HIF till final efter kross på fina gräset
En dag då Huddinge IF:s flagga vajar stolt över Källbrinks ny, fina gräsplan.

Huddinge IF inleder höstdelen av säsongen på imponerande vis, säkrar finalplatsen i Stockholm Cup via 6-2 mot Karlbergs BK som ligger hårsmånen från kvalplats i norra Svealandstvåan. Det är en vedertagen sanning att södra serien är starkare av de två och det går inte invända mot efter utskåpningen i lördagens semifinal i solskenet över Källbrink.

Huddinge kommer till spel utan de ordinarie startspelarna Johan Edeland och Joacim Corneliusson, båda på grund av sjukdom, saknar även reslige mittbacken Noah Strand som är skadad. Jag är inte uppsjungen på läget hos Karlbergs BK men noterar att dom saknar ett par, tre spelare som figurerat ofta i A-laget under vårsäsongen. Med andra ord, inget som torde förändra styrkeförhållandena.

Matchen börjar olyckligt för KB när mittfältaren Alexander Bergendahl Kärki redan i andra minuten oattackerad stannar upp och tar sig åt baksida vänster lår. Spelet stoppas upp under ett par minuter medan låret bandageras. Slutspelat för honom.

Huddinge styr skeendet under den inledande kvarten och skapar ett jätteläge i 13e när Ruben Lindström snappar upp en förlupen boll på Karlbergs planhalva, frispelar Tobias Corneliusson som inte lyckas överlista gästernas målvakt Johannes Wallberg.

Sedan tar Karlberg över taktpinnen. Huddinge drar på sig flera frisparkar som dock inte leder till några farligheter. Det gör däremot ett högeranfall med inspel nära främre stolpen. Det blir ett skott som blockas, bollen stöts tillbaka, förbi hemmamålvakten Alexander Westberg, passningsmottagaren vinkas korrekt av för offside.

Huddinges lagkapten Shaun Lomas initierar en omställning i 23e, spelar till Tobbe C vars inspel framför mål leder till kubbning om bollen som till slut skyfflas utanför stolpen, till inspark.

Högersidans duo Alfredo Martiatu Nordeman och Omar Laamrani byter positioner, Omar tar backplatsen, Alle blir mer offensiv. Det ger utdelning nästan direkt. Vi snappar upp bollen på KB:s planhalva, Alle kopierar Shauns move, attackerar i mitten, väljer att skjuta från distans. Bollen i nät via målvaktens högra stolpe. Snyggt prickskjutet!

I 34e ökar Tobbe på till 2-0 när han viker in från vänstersidan och skruvar förbi målvakten, lågt i bortre hörnet. Snyggt prickskjutet även denna gång!

Jag hinner knappt notera målet förrän det rasslar till igen bakom KB-målvakten. Ruben får fritt fram  och chippar elegant över målvakten. Tredje målet inom loppet av åtta minuter.

KB-spelarna samlar sig i ring och taggar tydligen till rejält innan de gör avspark. De går framåt med tyngd och kraft, det må bära eller brista. Hemmaspelarna verkar tagna på sängen,  står som handfallna, drar på sig två fåniga (ifrågasatta) frisparkar tätt efter varandra. Den andra placerar Ismail Okur i Alex’ vänstra kryss, snyggt avslut från 25 meters håll.

I 39e drar Shaun ner en motståndare när gästerna stormar fram på bred front, får gult kort. Frisparken från mittplan lyfts mot mitten av straffområdet, nickskarvas vidare och Carl Hägg stöter in 3-2 från nära håll.

När hemmalagets mittfältsgeneral, lagkapten Lomas kort därefter går sönder efter en duell på mittplan ser det riktigt illa ut för Huddinge. Vi överlever ännu ett läge i kanten av målområdet, återigen räddade av en korrekt offsideavvinkning.

