  satt i oss. Fars dag har vi firat. och Kyrkoåret är snart till ända.
Novembermörkret sänker sig ned och Domsöndagen, den sista söndagen på Kyrkoåret, närmar sig och Kyrkoåret går mot sitt slut.
Men det  kommer nya tider. Ett nytt Kyrkoår. En ny säsong. Nya lag. Nya spännande lag. Nya spelare. 
Men innan dess,  lugna dagar  med förväntan och drömmar inför en ny kommande säsong.
2. Nystart inför 2020 och "Vårt eviga Hopp".
Nu spänner vi bågen igen och börjar den nya marschen fram mot vårt Eviga Hopp. Och alla vet vad det handlar om.
Och vi ska ständigt ha det i våra tankar. Vi säger som fransmännen efter nederlaget mot Tyskland och Bismarck 1870-71, då man förlorade landskapen Alsace och Lorraine:
"Vi skall aldrig tala därom men alltid tänka därpå"
3.Hur såg då årets matcher ut?
Facit : 30 spelade matcher. 15 vinster, 6 oavgjorda och 9 förluster.
En femte plats, med 51 poäng och målskillnad 46-34.
Formkurvan:
En mycket bra start med två vinster och en oavgjord på de tre första  matcherna vilket betydde serieledning.
Sedan kom två förluster dels mot ÖIS hemma och dels mot Mjälby borta..
Sedan en snabb återhämtning med hemmaseger mot Brage, vinst mot BP borta och 0-0 hemma mot Norrby.
Men sedan en svacka igen med förlust hemma mot Dalkurd, förlust borta mot HBK och förlust hemma mot Frej. Där har vi nog den riktiga downperioden för laget. Detta skedde i slutet av maj månad och i början av juni.
Sedan en bra period igen med oavgjort borta mot Trelleborg, vinst hemma mot VSK och vinst borta mot GAIS. Tre matcher i juni månad.
Men så åter en downperiod med förlust  borta mot Varberg, förlust hemma mot GAIS. Detta i juli månad.
Och så fortsatte det med blandade vinster och förluster. 
Och mitt i allt  hade vi den "mystiska" cupmatchen borta mot Sollentuna med förlust med 3-4 efter att ha haft en stabil ledning med 3-1 i slutet av matchen.. Vad ska man egentligen säga om denna.
"Vi spelade inte smart", sade CW.
Men angående Cupspel tror vi inte att det är så illa att slippa det. Cupen sliter på många lag. Se bara på Öster i år.
Som Stefan J själv säger-det  han är mest missnöjd med är mötena med Dalkurd hemma 21/5, Frej hemma, 1/6 och GAIS hemma, 20/7.
Tre "onödiga" förluster . Men  ingen speciell period utan tre matcher utspridda på tre månader. alltså ingen downperiod utan antagligen sådant som händer i en lång serie på 30 matcher.
Däremot hade laget dock en sämre period med fem matcher med blott två inspelade poäng i perioden 16 maj fram till och med 8 juni och där skulle man kanske kunna tala om en svacka och en downperiod. Men som Stefan J säger
"Alla lag får sina svackor under säsongen". 
Om det sedan beror på tillfälligheter eller skador eller annat som drabbat laget får en vidare Analys utvisa.
Så kom Vändpunkten med Stabiliteten.
Det började med revansch borta mot Frej, seger mot HBK hemma, vinst mot Mjällby hemma, seger mot Brage borta, seger mot Syrianska hemma, vinst mot BP hemma,, kryss mot ÖIS borta, seger mot  Öster hemma, och vinst mot Dalkurd borta.
En framgångsrik period med blott ett undantag VSK borta den 22 september.
Som helhet en  imponerande avslutning av serien från den 25(-  3/11 med en svit  på 8 vinster , l oavgjord och blott en förlust på de tio avslutande matcherna.
Varför gick det så bra? Går det att dra någon lärdom av denna period?
 "Vi var  för ojämna på våren. Det kändes som att vi inte var så mycket  sämre , men vi fick inte ihop det på samma sätt som under hösten". säger Erik Lindell.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att avslutningen var formidabel och inledningen, de tre första matcherna, strålande med serieledning. där emellan vart lite upp och ner. 
Stefan J säger om höjdpunkterna:
"Under perioder i matcherna mot både Varberg och Halmstad spelade vi mycket bra. Sett till helheten räknar jag annars vinstmatchen hemma mot Mjällby som den bästa insatsen. Då var vi bra i 90 minuter".
Anmärkningsvärt är att Superettans främsta lag enligt tabellen Mjällby, Varberg och Brage där vanna Degerfors dels mot alla tre och dessutom seger i dubbla möten mot Brage som sen går ända till Allsvenskt kval..
"Degerfors spelar bättre mot bra lag"
Tomas Nilson avslutar sin sammanfattande krönika i karlskogatidning om Degerfors med orden:
"Att DIF ännu en gång placerar sig på övre halvan i landets näst högsta serie är förstås ändå mycket starkt.
Det har klubben egentligen inte resurser för".
4. FRAMTIDEN.
Mycket glädjande att läsa om hur ordförande Leif Rosen tänker om Degerfors framtid och  planer om Allsvenskan.
Leif R hänvisar till klubbar och lag som Mjällby, Varberg, Jönköping ( alla välkända för oss i Superettan) och hur  de visat att det är möjligt med en satsning mot och på  allsvenskan
"Vi har en bra trupp nästa år om vi inte blir sönderköpta", säger Leif R.
Och det är verkligen välgörande för en supporter att läsa om sådana ambitioner och årets fina höstsäsong säger en hel del om lagets förmåga. Och kan nu denna slutspurt bli en inkörsport för starten år 2020 kan vi nog hoppas ännu mer nästa år.
