HIF vinner i Vagnhärad utan att övertyga

Huddinge IF har uppenbara problem mot ett aggressivt och nedflyttningshotat Trosa-Vagnhärad SK på Häradsvallen. Att det ändå slutar med seger, 3-2, kan tillskrivas något bättre klass hos våra killar i de avgörande lägena.

Åkern i utkanten av Vagnhärad hälsar välkommen med strålande sol och en kraftig vind i planens längdriktning. Denna gång liras matchen på naturgräsplanen, något ojämn på vissa ställen men inget som stör nämnvärt.

Huddinge rivstartar. Filip Nieminen Eriksson snuvar sin motståndare lekande lätt redan efter några få sekunder, sånär att inspelet nådde en vittröjad lagkamrat i straffområdet. Några få sekunder senare får Filip bollen på nytt, motståndarbacken vill inte förnedras på nytt, sänker Filip utan krusiduller. Domaren sätter ribban för matchen, tar endast ett snack med syndaren medan Filip mödosamt haltar sakta från platsen.
- Det var redan där han tappade matchen, kommenterade en HIF-spelare efter slutsignalen. ”Han” syftar naturligtvis på domaren. Jag finner ingen anledning att säga emot.

Omar Laamrani lyfter in frisparken från vänstersidan, nära hörnflaggan. Alexis Kousis når högre än någon annan, nickar stenhårt förbi hemmamålvakten. 1-0 till de vitklädda – och det har ännu inte gått två minuter.

När Huddinge lyckas få kontroll på bollen på TVSK:s planhalva ser det hotande ut nästan varje gång. Tyvärr händer det alldeles för sällan under första halvlek. HIF-keepern Edrisa Bojang försöker starta via korta passningar, hemmalagets press bryter upp alla anfallsförsök och de har säkerligen hjälp av den kraftiga medvinden. I 13e missar Alexis en passning nära eget straffområde, Mario Kennedy kommer fri, Edrisa svarar för en magnifik räddning och klarar även returen efter att bollen studsat via två spelare. Kort därpå, högerhörna för hemmalaget. Volleyavslut från bortre delen av straffområdet. Alexis vräker sig fram och styr undan.

I det här läget kommer vi ingenstans, inte förrän hemmalagets målvakt ska spela en diagonalpassning. Ousman Touray bryter men vi får inte mer än ett inkast och sedan tappar vi bollen direkt i första duellen.

TVSK vaskar fram den ena hörnan efter den andra. Edrisa räddar först en vass nick ner mot hans vänstra burhörn, sedan ett avslut från 12 meter efter en mindre lyckad undanrensning. I 27e, en lyftning in från höger, nickduell, bollen träffar en hand tillhörande Alfredo Nordeman. Straffspark och gult kort.
Jordan Simpson placerar in 1-1 tätt intill höger stolpe. Edrisa går åt rätt håll men orkar inte hålla bollen.

I 33e, ett tungt avslut från vänster som susar tätt utanför Edrisas målbur. I nästa sekvens ser vi hur två spelare ligger kvar i mittcirkeln efter ett försök till HIF-anfall. Efter en stund reser sig en tydligt tilltufsad Ousman Touray som tar första bästa tillfälle att avreagera sig, störtar rakt in i hemmaspelare vid sidlinjen. Gult kort!

Huddinge har inte skapat ett enda vettigt anfall sedan 1-0 målet, i alla fall inte av egen kraft. Ändå kommer det ett nytt ledningsmål i 40e. Ousman plockar upp en skrämmande dålig passning, ämnad från en hemmaspelare till en annan, avancerar mot ett par kvarvarande försvarsspelare. Just när det verkar som om han gör sig redo för ett avslut, smeker han ut bollen till höger och Tiago Silva Sanchez – kan det vara första passningen som når honom under halvleken? Tror nästan det. Tiago spelar direkt in, bakom försvararna, där kommer Kamil Dudziak framrusande, bredsidar kontrollerat bollen i nät.

Under pausvilan meddelar jag min spådom till några HIF-supporters på plats. ”Ett snabbt anfall, så gör vi 3-1 efter tre minuter!”

Efter paus kommer spelskickliga men skadeförföljda duon Johan Edeland och Sebastian Hylén in för Huddinge. Det bytet har stor betydelse för matchutgången, det är jag helt övertygad om. Vi får mer kontroll på bollen på offensiv planhalva.

I 49e tar domaren (till slut!) ett kort på en hemmaspelare, David Strömgren kör över Shaun Lomas på vänstersidan, nästan halvvägs in på deras planhalva. Omar lyfter in frisparken och bollen dimper ner hos omarkerade Kamil, bara några meter framför mål, nära bortre stolpen. Han har ryggen mot mål, vänder kvickt och stöter in 3-1.
Efter 3 minuter och 45 sekunder och efter frispark. Jag kan ju inte få rätt varje gång, men den här gången bryr jag mig inte.

