Henrik Berggren om Champions League-kvalet: "Vi ser oss inte som underdogs"

Henrik Berggren om Champions League-kvalet: "Vi ser oss inte som underdogs"

Coronasäsongen 2020 är påväg att bli allt mer intensiv för de regerande mästarna. Forum 1891 tog en pratstund med Djurgårdens vd Henrik Berggren för att höra hans tankar om vad som komma skall.

Blåränderna verkade ha hittat formen inför derbyt mot Hammarby. Tre raka segrar och en tabellplacering som såg lovande ut. Men efter en svag insats blev det noll poäng och förlust med 1-2. Henrik Berggren vill rikta tankarna mot Mjällby hemma så fort som möjligt. 
– Man längtar ju efter nästa match för att få revansch. Nu imorgon väntar Mjällby, matcherna duggar så otroligt tätt så det gäller att ladda om. Men det är klart det är speciellt med derbyn så det är extra surt.
Har du varit något nära laget och hur har dom isåfall reagerat efter matchen?
– Jag har inte varit så nära laget så jag kan inte riktigt svara på det. Generellt sätt får man inte vara besviken för länge eftersom det kommer en ny match snart och då måste man på det igen. Men det är klart att det var nattsvart i omklädningsrummet efter derbyt. 

Det allsvenska spelschemat har varit väldigt tätt under ett par veckors tid och snart ska det komma att bli än mer intensivt för Djurgården. Ferencvaros väntar på bortaplan den 18 eller 19 augusti och många djurgårdssupportrar ropar efter nyförvärv.
– Det är klart att man skulle vilja ha någon offensiv spelare till. Det är ingen hemlighet att vi letar efter det, jag och Bosse. Det är svårt, särskilt i dessa tider, men det är vad vi jobbar för. Fönstret är öppet i två veckor till så vi får se, säger Henrik Berggren. 
Två namn det pratats väldigt mycket om är såklart Magnus Eriksson och Kerim Mrabti, har du något nytt att tillägga om dom?
– Nej det finns inget nytt. Vi har dialog med båda två. Vi värvar gärna spelare som varit hos oss förut, det är vår prioritet. För då vet vi att allt fungerar och att det är spelare som kan komma in och spela direkt. Men i grunden vill man ju värva i vinterfönstret och inte i sommarfönstret. 
Truppregistreringen för Chamions League-kvalet stänger imorgon, hur ser du på det?
– Ja det stämmer, även fast det kan tillkomma undantag. Jag kan inte dom exakta registreringsreglerna men det kan vara så att förändringar kan ske i efterhand. Men imorgon ska truppen registreras.
Har Djurgården råd att värva?
– Ja vi har råd att värva. Men vi gör alltid det med försiktighet och måtta, framför allt i dessa tider. Men vi har en stabil och stark ekonomi. Även fast den rubbas lite nu när vi inte har någon publik.
Om man tittar på toppkonkurrenten IFK Norrköping så har dom värvat Haksabanovic, Wahlquist och Hallenius under ganska kort tid, är du förvånad över deras aktivitet?
– Jag har som vana att inte kommentera vad andra klubbar gör. Det är deras beslut, så försöker jag styra Djurgården så ansvarsfullt som möjligt. Precis på samma sätt som jag inte tycker att andra ska kommentera vad vi gör.
Men om jag säger att Djurgården skulle kunna värva en spelare för 25 miljoner, vad säger du då?
– Det har jag svårt att se att jag skulle stå bakom. 

Blåränderna ska alltså resa ner till Budapest för att möta de ungerska mästarna. Vid eventuell seger väntar antingen Celtic eller Reykjavik på bortaplan. 
– Det är klart att vi gärna haft hemmaplan, det hade varit mycket enklare för oss både ekonomiskt och praktiskt. Vi har ju match mot IFK Göteborg på lördagen så vi hade såklart helst sluppit resandet, säger Henrik Berggren innan han fortsätter.
– Sedan har jag inte jättebra koll på Ferencvaros rent sportsligt. Dom kommer ha seriepremiär på fredag så vi kommer ha folk där som tittar. Men det är ett lag som i princip alltid kvalificerar sig för Europa. Så vi ska ha största respekt för motståndet. Men jag möter hellre Ferencvaros än Celtic och Legia Warszawa i alla fall. Alla matcher är svåra men det ska det vara i Champions League. Vi får helt enkelt se till att vinna så att vi får möta Celtic, det är inte svårare än så. Jag tror absolut vi har en chans, vi ser inte oss själva som underdogs. 
Har ni hört något om Ungerns inreseförbud och hur det kan påverka er?
– Det finns lite specialregler när det gäller idrottsutövare, det är inte som för turister. Men vi kommer behöva göra Covid-19-tester innan vi åker ner.
Men det blir inga två veckors karantän efter resan i alla fall?
– Nej det ska inte behövas. Allt ska nog vara löst och vara på plats innan vi åker.

