Himmelrikets favorit i april: Jag har absolut inget att klaga på!

Himmelrikets favorit i april: Jag har absolut inget att klaga på!

Obesegrade och med bara ett insläppt mål på fem matcher. Månadens spelare har vuxit fram som en av klubbens mest lojala försvarare.

Himmelrikets favorit i april, Lasse Nielsen! Stort grattis!
Tack så mycket! Tack, tack, tack!

Vad säger du själv om säsongsinledningen?
Den har väl varit helt okej för laget. Vi skulle gärna haft flera poäng, förstås. Jag hörde något om att vi ändå fått ihop mer än vanligt i starten, men det känns som att det fattas åtminstone en vinst, till exempel hemma mot Elfsborg, för att vi ska vara riktigt nöjda. Men det är ändå hyfsat bra, det tycker jag. Självförtroendet är fint.

Det var en stabil insats mot AIK och en underbart överlägsen seger mot Göteborg. Med någon veckas distans, kan du förklara för en enkel supporter vad det är som händer mot Värnamo?
Det är fortfarande en bra fråga. Det handlar inte om underskattning, men det vara att något händer med energin när åker upp till ett mindre lag och en sämre, jobbigare plan. Det blir inte lika lätt att spela bra fotboll och vi faller in i ett lite mer primitivt sätt, med fler långa bollar och färre passningar. Där måste vi förbättra oss, vi ska kunna komma upp i vår normala nivå trots sämre förutsättningar.

En hel del har förändrats för dig sedan 2021. Du har tappat två kollegor i Anel och Brorsson men fått en ny mittbackspartner i Dennis Hadzikadunic. Samtidigt har du startat alla allsvenska matcher och tagit en stark ordinarie plats i startelvan? Känns det som att du har fått en ny roll i år?
Ny roll? Nja, jag vet inte… Största förändringen är väl att jag bytt från vänster till högersidan i mittförsvaret. Jag tar ett stort ansvar och kommunicerar mycket på plan, men det känner jag att jag gjort de två-tre senaste säsongerna också.

Inledningen på Allsvenskan har varit intensiv och tyvärr har Malmö FF redan ett par namn på skadelistan. Hur mår du efter fem omgångar?
Jag mår bra! Det är väl bäst att säga knack, knack, knack men jag mår jättebra. Jag har knappt missat en träning och spelat alla matcher under försäsongen fram till nu. Det gör mycket för formen, när det blir en jämn rytm och inte in och ut ur träning eller matcher på grund av småskador och påtvingad vila. Det känns bra, absolut, men igen… Knack, knack, knack!

Dags igen på måndag och match mot Hammarby. Jag vet att alla matcher är lika viktiga, men ändå… Toppmatch mot nuvarande serieledarna på en plan och arena där er svaga statistik alltid diskuteras. Dessutom en försmak av den cupfinal som ska spelas senare i vår… Hur förbereder du dig?
Inget annorlunda jämfört med andra matcher, egentligen. Vi vet hur planen på Tele2 är och vad den för med sig, klart man förbereder sig och ställer in sig på vad som väntar. Men annars är det samma rutiner som alltid. Vi kommer att titta igenom lite klipp på Hammarby förstås, men sedan är det främst fokus på vår egen uppgift.

Även om laget tappat några poäng så har defensiven sett väldigt stark ut. Kan du berätta lite om vad nye tränare Milos Milojevic skruvat på?
När han kom pratade han mycket om hur vi försvarade i boxen på inlägg och hörnor. Vår ”sexa” ska ha en mer beskyddande roll än tidigare framför oss mittbackar. Den rollen har blivit tydligare i defensiven.

Du är inne på din sjätte säsong i Malmö FF. Trodde du det när du skrev på det första kontraktet 2017?
Nej, det gjorde jag kanske inte. Men i fotboll vet man aldrig vad som händer. Jag var väldigt glad över att få komma till Malmö och jag är lika glad över att fortfarande vara kvar i Malmö. Jag trivs och familjen trivs, jag har ju hunnit få två barn sedan flytten hit. Den ene går i förskola och den andre ska snart börja. Detta är hemma för oss, staden Malmö alltid kommer att betyda mycket för familjen och jag har absolut inget att klaga på.

Ofta upplever jag att försvarsspelare och målvakter som kommer utifrån har en lite längre väg till supportrarnas hjärtan. Ett defensivt misstag kan etsa sig fast länge i publikens skeptiska medvetande medan en anfallare som gör mål i sin första match omfamnas och hyllas förbehållslöst? Idag har du väldigt hög status bland MFF:are, hur är din relation till supportrarna?
Jag har aldrig känt något annat än support från fans och publik. Säkert mer och mer ju längre tid jag varit i klubben, jag kanske höll mig lite mer i bakgrunden när jag kom. Sedan läser jag medvetet väldigt lite i tidningar och på nätet om mig själv, jag missar både beröm och kritik. Men det du beskriver är en del av det roliga med att vara mittback. Du måste hela tiden vara på tårna för att undvika misstag, slarvar du kan ett ofarligt läge plötsligt bli en avgörande situation. Jag gillar den där mentala utmaningen.

Vilken typ av mittbacksaktion är din favorit då? Är det en väl tajmad glidtackling, att nicka bort en hörna i slutminuterna eller något annat?
Alltså, en bra glidtackling är ju aldrig fel… Men, egentligen är det helheten med adrenalinet, förväntningarna och intensiteten som man aldrig får nog av, särskilt på hemmaplan! Att vara avstängd och sitta på läktaren kan vara hemskt, för att man vet precis vad man missar. Så som man upplever trycket ute på planen går inte att jämföra med något annat. Men visst, jag sätter gärna in en lyckad glidtackling också!

Det har ju hänt lite med startelvan sedan Milos tillträdde. Du är som sagt Himmelrikets favorit, men har någon särskild kollega överraskat eller imponerat på dig i april?
Det finns flera. Dennis har kommit in som ny mittback och gjort det jättebra. Felix har löst högerbacken fint och sättet som Ola kommit tillbaka på efter en svår skada… Hur bra spelare man än är vet man aldrig hur det blir efter ett så pass långt uppehåll. Annars tycker jag ändå att det är laget  som gett det bästa beskedet. Om vi bortser från matcherna mot Elfsborg och Värnamo så känner alla att vi har något bra på gång. Och att vi släpper in så få mål är alla delaktiga i, inte bara jag, Dennis och Johan.

Tusen tack för att du tog dig tid, Lasse. Lycka till på måndag!
Tack själv! Ha det fint.  

***

Framröstade spelare (och antal poäng) 
1. Lasse Nielsen (35)
2. Felix Beijmo (23)
3. Dennis Hadzikadunic (18)
4. Oscar Lewicki (9)
5. Isaac Kiese-Thelin (8)
6. Ola Toivonen  (7)
7. Erdal Rakip (1)
7. Johan Dahlin (1)

Varje redaktionsmedlem röstar på tre spelare, där ettan får 4 poäng, tvåan får 2 och trean 1.

 

John Börén2022-05-01 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?