Tele2 Arena, 2024-03-31 14:00

Hammarby - Kalmar FF

Hemmapremiär!
Bilden visar delar av premiärmarschen inför hemmapremiären mot Helsingborg 2022. Nu är det dags igen!

Hemmapremiär!

Det känns som att det är kotym att de första vårtecknen inträffar i samband med den Allsvenska premiären, och som det ser ut idag så kommer inte detta år att vara något undantag från denna regel. Uteserveringarna runt ”Medis” kommer att vara öppna och fyllas av törstiga supportrar som dricker öl och gonar sig i vårsolen. Det kommer att vara smockfullt på alla barer på söder, så var ute i god tid om du vill sitta i lugn och ro och käka något innan allt drar i gång på allvar.

Att det är något speciellt med Hammarbys hemmapremiärer behöver man egentligen inte nämna, då de flesta i detta avlånga land redan vet att det är en folkfest utan dess like, med premiärmarschen från medborgarplatsen till ”Nya Söderstadion” i huvudfokus tillsammans med själva matchen förstås. Någonstans mellan 12 och 12:30 kommer tåget att sätta fart och tusentals Hammarbysupportrar kommer att deltaga.

Det känns i hela kroppen att den långa väntan på denna stund nu snart är över och Kentas textrad, jag har väntat så länge på just denna dag, är knappast mer aktuell än vid starten på Hammarbys allsvenska säsong. Möjligen är den ännu mer aktuell denna dag vi tar vårt andra guld på herrsidan, men det verkar låta vänta på sig ett tag till, trist nog.

Vi börjar med att gå igenom lagen, och förutsättningarna inför söndagens match, och börjar förstås med vår motståndare Kalmar FF.

Kalmar FF

Hammarbys premiärmotståndare är, som de flesta vet, Kalmar FF, ett Kalmar som 2023 lyckades spela till sig en sjätteplats i den allsvenska sluttabellen, en placering före Hammarby exempelvis. Det får ses som en mycket bra prestation med tanke på att den tidigare tränaren, Henrik Rydström valde att lämna till förmån för Malmö.

Kalmar visade dock på god tränarkännedom då man rekryterade Henrik Jensen, som då var huvudtränare för det danska laget Midtjylland, efter att blivit befordrad från assisterande när den dåvarande huvudtränaren Bo Henriksen fick sparken. Jensens sätt att se på fotboll liknar i mångt och mycket det sätt som Rydström vill spela på så mycket fanns redan på plats när han tog plats vid rodret i Kalmar FF, som på så sätt kunde fylla på med en sjätteplats 2023, efter att ha blivit sexa 2021 och fyra 2022.

Det är med andra ord tydligt att Kalmar har etablerat sig som ett lag under den absoluta allsvenskan toppen, vilket är mycket starkt med tanke på att man knappast har samma goda ekonomiska förutsättningar som klubbarna i storstäderna.

Inför 2024 har man fått behålla i stort sett samma trupp som man hade 2023, förutom förlusten av Dennis Hummet till Djurgården. Kalmar har dessutom spetsat den med ytterligare duktiga spelare. Jonathan Ring och Abdussalam Magashy är två namn som många hammarbysupportrar känner till då de spelat för Djurgården (Ring) och AIK (Magashy) tidigare. In har också Dino Islamovic och Alex Gersbach kommit, där Islamovic agerar som en typisk nia och australiensaren Gresbach är ytterback.

Spelmässigt så har Kalmar vunnit fler matcher än vad man har förlorat även om det inte är några topplag man har mött. I svenska cupen blev det respass i gruppspelet efter att mycket överraskande ha förlorat mot Örebro på bortaplan och inte lyckats vinna mot AIK hemma. I de två senaste senaste träningsmatcherna har det blivit vinst mot Sirius och förlust mot Öster.

Spelare att hålla ett extra öga på är förstås den nyblivne lagkaptenen Simon Skrabb, som är en väldigt kreativ spelare som gör en hel del poäng. Dock är Kalmars starkaste lagdel mittfältet, där en av mina personliga favoriter Robert Gojani har sällskap av gamle Hammarbybekantingen Melker Hallberg, Romario och dansken Jacob Trenskow. I backlinjen återfinns, precis som 2023, en annan gammal bajenspelare i form av Lars Saetra.