I flera års tid har det pratats om Malmö FF:s unika position i Sverige rent ekonomiskt. Dom största pengarna klubben fått in har givetvis inbringats från två raka Champions League-gruppspel. Henrik Berggren ger sin syn på vad kvalspelet kan betyda för Djurgården ur ett ekonomiskt perspektiv.
– Det är viktiga pengar såklart. Nu är det lite surt att när vi äntligen får spela CL-kval igen att vi får göra det utan publik. Både för våra supportrars skull som älskar europamatcher, men också för alla publikintäkter som hade varit en bonus. Men nu är det som det är och vi kommer tjäna en slant på att spela i Europa. Men det är först längre fram i turneringen man kan tjäna dom riktigt stora pengarna. Man ska komma ihåg att det är ganska dyrt att resa på dom här bortamatcherna. 
Rent hypotetiskt, vad skulle ett gruppspel innebära för Djurgården?
– Pratar vi CL är det ju hundratals miljoner och EL skulle inbringa runt 40 miljoner. Det är ju ofantligt mycket pengar. Men det är inget vi sitter och funderar kring just nu, utan nu tar vi en match i taget.

Anfallaren Tino Kadewere som såldes från Djurgården under sommaren 2018 har under året blivit köpt av den franska storklubben Lyon. Transfern innebar att Blåränderna skulle få ta del av en vidareförsäljningsklausul. 
– Vi har fakturerat för en första del av betalningen. När det gäller sådana här större försäljningar sker inte alla betalningar på en gång, utan det sker vid terminer, säger Henrik Berggren. 
Vad är det för pengar vi pratar om som DIF fått nu?
– Det är bra pengar, men vi kommenterar inga summor. När det gäller Tino så blir det här totalt sett en av våra största affärer i vår historia.

Tätt spelschema och ojämna prestationer till trots har den största skillnaden 2020 varit avsaknaden av publik. Henrik Berggren vet inte när läktarna kan börja fyllas på igen. 
– Jag vet inte mer än vad du gör gällande det. Jag kan bara konstatera att för vår del vore det allra enklaste om vi kunde gå från 0 till 100 på en gång. Det skulle kännas olyckligt med olika typer av faser och att behöva välja mellan våra supportrar om vilka får komma in. Visst, om det rör sig om 10-11-tusen så att vi kan få in våra säsongskortsinnehavare, då kan vi börja diskutera. Men det är komplicerat för man vill helst inte välja. 
Har ni pratat något om hur Djurgården skulle välja vilka som ska få gå på matcherna?
– Det är klart att vi diskuterat det där. Men vi avvaktar och ser hur det blir. Om det händer något så kommer vi kommunicera det.
Hur har det gått med stödbiljetter och souvenirförsäljning under den här publiklösa perioden?
– Våra supportrar har varit helt fantastiska med alla stödbiljetter, insamlingar och souvenirköpande. Så jag vill verkligen säga tack till alla Djurgårdare som ställt upp. Sedan kan man inte förvänta sig allt det där i någon större omfattning i fortsättningen, men vi uppskattar verkligen varenda krona vi kan få.
Apropå insamlingar så växer Djurgårdshjärtat allt mer, vad har du att säga om det initiativet?
– Det är en toppengrej som vi är väldigt tacksamma för. Vi fick ju nästan en miljon kronor förra året, som en sorts gåva från väldigt snälla människor. Men man kan stötta Djurgården på olika sätt, vissa kan skänka pengar och andra kan det inte, det har vi full respekt för. 

Förutom arenorna som varit tomma under matcherna har även Djurgårdens träningsanläggning ute på Kaknäs varit stängd för besökare under coronapandemin. Henrik Berggren tror inte det kommer förändras inom snar framtid. 
– I grunden står ju vi för, och det tror jag alla känner till, att inte stänga vår träningsanläggning varken för supportrar eller för media. Men i dessa tider måste man ha respekt för smittspridningen, så jag tror vi kommer fortsätta hålla stängt innan läget förändras. Vilket givetvis är jättetråkigt. Men det hade ju varit förödande rent sportsligt om vi fick någon smitta i truppen.
En ständig fråga som lyfts i supporterled är om det finns någon vision för en egen Djurgårdsarena i framtiden?
– Det är ingenting vi jobbar med just nu. Man ska aldrig säga aldrig, men nu har vi ett avtal med Tele2 Arena. Vi har gjort kalkyler på att driva en egen arena och då har det inte gått ihop, vi skulle inte ha råd med det. Det är ju nästan bara Malmö som äger en egen arena idag. Men som sagt, man ska aldrig säga aldrig.
Blir det någon Stadionmatch i år som det var sagt på förhand?
– Jag har svårt att tro att det blir någon Stadionmatch i år när vi inte har någon publik. Det hade ju passat så bra när Tele2 var upptagen i september, så det hade varit ett otroligt lämpligt tillfälle. Nu ser verkligheten annorlunda ut. Sedan måste man ha respekt för att vi har ett avtal med Tele2 så det går inte bara att byta arena för en match sådär. 

I nuläget ligger Djurgården på en fjärdeplats med två poäng upp till Norrköping som ligger placeringen ovanför. Henrik Berggren är optimistisk inför fortsättningen av säsongen.
– Jag är av åsikten att det alltid kan bli bättre. Men efter omständigheterna mår vi ganska bra. Vår sportsliga målsättning på herrsidan står ju fast, att Djurgården ska spela i Europa 2021. Vi behöver spela i Europa oftare än vad vi gjort dom senaste 10-15 åren så då behöver vi ligga där uppe. Ekonomiskt har vi en god uthållighet efter många års arbete och en fantastisk försäljning av Marcus Danielson. Men i slutändan måste vi få tillbaka våra supportrar för vi klarar oss inte utan dom, avslutar Henrik Berggren. 

Nils Rahm@theBrillz2020-08-11 18:25:00
Author

Fler artiklar om Djurgården