Lagbanner
Jämförelse med HIF-krisen i början av 2000-talet - Del I (II)
Alexander Gerndt - skyttekung med aktiverad spelarlicens

Jämförelse med HIF-krisen i början av 2000-talet - Del I (II)

En åtta delar lång artikelserie där HIF E-zine ännu en gång går på djupet kring ekonomin.

HIF gör ett negativt resultat för andra året i rad. Helsingborgs Dagblad skriver: ” HIF:s egna kapital uppgick till 10,7 miljoner efter säsongen 2008. Nu, två år senare, har det sjunkit till 600 000 kronor.”

Här har HD faktiskt rätt, men för att få en mer rättvisande bild måste vi även ta i beaktande att kapitaltillskott till bankerna under perioden återbetalts med 800 000 kr per år, totalt 1,6 miljoner kronor, något som slår direkt mot det egna kapitalet. I och med detta är också kapitaltillskotten från bankerna helt återbetalda. Återstår gör kapitaltillskotten till kommunen på cirka 15,6 miljoner.

Vissa kritiska röster menar samtidigt att HIF nu vandrar samma farliga väg som efter Champions League-äventyret, med höga kostnader som inte matchar de intäkter föreningen kan dra in. Är det då verkligen så illa?  Låt oss ta en titt på siffrorna och jämföra.

När 2002 summerades hade HIF ett eget kapital på minus 14 miljoner. Kommun och banker gick in med kapitaltillskott och en ny styrelse fick i uppdrag att få rätsida på ekonomin. Trots att vi sedan dess haft en tuff finanskris - som i väsentlig grad påverkat elitföreningarnas ekonomi - så lever HIF vidare. Så vad är det då som säger att man inte riskerar en mångmiljonförlust (och därmed negativt eget kapital) under 2011?
 

Värderingen av spelartruppen

Vid utgången av 2002 hade HIF en spelartrupp värderad till 18 miljoner. Ett år senare var truppen värderad till 14 miljoner. Som jämförelse är spelartruppen år 2010 värderad till drygt 5 miljoner kronor.

Vad har detta för betydelse?

Spelartruppen (med vilket här menas de aktiverade spelarlicenserna) skrivs av under kontraktstidens längd och avskrivningarna som uppstår är en kostnad som direkt påverkar resultatet.

Lek nu med tanken att ett kontrakt i snitt löper på tre år. För att underlätta vårt räkneexempel utgår vi även att samtliga kontrakt började gälla vid samma tidpunkt:

Med oförändrad spelartrupp 2003 (jämfört med 2002) hade detta gett avskrivningar på cirka 33 % x 18 miljoner = cirka 6 miljoner kronor för 2003. Jämför vi med hur situationen var ett år tidigare så får vi en ännu högre kostnad. Då hade HIF vid årets ingång haft en spelartrupp som var högre värderad än så, vilket resulterade i avskrivningar på hela 10 miljoner kronor. Ett extra påpekande är dock här på sin plats:

Som den uppmärksamme ser på jämförelsen nedan så sjönk de aktiverade spelarlicenserna kraftigt mellan 2002-2003, vilket delvis beror på att cirka 7 miljoner i avskrivningar på spelartruppen ”missats” tidigare år, vilket justerades det egna kapitalet 2003. De faktiska avskrivningarna 2002-2003 borde således varit högre än vad som syns i grafen:


 
2010 är alltså spelartruppen värderad till drygt 5 miljoner och HIF budgeterar med avskrivningar på drygt 3 miljoner kronor för 2011. Skillnaden gentemot krisåren i början av 2000-talet är relativt stor och genom att man från HIF:s sida medvetet försöker hålla spelartruppen lågt värderad undviker man att binda upp sig vid de framtida kostnader som en aktivering av spelarlicensen innebär.

En förutsättning för att kunna arbeta på detta sätt är emellertid att det finns resultatutrymme för en direkt kostnadsföring, något som i de flesta fall förutsätter eventuella spelarförvärv matchas mot under året utförda spelarförsäljningar. Kortfattat: Nya spelare köps i så stor utsträckning som möjligt endast om någon annan har sålts.

Som syns i grafen ovan var spelartruppen relativt högt värderad i utgången av 2007, vilket resulterade i stora avskrivningar 2008. HIF E-zine gör bedömningen att HIF ungefär vid denna tidpunkt insåg att man var på väg mot en situation som hade kunnat resultera i ett scenario som det i början av 2000-talet. Genom ett i Allsvenska sammanhang relativt tidigt besparingspaket skulle dock HIF vara väl rustat inför den stundande finanskrisen, till skillnad mot en mängd konkurrenter.


Detta resonemang kommer att utvecklas i den tredje delen av artikelserien, vilken kommer att behandla en jämförelse av bland annat lönekostnader och intäkter mellan 2001-2010. Publiceringstid 06:00 imorgon.

Christian Rurfors2011-02-21 06:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen