HIF vänder underläge till seger i sista

Pinande kalla vindar sveper längs ett ödsligt Fisksätra IP när Nacka FC tar emot Huddinge IF i sista spelomgången. HIF, återigen i helvitt, visar stark karaktär, jobbar sig fram till 3-1-seger efter underläge i paus. Snygg slutpunkt på säsongen när femteplatsen bärgas för andra året i följd.

Det visar sig att hemmalaget i något okänt forum utannonserat att matchen ska gå på ”stängd arena”. Hemmaledare påstår att anledningen står att finna i de skandalösa scener som utspelade sig på Södertälje fotbollsarena för ett par veckor sedan. Men varken Nacka eller Huddinge var involverade då. Det var klubbarna däremot när finalen i Stockholm Cup gick på Zinkensdamm för snart två månader sedan. Där misskötte sig vinnarlagets fans å det grövsta och någon repris på detta vill Nacka inte vara med om på vad som förmodligen är deras sista match på Fisksätra IP. En Nacka-ledare berättar att förbundet inte godkänner denna arena för spel i division 2 nästa år. Jag uttryckte exakt samma åsikt i ett tidigare inlägg i Facebook-gruppen Fotbollsresenärerna. Kolla gärna in den gruppen! Bara be om att få bli medlem. Kostar inget!

Stängd arena eller inte, ingen information i den riktningen fanns på SvFF:s sajt, det kom ändå några intresserade för att se på matchen. Officiellt var det 20 åskådare. Jag räknade till 36, men en del hemmafunktionärer kan ju ha hamnat med i kalkylen.

Inledningsvis är det mest Nacka men det är HIF som skapar första målchansen. Shaun Lomas ur bra vänsterläge i 8e, kanon mot bortre stolpen, rätt riktning, tyvärr i perfekt ”målvaktshöjd” och Theo Graasvoll tippar till hörna som blir resultatlös.

Kort därefter låser Nacka upp vårt vänsterförsvar, två målhungriga störtar fram i mitten, inspelet kommer lågt och precist. Leo Lanneborn fläker sig fram och rensar förtjänstfullt.

I 21a kombinerar Nacka snyggt fram till öppet skottläge, vår högerback Alfredo Martiatu Nordeman blockar till hörna. När den slås blir vi för stillastående, flera hemmaspelare lämnas utan markering. Lamin Sanneh är en av dem. Han nickar in 1-0 från nära håll.

Efter målet blir Huddinge mer aktiva på offensiv planhalva. I 33e vill hemmaspelarna ha frispark för hands på Herman Johansson på mittplan, domaren har en annan uppfattning. HIF-anfallet går vidare, Marten Al Abdulawi skjuter ur vänsterläge, bollen smiter tätt utanför bortre stolpen.

Några minuter senare, nya rop på hands, nu i Huddinges straffområde. Bollen klart på arm men kommer från synnerligen kort avstånd. Domaren gör rätt i att inte blåsa.

I första halvlekens sista skälvande sekunder agerar Ousman Touray kvickt när en hemmaförsvarare tappar från sig bollen. Ousman snor den, avancerar ett par steg innan han skickar ett stenhårt skott från dryga 20 meters håll. Målvakten slänger sig och stöter till hörna. Den kommer från höger, slås lång. Elias Ländin Sjöblom vinner nickduell bortom bortre stolpen, bollen mot buren, målvakten är där men bollen trillar ändå in över linjen. Ser lite misstänkt ut, och visst, assisterande har flaggan uppe. Målvakten skymdes (stördes?) av Huddinge-spelare som stod precis framför honom. Inget mål.

Ruben Lindström in efter paus, Ousman lämnar från sig platsen i anfallets mitt.

Vid det här laget börjar jag bli mer fokuserad på att överleva, att inte frysa ihjäl på den vindpinade lilla läktaren – jag har ändå klätt mig i flerdubbla lager! – och jag märker att koncentrationen blir lidande. Jag noterar en bollvinst på egen planhalva i 49e men missar vem det är som fortsätter med att sticka fram en perfekt passning till Marten. Kapplöpning om bollen, Aymann Ahmed tätt intill, kapar Marten i skottögonblicket. Domaren blåser, handen i bakfickan, halar upp det röda kortet. Målchansutvisning.   
 