Shaun försöker fortsätta haltande men tvingas sätta sig ner. Domaren tar tillfället i akt, blåser av halvleken efter knappt fyra minuters stopptid. Shaun återkommer inte mer i denna match, framtiden får utvisa hur illa det är med hans fot. Han gick själv utan stöd efter att ha fått omvårdnad under halvtidspausen.

Ousman Touray kommer in när Shaun utgår. Han har varit skadad och det är hans första match sedan 27 maj. Han tar position i mitten av anfallet och Ruben droppar ner som central mittfältare.

Huddinge överraskar (åtminstone mig) med att ta initiativet direkt efter paus. Tobbe är aktiv värre och gästernas försvar får stora problem att hålla honom i schack. Det leder till en kapning och frispark i vänsterläge någon meter utanför straffområdet. Tobbe tar den själv, siktar mot bortre krysset, via touch från hoppande KB-spelare i muren blir det perfekt. Bollen sitter där den ska. Målvakten inte ens nära. 4-2!

Karlberg försöker komma tillbaka, lyckas spela sig igenom vårt vänsterförsvar alldeles för enkelt. Kamil Dudziak (han spelade för oss förra året) får öppet skottläge i mitten. Alex räddar!
Minuten därpå försöker Kamil placera in bollen på samma vis som Tobbe gjorde i första. Men Alex går inte på den, störtdyker och stöter bort bollen ur det farliga grannskapet.

Därifrån börjar luften gå ur gästerna. Huddinge tar kontroll över matchen och förlägger spelet ofta och gärna till motståndarnas planhalva. Svårfångade Tobbe tvingar fram den ena frisparken efter den andra. I 61a blir det utdelning. Alle lyfter in långt från vänstersidan, Ruben smiter in bakom försvaret, sätter foten till, 5-2!

I 63e ersätter David Nyman den tröttnande Baboucarr Manga. Han får bollen på högersidan efter långt uppspel från hemmamålvakten, hör hur Ousman ropar i mitten, passningen sitter perfekt, Ousman fri med målvakten men denne slänger sig och snor bollen från fötterna.

Kring 70e minuten har Karlberg visst tryck mot Huddinge men bra försvarsagerande från Alex, Ruben, Samuel Edgren och Filip Nieminen Eriksson ser till att det aldrig blir någon reell fara.

Två byten tätt efter varandra betyder att Maximilian Lund tar positionen som central mittfältare och Marten Al Abdulawi blir vänsterytter. Nu gäller det egentligen bara att spela av matchen mot ett besegrat motståndarlag. Ousman vill mer än så, river åt sig bollen från siste karlbergare som ropar efter frispark (vilket han nog borde fått), rundar målvakten, sidsteppar tillskyndande vittröjad spelare och rullar in 6-2 i öppen bur. Finalplatsen säkrad, och det med råge!

PS. I andra semifinalen möts division 4-laget Norrtulls SK och FC Nacka från vår serie. Den matchen är schemalagd till 15 augusti. Något finaldatum har jag inte sett. Det ser som att vi får hemmaplan i finalen.

Matchfakta
29/7                    Huddinge IF – Karlbergs BK 6-2 (3-2)
1-0 Alfredo Martiatu Nordeman (27), 2-0 Tobias Corneliusson (34), 3-0 Ruben Lindström (35), 3-1 Ismail Okur (38), 3-2 Carl Hägg (40), 4-2 Tobias Corneliusson (47), 5-2 Ruben Lindström (61), 6-2 Ousman Touray (81).
Alexander Westberg – Alfredo Martiatu Nordeman, Samuel Edgren, Leo Lanneborn, Filip Nieminen Eriksson – Omar Laamrani, Elias Ländin Sjöblom, Shaun Lomas (46 Ousman Touray) – Baboucarr Manga (63 David Nyman), Ruben Lindström (78 Marten Al Abdulawi), Tobias Corneliusson (80 Maximilian Lund). Noah Strand
Varningar HIF: Elias Ländin Sjöblom (37, protestrop), Shaun Lomas (39, fällning).