Hammarby

Så till vårt kära Hammarby. ”Micke” Hjelmberg levererade verkligen i höstas när han kunde presentera Kim Hellberg och David Sellini som tränarduo efter den till England flyktade Marti Cifuentes. Kim och Davids succé i Värnamo, 2023, har väl inte gått någon förbi, där man slutade på en femteplats i allsvenskan, en solklar överprestation sett till Värnamos ekonomiska förutsättningar.

När valet av Kim och David presenterades så spred sig ett slags lyckligt lugn över söder, inte olikt den inledande perioden när man är förälskad i en ny partner. Skönt med svenska tränare igen och då de dessutom visade sig vara fantastiska människor såg vi supportrar inget annat framför oss än stordåd.

Stordåden har dock lyst med sin frånvaro, vilket kanske inte är så konstigt då den allsvenska säsongen inte ens har startat. Däremot så tror jag att alla vi som sett matcherna som spelats så här långt, inklusive så kallade experter, är överens om att det har sett rörigt ut, som det ofta gör i ett lag där saker inte riktigt hänger ihop och där man kanske springer och tänker på vad man skall göra istället för att göra det.

Framför allt har det höga försvaret, och den höga pressen från lagets sida, inte varit tillräckligt bra, vilket har gjort att motståndarna har kunnat komma i fart mot vår backlinje och därmed satt de spelare som spelat där i svåra situationer. Vi har även haft svårt att täcka till ytan utanför straffområdet och släppt in lite för många mål därifrån.

Lägg till det snöpliga uttåget i cupen på hemmaplan mot Mjällby och det är lätt att förstå att vi supportrar inte riktigt vet vad vi kommer att få av laget i morgon. Den sista träningsmatchen, mot finska KuPS såg dock mer stabil ut och vi hemmasupportrar får hoppas att laget lyckats bygga vidare på detta, och då gärna med ett par vinstmål och hållen nolla.

För någon vecka sedan stod det klart att August Michelsen lämnar Hammarby och ansluter till norska Bodö/Glimt. Från Hammarbys sida meddelades det att man släppte August för att man såg möjligheten att stärka andra lagdelar. Det tog sin tid men till slut lyckades man lägga beslag på den danske mittbacken Frederik Winter, som var utlånad till Portugal av sin tyska klubb Augsburg. Frederik är en lång vänsterfotad mittback på 1.90, som enligt uppgift skall vara snabb, ha ett bra passningsspel samt vara skicklig på att driva boll framåt. Jag skulle dock inte alls bli förvånade om vi får se Winther som vänsterback framöver då Kim och David gillar att spela med en mittback på ytterbacksplatsen på vänstersidan.

Ytterst glädjande är också att Edwin Kurtulus är tillbaka efter att ha varit borta ett par månader efter att ha fått en otäck smäll mot huvudet. Både Frederik och Edwin återfinns i truppen till söndagens match. Jag tror dock knappast att någon av dem får chansen från start, men jag kan ha fel då Kurtulus såg väldigt bra ut när jag bevittnade onsdagens träning på Årsta.

Hammarbys mittfält, med Tesfaldet Tekie, Fredrik Hammar och Nahir Besara kommer att spela en avgörande roll i matchen, och kommer med all säkerhet att få förstärkning på mitten av Oscar Johansson Schellas, då Kim gärna vill spela med en indragen kant och en bred på andra sidan. Med Pavle Vagic avstängd efter sitt röda kort ifrån träningsmatchen mot Göteborg så lär den pålitlige dansken Mads Fenger hålla ihop backlinjen tillsammans med Shaquille Pinas eller möjligen Edwin Kurtulus.