Frisparksuppställning, Bollen en halvmeter utanför straffområdet. Alle drar bollen i muren. Elias hoppar upp i luften när returen kommer, får perfekt volleyträff. Bollen visslar förbi allt och alla, rätt in i mål. Oerhört vackert avslut, 1-1!

Nacka, med reducerat manskap, tänker inte finna sig i att försöka försvara sin femteplats via en defensiv inställning. De attackerar optimistiskt vilket ser ut att överraska HIF som släpper till ett öppet skottläge. Bollen högt över.

Hemmalagets offensiva ambitioner blir deras fall, naturligtvis i kombination med Huddingespelarnas snabbhet i omställningarna, I 59e tar Marten emot en öppnande diagonalpassning, avancerar innan han avslutar lågt och distinkt. 2-1 till Huddinge!

Målsugne Marten håller på att öka på vår ledning när han frispelas av Ruben. Målvakten avvärjer med en benparad.

Båda lagen genomför dubbelbyten i 67e, inget som påverkar matchbilden. Nacka fortsätter att äga aningen mer boll men vi släpper inte till några riktigt farliga lägen. Alexander Westberg är hur säker som helst när det är någon boll som smiter igenom. Framåt hotar Ruben, Marten och Baboucarr Manga utan att det leder till några öppna målchanser. Inte förrän i 87e. Då trollar Babou sig fram på vänstersidan, vänder bort en försvarare i straffområdet och kapas. Solklar straffspark. Den tar Babou själv, sätter bollen stenhårt intill höger stolpe. 3-1!

I 89e är det Ruben som susar fram i en omställning efter fin framspelning. Kapas bakifrån. Trots att han i det läget fortfarande har en försvarsspelare snett framför sig bedömer domaren troligen det som målchans. Därför får syndaren Swaibou Conta rött kort.

Äntligen passar HIF på att slå en snabb frispark, bollen in i öppet mål. (Som jag har tjatat!) Tyvärr måste spelet sättas igång via domarsignal efter varning och/eller rött kort. Därför kan domaren inte godkänna målet. Jag misstänker att Marten vädrar viss besvikelse över något ty han får gult kort när han är på väg att bytas ut. In kommer 17-årige A-lagsdebutanten Jonathan Sener. Han hinner väl med en minut innan domaren blåser av matchen, vet inte om han ens rörde bollen. Eftersom hans inhopp skedde på stopptid har han på sajten lagstatisstik.se noterats för minus en minuts spel, ingen match står noterad i matchkolumnen! Tidsbegreppet är ett ständigt föremål för diskussion, ännu har ingen kommit på en godtagbar lösning. Ännu har ingen frågat mig!

Årets sista seriematch slutar med seger. Abbod Kocadag tog över som huvudtränare när sex matcher återstod och vi hade sjunkit nära nedflyttningsplatserna efter tre förluster på de fem senast spelade matcherna. Lägg till en generande förlust i finalen av Stockholm Cup.
Nu stänger vi säsongen som obesegrade i de avslutande sex matcherna. Vi har tre segrar och tre oavgjorda, tre hållna nollor.

Här från Svenskafans skickar jag ett tack till ledarstaben och spelarna för att säsongen slutar i dur. Det gör att jag ser fram mot 2024 med tillförsikt, under tiden passar jag på att se lite mer fotboll på annat håll. (Reportage kommer via ovannämnda FB-grupp!) Önskar bara att plånboken kunde tillåta fler intressanta fotbollsresor.

Matchfakta
21/10                  Nacka FC – Huddinge IF 1-3 (1-0)                    
1-0 Lamin Sanneh (21), 1-1 Elias Ländin Sjöblom (51), 1-2 Marten Al Abdulawi (59), 1-3 Baboucarr Manga (88, straff).
Alexander Westberg – Alfredo Martiatu Nordeman, Leo Lanneborn, Elias Ländin Sjöblom, Filip Nieminen Eriksson – Shaun Lomas (84 Melvin Cimen), Herman Johansson (67 Eryk Zareba), Omar LaamraniDavid Nyman (67 Baboucarr Manga), Ousman Touray (46 Ruben Lindström), Marten Al Abdulawi (90+2 Jonathan Sener).
Varningar HIF: Erik Zareba (83, ojust spel), Marten Al Abdulawi (90+2, olämpligt uppträdande).
 

Robert Lindberg2023-10-21 18:44:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger