Himmelrikets Favorit i april: "Förra året var inte roligt"

Himmelrikets Favorit i april: "Förra året var inte roligt"

Förra året spelade han inte en enda allsvensk match. Inför den här säsongen talade mycket för att det skulle komma att upprepas, för vem petar Johan Dahlin? Men så, inför Djurgården borta i den tredje omgången, kastade MFF:s förstemålvakt in handskarna (!) och äntligen fick Dusan Melicharek chansen. Man kan lugnt säga att han tog den.

Tidigare år har Himmelrikets redaktion röstat fram månadens spelare genom att var och en fått lägga sin röst på en enda spelare. Det blev förra året tydligt vilket trubbigt instrument detta var, då så många spelare presterade på väldigt hög nivå. Det blev missvisande helt enkelt att bara välja ut en enda himmelsblå.
 
Därför har var och en i redaktionen i år fått rösta på 3 spelare, där den bäste får 4 poäng, tvåan får 2 poäng och trean 1. Att vinna ska ge en viss extra fördel, tänkte vi. Så blev inte riktigt fallet i april. Jeff och Daniel Andersson fick flest 4-poängare av alla (3 var) medan Dusan fick nöja sig med 2. Däremot fick han röster från flest redaktionsmedlemmar (8 av 12).
 
Grattis till utmärkelsen Himmelrikets Favorit i april, Dusan!
– Verkligen? Tack så hemskt mycket.
 
Du låter förvånad.
– Såklart att jag är. Det hade jag aldrig väntat mig, men det var riktigt roligt att höra.
 
Trodde du detta för ett år sen när du inte spelade en enda allsvensk match?
– Nej. Och nu är jag så glad att få spela tävlingsmatcher igen.
 
I Sverige finns ett ordspråk som heter ”den enes död, den andres bröd”. Känner du till det?
– Ja, jag har hört det (skratt). Kanske kan man säga så när det gäller oss målvakter. Det är ju bara en som kan spela, så visst är det svårare för en målvakt att få speltid än det är för utespelarna. Som du sa så spelade jag inte på hela förra året, vilket gör det desto roligare nu.
 
Var 2010 tufft för dig?
– Psykiskt var det jobbigt. Efter varje match som jag satt på bänken var jag helt slut efteråt, för jag måste hela tiden koncentrera mig och vara redo om Johan Dahlin blir skadad. Fysiskt kan jag inte påstå att det var ett krävande allsvenskt år precis. Också tungt var det när Johan var borta ett tag och jag blev skadad i samma veva. Där rök en chans att spela. Så förra året var inte särskilt roligt för mig rent spelmässigt.
 
Nu blir det kanske svårt för Johan att ta tillbaka sin plats i målet, eller?
– Oavsett om jag spelar bra eller inte, så tänker jag att han är förstemålvakt. Det är så det funkar. Ett lag har en som ska stå och en som ska sitta på bänken, så är det i de flesta klubbar. Och Johan är inte den som ska sitta på bänken i MFF.
 
Men du har skapat angenäma problem för Roland Nilsson i alla fall i och med dina fina insatser?
– Nja, det handlar inte om att göra det svårt för någon. Varken för Rolle eller Johan. För mig handlar det om att göra mitt bästa när jag får chansen. Men som jag sa, Johan är förstaalternativet och när han är fullt frisk lär han få stå igen.
 
Du har spelat tre av fem matcher i april. Är du helt nöjd med din egen insats?
– Nej. Speciellt i den senaste matchen var där några saker som jag behöver förändra, och som jag hoppas kunna göra till IFK-matchen också. Jag har pratat med Jonnie (Fedel) idag (igår onsdag, reds. anm.), men innan du frågar – det stannar mellan honom och mig. Det är inget som man vill bjuda motståndarlagen på, som du förstår, och de kanske läser detta.
 
Jag förstår. Samtidigt blir jag både förvånad och nyfiken, eftersom du var en starkt bidragande orsak till att det stod 0-0 i halvlek. Ändå är du inte helt nöjd?
– Visst, där gjorde jag några bra räddningar, men också finns där små saker att förbättra. Det handlar om andra saker i spelet. Som jag alltså inte går in på.
 
