”I min karriär har det handlat om hårt arbete”

”I min karriär har det handlat om hårt arbete”

Att Fredrik Hammar har ett extra stort bajenhjärta har undgått få. Under Conference League-kvalet stod han i klacken och hejade fram laget när man sånär missade gruppspelsplatsen. Bara några månader senare värvades han till just Hammarby. Efter ett första år i klubben där han blandat spel i HTFF med inhopp i A-laget är han nu redo att ta nästa steg.

Nyss hemkomna från träningslägret i Marbella väntar tävlingsmatcher runt hörnet. Inför matchen mot IK Brage tränade Hammarby under fredagen på Tele2 Arena. Fredrik Hammar har under försäsongen fått en hel del speltid när han nu gör sin andra försäsong med klubben.
– Träningslägret har varit bra, det var tuffare än förra året skulle jag säga. Mer löpning och mer fys än förra försäsongen, säger Fredrik.

Efter 26 matcher i HTFF och ett inhopp i Allsvenskan med A-laget förra säsongen är siktet nu inställt. Han berättar att inhoppet och träningarna med seniorerna ger blodad tand och att han nu är redo att ta nästa steg. Samtidigt som han är medveten om att det krävs hårt arbete för att lyckas. 
– Fortsätter  jag att jobba hårt så ser jag ingen anledning till att inte skulle få mer speltid och gör jag det bra så kommer fler chanser att komma.

Precis som Fredrik själv har tränare Martí Cifuentes varit inne på likannde spår. Till Fotbollskanalen hade han sagt att det som utmärker Fredrik är hans driv. Fredrik stämmer in och menar att han känner förtroendet från tränaren.
– I min karriär har det handlat om hårt arbete, det har alltid varit så och så har fotbollen kommit på köpet. Det handlar om att uppoffra sig, säger han medan han visar upp en invirad armbåge och ett blodigt knä. 

Han fortsätter;
– Det här “on and off” finns inte riktigt för mig, det är alltid hundra procent vilket har tagit mig hit, och då ser jag ingen anledning att sluta jobba som jag gör.


Trots förtroendet har Fredrik kastats runt på lite olika positioner. Något som inte är helt ovanligt i Hammarby under Cifuentes där flexibilitet efterfrågas. 
– Bollvinnande mittfältare är väl min stora styrka, samtidigt som jag har en bra löpkapacitet så jag kan spela lite vart som. Men helst på innermittfältet, säger Fredrik på frågan var han helst spelar.

Det har inte undgått någon att Hammarby föryngrat truppen rejält i år. I ett ungt lag är Fredrik med sina 21 år inte bland de yngsta. Enligt honom är dock åldern inte något man bör lägga för stor vikt på när det kommer till kvalitet och Fredrik ser ingen försämring, snarare tvärtom.
– Många unga spelare har kommit in och visat stor kvalitet. Förra året var det Maykel (Lahdo) som kom upp och blev såld till sommaren. Så det här med att man är ung spelar inte så stor roll. Det är snarare prestationen på planen som är viktig. Jag har full tillit till mig och mina lagkamrater.

Nu väntar IK Brage på söndag. Laget har inte konkretiserat några mål utan tar det enligt den gamla klyschan - match för match. För Fredrik är dock målet tydligt. 
– Jag hade som målsättning innan försäsongen att vara med i truppen mot Brage och än har matchen inte varit så det är fortfarande samma mål. Sen tar vi nästa steg. 

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-02-18 10:04:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!