Jag tror att följande kan vara en trolig startelva, även om man ofta blir överraskad av Kims uttagningar och formationer:

Djukanovic    Erabi     Johansson-Schellas
                        Besara
               Tekie       Hammar
Strand   Pinas  Fenger  Skoglund
                   Dovin

Hammarbys hemmapremiärer sedan 2015

Hammarby har vunnit sina hemmapremiärer de senaste fyra säsongerna, mot i tur och ordning, Östersund, Mjällby, Helsingborg och Degerfors. Innan dess så mötte vi just Kalmar 2019 och då blev det, liksom 2017, 1-1. Faktum är att vi inte förlorat en enda hemmapremiär sedan återkomsten till allsvenskan 2015.

Nedan samtliga resultat från våra hemmapremiärer:

2023: Degerfors 3-1
2022: Helsingborg 2-1
2021: Mjällby 2-0
2020: Östersund 2-0
2019: Kalmar 1-1
2018: Sirius 3-1
2017: Kalmar 1-1
2016: Östersund: 1-1
2015: Häcken 2-0

Hemmastatistik mot Kalmar

Hammarby har, precis som när det gäller hemmapremiärer, inte förlorar på hemmaplan sedan återkomsten till allsvenskan 2015. På åtta matcher på hemmaplan, mot Kalmar, har Hammarby vunnit fyra och spelat fyra oavgjorda. Noterbart är att man vunnit med två måls marginal 2021, 2022 och 2023, vilket också resultatraden nedan visar:

2015: 0-0
2016: 2-1
2017: 1-1
2018: 0-0
2019: 1-1
2020: 3-3
2021: 5-3
2022: 4-2
2023: 3-1

Vad kan vi förvänta oss för sorts match?

Det går aldrig riktigt att förutspå hur en allsvensk match skall se ut, men Hammarby och Kalmar är två spelande lag som gärna vill ha bollen, som vill stressa motståndarna högt och som gillar att snabbt slå om från försvar till anfall. Hammarby kommer, som hemmalag med ett enormt publikstöd, förmodligen att ta initiativet direkt och försöka att diktera matchbilden.

Det kommer att bli ett enormt slag om mittfältet, där jag anser att båda lagen har sin starkaste lagdel och det laget som kan vinna den duellen kommer att ha en stor chans att också vinna matchen. Kan hemmalaget spela loss antingen Nahir Besara eller Oscar Johansson Schellas så är mycket vunnet, men skulle Kalmar, å andra sidan, lyckas spela loss Simon Skrabb eller Jonathan Ring så kan det i stället sluta illa.

Jag räknar också med att det kommer att bli en match som hela tiden skiftar tempo och blixtrar till då och då med sylvassa spelvändningar.

Vad krävs av oss som hemmasupportrar?

I denna match känns det extra viktigt att vi i publiken gör vårt för att lyfta våra grön-vita hjältar så att de spelar på sin absolut högsta nivå. Detta speciellt då självförtroendet förmodligen är lite stukat efter en resultatmässigt mycket svag försäsong.

För en sådan viktig premiärmatch som denna är, speciellt med tanke på Hammarbys svåra inledande program, så räknar jag kallt med att vår klack och resten av oss supportrar kommer att göra allt för att det skall sluta med tre poäng för laget i vårt hjärta. Så ta fram de extra energirika ramsorna som får spelarna att agera som lejon, som gör att spelarna orkar ta de där så viktiga extra metrarna, och göm undan de mer lallande och tysta sångerna.

Kims högsta önskan är ju att spelarna och publiken skall vara ett, energimässigt, och då måste vi gå i bräschen och visa hur det går till genom att visa energi. Jag vill att det skall se ut som det gjorde mot Basel eller Twente hemma, där Kalmar skall känna en våg av energi skölja över dem, gång på gång, för att göra det extra svårt för dem att ta med sig några som helst poäng från den kungliga huvudstaden.

Nu är det dags att räta ut de frågetecken som försäsongen har genererat, till utropstecken. För det som har varit är nu glömt och begravet. Det är NU det börjar på allvar och det är NU vi skall visa Kalmar och de andra lagen i allsvenskan att ”Nya Söderstadion” är vår borg, en borg där det skall krävas enormt mycket av motståndarna för att komma ifrån med en enda poäng.

För det är VI som är Hammarby. Nu lyfter vi laget. Nu kör vi!

Forza Bajen!

Göran Öberg2024-03-30 22:20:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!