Vill du sammanfatta dina tre matcher? Du stod mot Djurgården, Mjällby och Elfsborg.
– Djurgården var en svår match för mig. Vi var bättre än dem, men de skapade av och till en del chanser som blev farliga. Deras målvakt fick ett rött kort i slutet av första halvlek och vad folk än säger så är det inte lätt att spela mot ett lag med 10 spelare. Jag tror att jag fick röra bollen 2-3 gånger sista 45, så jag var knappt svettig efteråt, men däremot var jag mentalt trött. Bara för att vi spelar runt bollen kan jag ju inte sluta koncentrera mig – helt plötsligt kan en chans för dem dyka upp. Jag gjorde några bra räddningar, Jimmy (Durmaz) satte dit vårt mål snyggt och vi vann med 1-0.
– Mjällby, min tidigare klubb, var en speciell match för mig. Förra året stod jag i cupmatchen där Moestafa El Kabir gjorde fyra mål, och jag ville verkligen ha revansch för det. Vi spelade inte på topp, men skapade ändå en del chanser. Mjällby var farliga framåt, men lyckligtvis gjorde Guille (Molins) ett snyggt mål och vi vann igen. Min insats tycker jag var rätt bra.
– Elfsborg är ett bra lag och vi hade en jobbig eftermiddag. De är duktiga på att ta tillvara på våra misstag och straffa oss. Vid deras första mål borde jag ha gjort det bättre. Jag gjorde en miss där, helt klart. Sen var vi tvungna att gå framåt och vi spelade därför med bara tre backar. Det är livsfarligt mot bra lag, men vi var ju tvungna att chansa, eller hur? Vi fortsatte göra misstag och de fick gjort två ytterligare mål. 3-0 i baken låter inte bra, men sett till att de sista två kom när vi gick framåt, så är det inte mycket att säga om.
 
Vad säger du om hela lagets standard under april?
– Vi har inte spelat jättebra, men ändå har vi 12 av 15 poäng. Nu har vi en dryg vecka mellan matcherna, vilket gör att vi kan träna på bra. Det kunde vi inte göra under den intensiva spelperioden som har varit. Jag både hoppas och tror att det kommer att ge utslag mot IFK nästa måndag.
 
Du har kontrakt det här året ut. Vad händer i framtiden?
– Nu vill jag koncentrera mig på att göra mitt yttersta för MFF och om jag stannar, eller om jag måste hitta en ny klubb; det ger sig. Jag tänker inte så mycket på det för tillfället, utan njuter av att spela matcher. Jag har varit här i 3,5 år och älskar den här föreningen. Men det handlar inte bara om mina val. Vi har inte satt oss ner och pratat kontrakt än. Det är som bekant inte bara mitt som är på utgående, så jag förstår om klubben har mycket att göra just nu. Det är många som det ska förhandlas med.
 
Grattis än en gång, Dusan!
– Tack igen. Jag vill bara säga en sak: Nu ska vi slå Göteborg på måndag.
 
Åh, så gott du pratar. IFK Göteborg är laget nummer ett som jag vill se få stryk av MFF.
– Så är det för mig också. Jag har några vänner som håller på IFK och det finns inget roligare än att göra dem arga. Så nu vill jag straffa dem (skratt).
 
*****
 
Spelare (och antal poäng)
 
1. Dusan Melicharek  (17 poäng)
2. Jeffrey Aubynn  (16 poäng)
3. Daniel Andersson (13 poäng)
4. Ulrich Vinzents (10 poäng)
5. Guillermo Molins (7 poäng)
5. Daniel Larsson (7 poäng)
7. Ricardinho (6 poäng)
8. Agon Mehmeti (4 poäng)
9. Amin Nazari (2 poäng)
10. Jiloan Hamad (1 poäng)
10. Jimmy Durmaz (1 poäng

Magnus Johansson2011-04-28 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?