Ganska snart börjar hemmaspelarnas tuffa spel att ge utslag. Omar tvingas till behandling av en fotled efter en duell.

Vi håller på att ställa till det ordentligt för oss när Edrisa nickar undan tätt utanför straffområdet. Bollen till en hemmaspelare som lyfter högt över det öppna målet.

Sedan visar Edeland sin bollskicklighet, kryssar sig igenom deras högerförsvar, räden avslutas med en höfttackling värdig en VM-back i ishockey. Nu är det en fotbollsspelare i eget straffområde och det är godkänt, anser domaren. Det leder till en snabb omställning och fritt läge för Timmy Österling som skjuter högt över. När Edrisa ska sätta igång spelet blir det den sedvanliga korta passningen, press och vi skänker bort en hörna som slås lång. Shaalan Bittar fintar bort Tobias Corneliusson och dunkar iväg en rejäl kanon mot det öppna nätet i vänstra delen av målet. Alexis kommer som skjuten ur en annan kanon, räddar oss undan ett till synes givet baklängesmål.

Med Edeland och Hylén på plan får vi lite styrsel på spelet framåt och lyckas etablera offensiva sekvenser. Men dessa slutar ofta med att vi blir offer för aggressivt spel och tunga tacklingar vilket leder till omställningar. Samuel Edgren svarar för en flygande tackling bakifrån för att stoppa en sådan och får gult kort. Frisparken leder till ett skottläge men då är det naturligtvis Alexis som står i vägen, med skallen denna gång.

Kort därefter blir Omar kapad på nytt, Jonathan Törnell får gult.

I 66e, en bjudning av hemmalaget. Tobbe får fritt fram på högersidan, skjuter hårt och högt. Målvakten får upp händerna och styr undan projektilen. Vi låser fast bollen en kort stund nära deras straffområde innan vi förlorar den till en ny omställning. En briljant diagonal genomskärare, inte ens Alexis hinner med. Elige Barrow ensam mot Edrisa, gör inget misstag skickar in lågt i vänstra burhörnet. 2-3!

Nu är det match på allvar! I synnerhet när vi fortsätter att tappa bort bollen och ha många spelare kvar i anfallsposition. Det kunde varit kvitterat redan i 69e, Timmy Österling avslutar lågt, Edrisa snabbt ner och stöter bort bollen.

Omar ligger för tredje gången, nu blir det byte. Tjugo minuter kvar – plus tillägg! Det är nu Huddinge visar styrka. Vi skapar flera målchanser av egen kraft och släpper inte till något bakåt. Några frisparkslyftningar kunde ha blivit något men gediget försvarsspel ser till att hemmalaget aldrig kommer ens i närheten av att skapa något i vårt straffområde.

I 73e drar Alfredo Nordeman iväg på en attack från sin högerbacksposition, passar Edeland till vänster, bollen vidare in till Hylén som bröstar med sig den, avslutar mot bortre, målvakten räddar till hörna. I sista ordinarie minuten bryter sig Kamil fram till höger, satsar på kraft, bollen utanför högra krysset. När fem övertidsminuter tickat iväg blir Edeland helt fri efter glimrande växelspel på mitten. Han lyfter bollen mitt i famnen på målvakten. Där borde matchen punkterats. Istället får vi vänta ytterligare nästan två minuter och städa undan ännu en högerhörna innan trepoängaren kan stoppas ner i sportväskan för hemfärd till Huddinge.

PS. Inför höststarten har ytterligare en spelare lämnat oss, August Kaarle har valt att gå till Syrianska i Södertälje.

Matchfakta
6/8                      Trosa-Vagnhärad SK – Huddinge IF 2-3 (1-2)
0-1 Alexandros Kousis (2), 1-1 Jordan Simpson (29, straff), 1-2 Kamil Dudziak (40), 1-3 Kamil Dudziak (49), 2-3 Alige Barrow (67).
Edrisa Bojang – Alfredo Nordeman (75 Noah Strand), Alexandros Kousis, Samuel Edgren, Filip Nieminen Eriksson – Shaun Lomas, Omar Laamrani (70 Maximilian Lund), Tobias Corneliusson (89 Felix Åkerlund) – Tiago Silva Sanchez (46 Sebastian Hylén), Kamil Dudziak, Ousman Touray (46 Johan Edeland).
Varningar HIF: Alfredo Nordeman, Ousman Touray, Samuel Edgren och Felix Åkerlund.