Och som krlskogatidning skriver " för att maximera  chansen att åter nå allsvenskan, som DIF åkte ur 1997, väljer föreningen nu att bre3dda organisationen".
"Vi ar en fotbollsorganisation som definitivt håller elitklass. Nu behöver vi bygga en klubborganisation som också håller definitiv elitklass", Kloka ord  av Leif Rosén.
En som vill var med ytterligare ett tag och som måste få vara med länge till är Stefan Jacobsson vars kontrakt  går ut i år.
Och är det några som ska belönas med ett nytt långt kontrakt så är det Stefan och hans två kumpaner Tobias Solberg och Andreas Holmberg.
Den nya tränatrojkan har skapat  något "nytt" under sina tre år som Degerforstränare. 
De har skapat harmoni, de har skapat lugn och ro för en supporter och de har skapat Stabilitet i spelet, en "grym lagmoral och ett stabilt Degerforsspel med trivsel och harmoni  under 2017, 2018, och nu 2019. Det är ju ändå 90 tuffa matcher i Superettan det handlar om.
Borta är allt "det fladdriga", borta är det ojämna spelet, borta är "hissåkandet" i tabellen med ibland topplaceringar och ibland bottenlägen. 
Istället har Degerfors nu i tre säsonger varit ett lag för övre halvan i serien, märk väl i tre hela säsonger, 90 matcher, och detta med en, om än liten, så dock stegrande kurva från en 8:e plats till en sjunde plats och nu i år en strålande femte plats. Alla ser ju vart¨åt det lutar. Alla ser åt vilket håll "utvecklingen" går.
Så ge nu "de tre musketörerna" ett  långt nytt kontrakt! Gärna fem år men minst tre. Och när Werner-Lindskog fick 3+5 år borde de nuvarande få minst detsamma inte minst sett utifrån de resultat som de  nu presterat på 90 matcher på  tre år och med enbart placeringar på övre halvan.
Ett första möte har tydligen hållits mellan sportchefen och tränartrion men inget är klart.
Och med ordförande Leif Roséns  ambitioner och förmåga att skapa bättre ekonomiska, organisatoriska och sportsliga förutsättningar för Degerfors IF ska inget vara omöjligt..
.
5. Nya  Superettan med nya lag.
Kalmar FF vinner första borta mot Brage med 2-0 och andra matchen slutar 2-2.
Kalmar FF därmed kvar i Allsvenskan och Brage kvar i Superettan.
LBoIS och Öster spelar Superettankval och där  slutar första mötet 1-1 
Andra avgörande matchen vinner Öster med 1-0 och därmed stannar Öster kvar i Superettan.
Frej-Umeå 1-1 i första matchen och 2-2 i andra. Jämnt så det förslår men Umeå går upp i Superettan med fler gjorda mål på bortaplan.
Nyuppflyttade från division 1 blir Ljungskile och Akropolis.
6. Inför 2020.
"Jag ser inte  november som ett avslut på 2019 utan ett avstamp för 2020. Vi kommer att fortsätta att jobba på den fysiska biten och även  slipa på några taktiska delar. Det gäller att hålla igång året ut innan spelarna får sin semeseter.
Då får de ett individuellt program  de ska sköta under december innan vi ses igen den 7 januari". Det låter proffsigt!
 Detta säger huvudtränraren Stefan Jacobsson vars nya kontrakt vi inte vet något om än. men det kommer vä snartl.
Två träningsmatcher är inbokade. dels mot Carlstad U den 12 november och dels mot Karlstad BK en vecka senare. Båda på träningsplanen.
7. Truppen.
Hur högt satsar Degerfors?
Helt klart handlar det om detta för viktiga spelare  och fortsättningen för rödvitt.
Både Oliver E och Erik L gör samma markering. Stannar kvar om det satsas.
Olivers kontrakt går ut och Erik L har rätt att säga upp sitt . Men båda trivs i Degerfors och vill tydligen stanna mer rätta förutsättningar.
Den ene har gjort 7 mål som mittback och den andre har stått för 7 assist som wingback.
"Satsar klubben mot Allsvenskan blir det mer intressant" säger Oliver E
Även Erik Lär inne på samma  linje att det är klubbens framtidsplaner som avgör hans fortsättning i Degerfors.
"Lyckas Degerfors behålla stommen och krydda med något nyförvärv samtidigt som tränarteamet stannar ser jag ingen anledning till att vi inte är topp tre nästa säsong. Jag kommer inte att göra något förhastat och hoppa på vad som helst. I Degerfors vet jag samtidigt vad jag får", menar Erik L.
Frågan är då vad sportchefen Patrik Werner gör.
PW vill  behålla och spetsa truppen i en Degerforssatsning mot Allsvenskan", skriver VF.
"På spelarsidan ser det kraftigt mycket bättre ut än det gjort  många andra år", säger sportchefen.
Först och främst är det dock tränarfrågan som ska lösas. Sedan får besluten tas om truppen. Mycket är dock klart och det är främst mittfältet och backlinjen det handlar om.
På mitten har vi Christos Gravius som AIK äger, Nikola Ladan som varit långtidsskadad och i backlinjen främst Oliver E, men även Mattias Özgun som har ett låneavtal. Axel Lindahl ser ut att bli kvar i Degerfors då norrmännen var för snåla.
"Vi vill behålla det här laget. Lyckas vi med det och får in en eller två spelare till finns det alla möjligheter att vi ska vara med i toppen på allvar", säger sportchefen.
Avslutning.
Vi har nu avslutat en lyckosamt säsong och står på tröskeln inför en ny förhoppningsvis lika framgångsrik sådan..
Heja Rövitt!
                                                                       Stefan H.

Redaktionen2019-11-27 21:12:00
Author

Fler artiklar om Degerfors